Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kruche

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kruche

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-30 22:41:31

Temat: Kruche
Od: de gzyra <m...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


Cześć wszyskim zwierzętom:-)



Ciasto kruche robi się w miarę łatwo i w miarę szybko. Robię tak:

biorę :

- 200 g mąki - w tym większość razowej pszennej z dowolną mieszanką
innych mąk, np.: 100 g pszennej + 50 g kukurydzianej + 50 g gryczanej;
ale może być tylko pszenna

- 100 g tłuszczu - kiedyś brałam margarynę, ale teraz olej np. z
pestek winogron, orzeszków ziemnych lub słonecznikowy; oleju biorę
mniej np. 80 g ( wszystko zawsze ważę, nie znam objętości...)

- ok. 2 łyżek zimnej wody,

- źdźbło soli,

- opcje : cynamon, imbirek, a do kruchego na słono przyprawy dowolne
można dodawać pestki, skruszone orzeszki,


Najpierw nagrzewam piecyk do temp. ok. 200 stopniów.

Następnie smaruję średnią, okrągłą formę kroplą oleju.

Składniki szybko mieszam w misce na gładziuchną masę (chyba, że są pestki).

Obklejam tą masą formę na grubość 3-5 mm, wywijając rancik wysokości
ok. 2 cm. Najlepiej pomóc sobie widelcem przy wyrównywaniu nawierzchni.
Tymże widelcem porobić trzeba w cieście dziury, by się nie zbąbliło przy
pieczeniu.

Do pieca! Na ok. 20-25 min. Tu trzeba samemu wyczuć.

Gdy podstygnie, kładę farsz, którym może być praktycznie wszysko
(vege !) Pyszne są pieczone z godzikami jabłka.


Kruche nie jest trudne ! :-)

Ki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-31 22:00:35

Temat: Re: Kruche
Od: Ki <m...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

de gzyra wrote

200g mąki to ok. 1,5 szklanki

80g oleju - 9 łyżek lub 80/90 ml

Jeszcze taki drobiażdżek - jeżeli ze składników, które podałam ciasto
słabo się lepi, to trzeba dodać wody zimnej tyle, żeby masa dała się
zbić w kulę lecz nie przyklejała do palców.

Pozdro

Ki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-04 06:40:20

Temat: Odp: Kruche
Od: w...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Ki <m...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...com...
> de gzyra wrote
>
> 200g mąki to ok. 1,5 szklanki
>
> 80g oleju - 9 łyżek lub 80/90 ml
>
> Jeszcze taki drobiażdżek - jeżeli ze składników, które podałam
ciasto
> słabo się lepi, to trzeba dodać wody zimnej tyle, żeby masa dała się
> zbić w kulę lecz nie przyklejała do palców.

a z tym farszem to jeszcze pieczesz???

caluski dla ki ;-)


--
wojmat
OOO
oo
.
priv?: w...@w...prv.pl
... http://wjm.prv.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-04 21:53:14

Temat: Re: Kruche
Od: de gzyra <m...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

wojtekm wrote:


> powiedz coś więcej o oleju z pestek w-gron. widziałem go ostatnio w markecie
> za chyba 8 złociszy ćwiartka.

Markety w Radomiu to jest chyba temat dla Federacji Konsumentów... :-)
W Warszawie olej z pestek winogron kosztuje 10-12 zł za litr.

Ma pikny zielonkawy kolor. Mnóstwo dobroczynnych wielonienasyceńców i
tyci nasyceńców. Nadaje się do sałatek i do smażenia. W smaku jeden z
lepszych, a tłuszczy to już dużo testowaliśmy...
Ogólnie - odkrycie zeszłego roku i od tamtej pory stale na stole.

gzyra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Nie było człowieka......
Istota mikrofalówki
Serwis Makaron - Kokardki ze szparagami - Smacznego !
Kuchenka - jaka odleglosc?
Nasi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »