Data: 2000-03-30 22:41:31
Temat: Kruche
Od: de gzyra <m...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cześć wszyskim zwierzętom:-)
Ciasto kruche robi się w miarę łatwo i w miarę szybko. Robię tak:
biorę :
- 200 g mąki - w tym większość razowej pszennej z dowolną mieszanką
innych mąk, np.: 100 g pszennej + 50 g kukurydzianej + 50 g gryczanej;
ale może być tylko pszenna
- 100 g tłuszczu - kiedyś brałam margarynę, ale teraz olej np. z
pestek winogron, orzeszków ziemnych lub słonecznikowy; oleju biorę
mniej np. 80 g ( wszystko zawsze ważę, nie znam objętości...)
- ok. 2 łyżek zimnej wody,
- źdźbło soli,
- opcje : cynamon, imbirek, a do kruchego na słono przyprawy dowolne
można dodawać pestki, skruszone orzeszki,
Najpierw nagrzewam piecyk do temp. ok. 200 stopniów.
Następnie smaruję średnią, okrągłą formę kroplą oleju.
Składniki szybko mieszam w misce na gładziuchną masę (chyba, że są pestki).
Obklejam tą masą formę na grubość 3-5 mm, wywijając rancik wysokości
ok. 2 cm. Najlepiej pomóc sobie widelcem przy wyrównywaniu nawierzchni.
Tymże widelcem porobić trzeba w cieście dziury, by się nie zbąbliło przy
pieczeniu.
Do pieca! Na ok. 20-25 min. Tu trzeba samemu wyczuć.
Gdy podstygnie, kładę farsz, którym może być praktycznie wszysko
(vege !) Pyszne są pieczone z godzikami jabłka.
Kruche nie jest trudne ! :-)
Ki
|