« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-14 12:59:43
Temat: Konfitury z truskawek i kiwi (P) od Fr.
CONFITURE DE FRAISES AUX KIWIS
1 kg truskawek, 500g kiwi, sok z 2 cytryn zielonych ;( w
or(y)ginale, 1 i 250g cukru w (kostkach), 2 dl wody
Umyc truskawki i pokroic w cwiartki. Obrac kiwi i pokroic w
plastry nad naczyniem bo chcemy zeby sciekajacy sok udalo nam sie
zachowac.Do garnka do smazenia konfitur wsypujemy cukier, wode,
sok z kiwi i zdaje sie podgrzewamy. Kiedy uzyskalismy syrop i
na powiezrchni tworza sie "bule" bable, wrzucamy truskawki i
gotujemy okolo 10 minu, mieszajac czesto i delikatnie co by nie
rozbabrac owocow. Wyławiamy truskawki warzacha (hehehe ale znam
slownictwo) i wrzucamy do syropu kiwi na 10 minut. Po tym
czasie po raz kolejny wrzucamy truskawki, wlewamy tez sok z cytryn i
zostawiamy na kolejne 10 minut delikatnie mieszajac co jakis
czas. Teraz czas na sloiki.......I voila (mozliwe, ze trzeba
poczekac z zakreceniem az ostygna i to calkowicie ? Tak napisano....)
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |