Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kotlet schabowy - klasyczny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kotlet schabowy - klasyczny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 38


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2005-08-02 14:33:44

Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Od: "Jagna " <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):

> In article <dcjhj2$be1$1@inews.gazeta.pl>, "Zajad" <z...@f...art.pl>
> wrote:
>
> > > Czy Ty w ogóle czytasz to co Ci ludzie odpisują???? To nie z przepisem
> > > jest problem a ze składnikami i nie poradzisz na to nic....
> >
> >
> > Moim zdaniem to bzdura. Oprocz jajka. Pasze maja znikomy wplyw na smak
> > miesa.
>
> Tak? Zawsze mi się wydawało, że podstawowy.


I masz 100% racji. Podstawa to składniki. I powiem wiecej mam okazje od czasu
do czasu zakupić pł świniaka ze wsi i dla niedowiarków - uwierzcie (na słowo
niestety) mięso ma zupełnie inny smak. Kupcie byle jaką wołowine w markecie i
wołowinę w zaprzyjaźnionym skleie na bazarze. Ta z bazaru mlekiem pachnie,
takim prawdziwym od krowy, czyli krową pachnie a ta z markeu ludwikiem
conajwyżej. A jeśli chodzi o przepis na schzbowego - Kasiu_ masz najbardziej
klasyczny przepis z klasycznych. I jak ci każdy pisze to nie chodzi o przepis.
AgaL, wiedząca coś o smaku mięsa z autopsji i z nauk pobieranych na
wiejskiej :) (SGGQW) szkole.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2005-08-02 14:35:54

Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Od: "Jagna " <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jagna <b...@g...pl> napisał(a):
> wiejskiej :) (SGGQW) szkole.
>

Oczzywiście SGGW miało byc to chyba z tęsknoty za dobrym chabowym.


A dodam jeszcz4e ze schabowy u mamy smakował jak marzenie bo się zdarzł gora
raz w tygodniu albo od wielkiego swięta. a jak człowiekteraz je schabowego
codzień albo jak brakuje pomysłu na obiat jako podręczne danie (moze
nazasadzie kiedysiejszej kartoflanki) to już i smaczek nie ten.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2005-08-02 20:15:18

Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Od: "Joe" <j...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kotlety schabowe niby proste, a patrzcie ile wzbudzają emocji.

A ja wam powiem, że jak smażyłam kotlety15 lat temu, to nie umiałam ich
zrobić tak, jak robię je dzisiaj.
Oczywiście, że składniki są bardzo ważne - w to nikt nie wątpi, ale sam
sposób smażenia jest równie istotny.
Po pierwsze - nie można ich kłaść na bardzo rozgrzaną patelnię, bo dostaną
skorupy na zewnątrz a w środku się jeszcze nie zrobią. Ponieważ zazwyczaj
smażę co najmniej 15 kotletów (potem moje mężczyzny żrą je na obiad, kolację
i śniadanie - tak lubieją) więc najpierw obsmażam je przez chwilę a potem
odkładam na talerz obok. Potem misternie układam je z powrotem na lekko
przestudzonej patelni i skrapiam wodą (odrobinę!!). Nie przykrywam, tylko
trzymam tak na małym ogniu a potem tak jak domino odwracam i znowu smażę na
małym. Solę już na patelni, a nie surowe mięso.

P.S.
Polecam do panierowania wypróbować bułkę tartą bezglutenową - jest
rewelacyjna bo nie chłonie tłuszczu tak, jak zwykła bułka. Poza tym w
zależności od humoru zamieniam czasem kolejność "maczania" kotletów tzn.
najpierw obtaczam w bułce a potem w jajku - i smażę takie "jajeczne" -
pycha!

Joe
specjalista kotletowy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2005-08-02 22:23:35

Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 2 Aug 2005 22:15:18 +0200, "Joe" <j...@k...pl>
wrote:

[...]
>Solę już na patelni, a nie surowe mięso.

Podstawowa sprawa - posolenie miesa przed smazeniem powoduje to ze sol
wycioaga z miesa wode (zjawisko osmozy) i mieso staje sie wiorowate (a
watrobka na zelowki nadawac sie zaczyna...)

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2005-08-03 06:43:31

Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jagna napisał(a):

>
> A dodam jeszcz4e ze schabowy u mamy smakował jak marzenie bo się zdarzł gora
> raz w tygodniu albo od wielkiego swięta. a jak człowiekteraz je schabowego
> codzień albo jak brakuje pomysłu na obiat jako podręczne danie (moze
> nazasadzie kiedysiejszej kartoflanki) to już i smaczek nie ten.
>
A ja sądzę, że kotlet schabowy mamy smakował jej lepiej, ponieważ nie
musiała sama go robić, a jak wiadomo wtedy lepiej smakuje ;). Potwierdza
to jej opinia, że w restauracji też schabowy jest smaczniejszy niż ten,
przyrządzany samodzielnie :).

--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2005-08-03 08:51:14

Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Od: "Margola" <m...@s...precz.kafeteria.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joe" <j...@k...pl> napisał w wiadomości
news:dcok8s$cg0$1@sklad.atcom.net.pl...
>> Ponieważ zazwyczaj
> smażę co najmniej 15 kotletów (potem moje mężczyzny żrą je na obiad,
> kolację i śniadanie - tak lubieją)

Na Boga... rozumiem, że to taki "żarcik" językowy, ale LUBIĄ, LUBIĄ!

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2005-08-03 14:43:30

Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Od: "Joe" <j...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

>>> Ponieważ zazwyczaj
>> smażę co najmniej 15 kotletów (potem moje mężczyzny żrą je na obiad,
>> kolację i śniadanie - tak lubieją)
>
> Na Boga... rozumiem, że to taki "żarcik" językowy, ale LUBIĄ, LUBIĄ!
>
> Margola

Oczywiście że żart, nie było widać?
Joe


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2005-08-03 14:55:13

Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Od: "gonzo7" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joe" <j...@k...pl> napisał w wiadomości
news:dcql72$3al$1@sklad.atcom.net.pl...
>>>> Ponieważ zazwyczaj
>>> smażę co najmniej 15 kotletów (potem moje mężczyzny żrą je na obiad,
>>> kolację i śniadanie - tak lubieją)
>>
>> Na Boga... rozumiem, że to taki "żarcik" językowy, ale LUBIĄ, LUBIĄ!
>>
>> Margola
>
> Oczywiście że żart, nie było widać?
> Joe
nie przejmuj się
Margoli czasem się tak ... pisze
gonzo7

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2005-08-04 08:15:46

Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Od: "Margola" <m...@s...precz.kafeteria.pl> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik "Joe" <j...@k...pl> napisał w wiadomości
news:dcql72$3al$1@sklad.atcom.net.pl...
>>>> Ponieważ zazwyczaj
>>> smażę co najmniej 15 kotletów (potem moje mężczyzny żrą je na obiad,
>>> kolację i śniadanie - tak lubieją)
>>
>> Na Boga... rozumiem, że to taki "żarcik" językowy, ale LUBIĄ, LUBIĄ!
>>
>> Margola
>
> Oczywiście że żart, nie było widać?

Było. Ale jestem stanowczo przeciwna utrwalaniu błędów językowych, nawet
jeśli odbywa się to tylko przez utrwalanie w formie pisemnej żargonu
domowego. Tym bardziej, ze ta forma jest rozpowszechniona w języku
potocznym, wcale nie jako żarcik językowy.

Margola Purystka (wiem, wiem, czepiam się)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2005-08-05 22:36:32

Temat: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jagna napisał(a):
> Jagna <b...@g...pl> napisał(a):
>
>>wiejskiej :) (SGGQW) szkole.
>>
>
>
> Oczzywiście SGGW miało byc to chyba z tęsknoty za dobrym chabowym.
>
>
> A dodam jeszcz4e ze schabowy u mamy smakował jak marzenie bo się zdarzł gora
> raz w tygodniu albo od wielkiego swięta. a jak człowiekteraz je schabowego
> codzień albo jak brakuje pomysłu na obiat jako podręczne danie (moze
> nazasadzie kiedysiejszej kartoflanki) to już i smaczek nie ten.

Ło matko bosko... Na twoim miejscu nie przyznał się bym jaką -WYŻSZĄ-
szkołę konczyłaś.
:-(
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ciasto drożdżowe "z blaszki"
"PILAW"
[OT]Ukraina - kuchnia
[SPAM] [ALLEGRO] SPRAWDŹ NIE POŻAŁUJESZ :-)
chińszczyzna

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »