Message-ID: <3...@p...com>
Date: Thu, 30 Mar 2000 23:41:31 +0100
From: de gzyra <m...@p...com>
Reply-To: m...@p...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: ircx.pl.polskavege,pl.rec.kuchnia
Subject: Kruche
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: pc228.warszawa.ppp.tpnet.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pc228.warszawa.ppp.tpnet.pl
X-Trace: 30 Mar 2000 23:37:40 +0200, pc228.warszawa.ppp.tpnet.pl
Organization: Security Net
Lines: 45
X-Complaints-To: a...@s...net.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!news.me
max.krakow.pl!mercury.newsgate.pl!news.vogel.pl!security.net.pl!pc228.warszawa.
ppp.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25963
Ukryj nagłówki
Cześć wszyskim zwierzętom:-)
Ciasto kruche robi się w miarę łatwo i w miarę szybko. Robię tak:
biorę :
- 200 g mąki - w tym większość razowej pszennej z dowolną mieszanką
innych mąk, np.: 100 g pszennej + 50 g kukurydzianej + 50 g gryczanej;
ale może być tylko pszenna
- 100 g tłuszczu - kiedyś brałam margarynę, ale teraz olej np. z
pestek winogron, orzeszków ziemnych lub słonecznikowy; oleju biorę
mniej np. 80 g ( wszystko zawsze ważę, nie znam objętości...)
- ok. 2 łyżek zimnej wody,
- źdźbło soli,
- opcje : cynamon, imbirek, a do kruchego na słono przyprawy dowolne
można dodawać pestki, skruszone orzeszki,
Najpierw nagrzewam piecyk do temp. ok. 200 stopniów.
Następnie smaruję średnią, okrągłą formę kroplą oleju.
Składniki szybko mieszam w misce na gładziuchną masę (chyba, że są pestki).
Obklejam tą masą formę na grubość 3-5 mm, wywijając rancik wysokości
ok. 2 cm. Najlepiej pomóc sobie widelcem przy wyrównywaniu nawierzchni.
Tymże widelcem porobić trzeba w cieście dziury, by się nie zbąbliło przy
pieczeniu.
Do pieca! Na ok. 20-25 min. Tu trzeba samemu wyczuć.
Gdy podstygnie, kładę farsz, którym może być praktycznie wszysko
(vege !) Pyszne są pieczone z godzikami jabłka.
Kruche nie jest trudne ! :-)
Ki
|