| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-30 22:41:31
Temat: Kruche
Cześć wszyskim zwierzętom:-)
Ciasto kruche robi się w miarę łatwo i w miarę szybko. Robię tak:
biorę :
- 200 g mąki - w tym większość razowej pszennej z dowolną mieszanką
innych mąk, np.: 100 g pszennej + 50 g kukurydzianej + 50 g gryczanej;
ale może być tylko pszenna
- 100 g tłuszczu - kiedyś brałam margarynę, ale teraz olej np. z
pestek winogron, orzeszków ziemnych lub słonecznikowy; oleju biorę
mniej np. 80 g ( wszystko zawsze ważę, nie znam objętości...)
- ok. 2 łyżek zimnej wody,
- źdźbło soli,
- opcje : cynamon, imbirek, a do kruchego na słono przyprawy dowolne
można dodawać pestki, skruszone orzeszki,
Najpierw nagrzewam piecyk do temp. ok. 200 stopniów.
Następnie smaruję średnią, okrągłą formę kroplą oleju.
Składniki szybko mieszam w misce na gładziuchną masę (chyba, że są pestki).
Obklejam tą masą formę na grubość 3-5 mm, wywijając rancik wysokości
ok. 2 cm. Najlepiej pomóc sobie widelcem przy wyrównywaniu nawierzchni.
Tymże widelcem porobić trzeba w cieście dziury, by się nie zbąbliło przy
pieczeniu.
Do pieca! Na ok. 20-25 min. Tu trzeba samemu wyczuć.
Gdy podstygnie, kładę farsz, którym może być praktycznie wszysko
(vege !) Pyszne są pieczone z godzikami jabłka.
Kruche nie jest trudne ! :-)
Ki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-31 22:00:35
Temat: Re: Kruchede gzyra wrote
200g mąki to ok. 1,5 szklanki
80g oleju - 9 łyżek lub 80/90 ml
Jeszcze taki drobiażdżek - jeżeli ze składników, które podałam ciasto
słabo się lepi, to trzeba dodać wody zimnej tyle, żeby masa dała się
zbić w kulę lecz nie przyklejała do palców.
Pozdro
Ki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-04 06:40:20
Temat: Odp: Kruche
Użytkownik Ki <m...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...com...
> de gzyra wrote
>
> 200g mąki to ok. 1,5 szklanki
>
> 80g oleju - 9 łyżek lub 80/90 ml
>
> Jeszcze taki drobiażdżek - jeżeli ze składników, które podałam
ciasto
> słabo się lepi, to trzeba dodać wody zimnej tyle, żeby masa dała się
> zbić w kulę lecz nie przyklejała do palców.
a z tym farszem to jeszcze pieczesz???
caluski dla ki ;-)
--
wojmat
OOO
oo
.
priv?: w...@w...prv.pl
... http://wjm.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-04 21:53:14
Temat: Re: Kruchewojtekm wrote:
> powiedz coś więcej o oleju z pestek w-gron. widziałem go ostatnio w markecie
> za chyba 8 złociszy ćwiartka.
Markety w Radomiu to jest chyba temat dla Federacji Konsumentów... :-)
W Warszawie olej z pestek winogron kosztuje 10-12 zł za litr.
Ma pikny zielonkawy kolor. Mnóstwo dobroczynnych wielonienasyceńców i
tyci nasyceńców. Nadaje się do sałatek i do smażenia. W smaku jeden z
lepszych, a tłuszczy to już dużo testowaliśmy...
Ogólnie - odkrycie zeszłego roku i od tamtej pory stale na stole.
gzyra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |