Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kompoty wszelkie.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kompoty wszelkie.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-02 14:04:18

Temat: Kompoty wszelkie.
Od: "Eponina" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Otóż poczułam nagłą i nieprzepartą ochotę na kompoty. Nie, żeby
je robic hurtowo i pasteryzować, nie posiadam żadnego miejsca na
słoiki... Ale tak ot, żeby się napić na codzień. Więc,
powiedzmy.. z litra wody na raz.
Tyle, że nigdy w życiu nie gotowałam kompotów, ba, w moim domu
rodzinnym też się ich nie robiło i zupełnie nie mam pojęcia o
proporcjach. Znaczy - ile wody i cukru na jaką ilość wooców? I
jakie przyprawy do jakich owoców? I jakie owoce można ze sobą
mieszać a jakie dadzą efekt ujemny i lepiej nie próbować?

Pomóżcie co? Bo taką mam ochotę, że aż mi język ucieka, nie
powiem dokąd. A jak mi nie pomożecie, to Was myszy zjedzą* ;-)))

pozdrawiam serdecznie
Monika

* myszy zjadają tych, którzy odmówili czegoś ciężarnej.
Czegokolwiek, w tym wypadku - pomocy w kompotach.. tfu kłopotach
;-)))

M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-02 15:16:37

Temat: Re: Kompoty wszelkie.
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Eponina <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9mte60$8bk$...@n...internetia.pl...
> Otóż poczułam nagłą i nieprzepartą ochotę na kompoty. Nie, żeby
> je robic hurtowo i pasteryzować, nie posiadam żadnego miejsca na
> słoiki... Ale tak ot, żeby się napić na codzień. Więc,
> powiedzmy.. z litra wody na raz.
> Tyle, że nigdy w życiu nie gotowałam kompotów, ba, w moim domu
> rodzinnym też się ich nie robiło i zupełnie nie mam pojęcia o
> proporcjach. Znaczy - ile wody i cukru na jaką ilość wooców? I
> jakie przyprawy do jakich owoców? I jakie owoce można ze sobą
> mieszać a jakie dadzą efekt ujemny i lepiej nie próbować?
>
1. Jabłka ze śliwkami i odrobiną gruszek dają niezły efekt. Wrzucasz obrane
i w ćwiartki, a śliwki bez pestek, zalewasz wodą, dodajesz kilka gożdzików i
niech pyrkocze aż owoce się zrobią miękkie. Słodzisz do smaku, studzisz, do
lodówy. Pycha! Raczej pchać więcej jabłek niż śliwek.
2. Z czereśni dobry, ale raczej w przyszłym roku.
3.Z wiśni zawsze mniam, mniam
4. Rabarbar jak ktoś lubi kwasidła (ja lubię)
5. kompot z suszonych owoców, niezastąpiony na Boże Narodzenie, przepis
gdzies posiałam. Ciotka robi odlotowy. PYCHA!

Jadłam jeszcze we wczesnym dzieciństwie przetwory mojej mamy, dokładnie
jabłuszka w całości w gęstym kompocie, czy syropie, w każdym razie było
niesamowite. Podobnie robiła wielkie śliwy, chyba renklody i brzoskwinie,
bez skórki pokrojone na połówki. Jak ktos umie, to niech napisze.

Wkn
www.gotowanie.wkl.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-02 16:33:34

Temat: Re: Kompoty wszelkie.
Od: Tunia <t...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego dnia, a był to: Sun, 2 Sep 2001 16:04:18 +0200 , "Eponina"
<e...@p...onet.pl> napisał/ła:


>Pomóżcie co? Bo taką mam ochotę, że aż mi język ucieka, nie
>powiem dokąd. A jak mi nie pomożecie, to Was myszy zjedzą* ;-)))

polecam z gruszek - nie trzeba za duzo cukru - za to gozdziki
gruszki pokroic na ćwiartki, zalać wodą, cukier zawsze sypię na oko
wię nei wiem ile :( no i parę goździków

wychodzi pycha
mój ulubiony kompot :)))

co do połączeń - osobiście przepadam za truskawki+jabłka - chwilowo
truskawki są ino mrożone - ale będzie pycha, jabłka nei moga być za
słodkie, cukru też nei za dużo, mogą być goździki :)

pozdrowiooonka

--
~ tunia ~ fanatyczka gruszek i goździków ~
~ t...@c...com ~ t...@m...com ~ http://maciejka.blog.pl ~
~ ICQ 43595161 ~ GG 380777 ~
~ You can check in any time you like, but you can never leave ~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-02 17:46:09

Temat: Re: Kompoty wszelkie.
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Pomó?cie co? Bo tak? mam ochot?, ?e a? mi j?zyk ucieka, nie
>powiem dok?d. A jak mi nie pomo?ecie, to Was myszy zjedz?* ;-)))
>
>pozdrawiam serdecznie
>Monika
>
>* myszy zjadaj? tych, którzy odmówili czego? ci??arnej.
>Czegokolwiek, w tym wypadku - pomocy w kompotach.. tfu k?opotach
>;-)))
>
>M.


Agrestowy - palce lizac - wziac agrest, oczyscic, umyc,dodac
tylko troche wody, bo nie chcesz chyba lury o mdlym smaku. I
zagotowac. potem pomieszac, jak sie ten agrest zacznie
rozlatywac, dogotowac. dodac do smaku cukru i jak juz koniecznie
trzeba - wody. Nie gotuj tego do upadlego, bo po co?
Podkreslam to minimum wody, bo wtedy kompoty sa taaaakie dobre.

ja teraz mam w dwoch garach - jeden rabarbarowy i jeden sliwkowy
(rabarbarowy ma kawalek pomaranczy ze skorka, a sliwkowy pare
gozdzikow). i oba TYLKO moje, bo maz znow mi z domu wyfrunal
sluzbowo, na caly tydzien i kawalek...

Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-04 13:19:34

Temat: Re: Kompoty wszelkie.
Od: "Kianit" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Eponina <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9mte60$8bk$...@n...internetia.pl...
> Otóż poczułam nagłą i nieprzepartą ochotę na kompoty.
(...)>
> Pomóżcie co? Bo taką mam ochotę, że aż mi język ucieka, nie
> powiem dokąd. A jak mi nie pomożecie, to Was myszy zjedzą* ;-)))
>
> pozdrawiam serdecznie
> Monika

Witaj Moniko, widzę, że podobne ochotki mamy :) Ja wczoraj swojemu ślubnemu
kazałam specjalnie teściową odwiedzić coby słoik kompotu przytaskał dla
swojego ciężarka :).
Jeśli chodzi o przepisy to ja lubię klasycznie jabłkowy i z dodatkiem wiśni,
mało słodki. Proporcji nie podam, ponieważ sama go sępię od teściowej.
Pozdrawiam hurtowo, Kianit / Dominika C.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-05 10:06:46

Temat: Re: Kompoty wszelkie.
Od: kw <k...@a...wbc.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora


- moj ulubiony to kompot z mirabelek /mozna dodac szczypte cynamonu
i 2-3 gozdziki/ polecam - jak zrobic?: 2-3 garscie mirabelek zalac
woda ok. 1 L i 5 lyzek cukru, gotowac przez 2 min. i odstawic do
schlodzenia - osobiscie lubie gdy jest lekko cieply
- robilem tez w wersji zimowej: sloik mirabelek, 5 lyzek cukru,
zalac goraca woda, zakrecic i pasteryzowac przez ok. 10-15 min

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

przesolone skrzydełka.... czy można je uratować?
Kakao
Wczoraj na kolacje
Jak to jest z pieczarkami
Gdzie kupic WOK?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »