Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kruszonka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kruszonka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 20


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-07-17 12:31:51

Temat: Kruszonka
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Właśnie zjadłam jagodziankę i po raz kolejny stwierdziłam, że tak naprawdę
tego typu wypieki zjadam głównie dla kruszonki. Po co się więc męczyć -
chciałabym zrobić sobie troche SAMEJ kruszonki. Pamiętam, że kiedyś już
próbowałam i mi nie wyszło. Czy macie pomysł, jak upiec samą? Wrzucić na
blachę po prostu? Na ile i w jakiej temperaturze? A może powinnam wypróbować
"shortbread", znalazłam w archiwum porównanie tych ciasteczek do kruszonki
właśnie, a patrząc na przepis Magdaleny Basset, skład jest w sumie podobny.

Co radzicie takiemu kruszonkożercy?

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-07-17 13:04:24

Temat: Re: Kruszonka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C0E14FD7.83E7%notujaca@gazeta.pl...
> Właśnie zjadłam jagodziankę i po raz kolejny stwierdziłam, że tak naprawdę
> tego typu wypieki zjadam głównie dla kruszonki. Po co się więc męczyć -
> chciałabym zrobić sobie troche SAMEJ kruszonki. Pamiętam, że kiedyś już
> próbowałam i mi nie wyszło. Czy macie pomysł, jak upiec samą? Wrzucić na
> blachę po prostu? Na ile i w jakiej temperaturze? A może powinnam
> wypróbować
> "shortbread", znalazłam w archiwum porównanie tych ciasteczek do kruszonki
> właśnie, a patrząc na przepis Magdaleny Basset, skład jest w sumie
> podobny.
>
> Co radzicie takiemu kruszonkożercy?

Kruszonka to ozdoba, kontrastuje z resztą, ale sama szybko się znudzi.
Kiepski pomysł.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-07-17 13:44:09

Temat: Re: Kruszonka
Od: Kinga 'Słowotok' <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Co radzicie takiemu kruszonkożercy?
>
Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.
W wielkim skrócie: do wysmarowanej masłem żaroodpornej miski (albo kilku
miseczek) wrzucasz miękkie owoce, dodajesz np. migdały albo suche płatki owsiane
,żeby chrupało, mieszasz z kruszonką i posypujesz nią tak, żeby przykryło
całość.
Wstawiasz do nagrzanego w 200 st. piekarnika i pieczesz, aż owoce, a raczej
puszczony sok zacznie bulgotać.

Jest tysiąc przepisów na crumble z konkretnymi owocami, jedni robią kruche
ciasto takie jak do kruchego ciasta ;) a inni, tak jak ja kruszonkę.
Po prostu wpisz w google crumble i wyskoczy Ci tysiąc przepisów. Ja wyznaję
zasadę, że im prostsze tym lepsze :)

Pozdrawiam

K
kruszonkoajakżeżerca

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-07-17 14:29:08

Temat: Re: Kruszonka
Od: "Margola" <margola_@_kafeteria.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e9g47b$p53$1@inews.gazeta.pl...
>> Co radzicie takiemu kruszonkożercy?
>>
> Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.
> W wielkim skrócie: do wysmarowanej masłem żaroodpornej miski (albo kilku
> miseczek) wrzucasz miękkie owoce, dodajesz np. migdały albo suche płatki
> owsiane ,żeby chrupało, mieszasz z kruszonką i posypujesz nią tak, żeby
> przykryło całość.
> Wstawiasz do nagrzanego w 200 st. piekarnika i pieczesz, aż owoce, a
> raczej puszczony sok zacznie bulgotać.

Aniele! A właśnie myślałam, jak zutylizować maliny!!!!!!

Margola



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-07-18 11:58:26

Temat: Re: Kruszonka
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.
> ...

Idąc za Twoją radą wstawiłam takie "coś" do piekarnika. Wsypałam maliny,
czereśnie wydrylowane, trochę płatków i kruszonkę. Ciekawa jestem co z tego
wyjdzie. Nigdy wcześniej nie eksperymentowałam w taki sposób z kruszonką.

Pozdrawiam
Barbara i Maleńka (~11.10.2006) co uwielbiają kruszonkę :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-07-18 13:13:11

Temat: Re: Kruszonka
Od: Kinga 'Słowotok' <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:e9iicg$dh1$1@opal.icpnet.pl...
>> Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.
>> ...
>
> Idąc za Twoją radą wstawiłam takie "coś" do piekarnika. Wsypałam maliny,
> czereśnie wydrylowane, trochę płatków i kruszonkę. Ciekawa jestem co z tego
> wyjdzie. Nigdy wcześniej nie eksperymentowałam w taki sposób z kruszonką.

Ja się tym zajadałąm przez tydzień bodajże, z tym, że u mnei zamiast malin były
truskawki i banany.
Teraz nie jadam, jako, że postanowiłam, że schudnę. Ale samo crumble to jest po
prostu to.
A już najlepsze z możliwych jest z jabłkami i gruszkami albo śliwki z sosem
waniliowym i płatkami migdałów w kruszonce właśnie...

> Pozdrawiam
> Barbara i Maleńka (~11.10.2006) co uwielbiają kruszonkę :-)
Ja również pozdrawiam

K
i ucałowania (albo głaski w brzuszek) dla Maleńkiej :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-07-18 13:33:22

Temat: Re: Kruszonka
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Właśnie spróbowałam. Fajnie smakuje, ale musze jeszcze pokombinowac z innymi
owocami. Faktycznie banany mogłyby fajnie pasować. Tylko płatki w środku nie
chrupią, bo nasiąkły sokiem :-(
Następnym razem robię z bananami i wiśniami :-)
Dzięki za przepis.

> i ucałowania (albo głaski w brzuszek) dla Maleńkiej :)

Maleńka dziękuje :-)

Pozdrawiamy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-07-18 14:07:08

Temat: Re: Kruszonka
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kinga 'Słowotok' napisał(a) 17/07/2006 15:44:

>> Co radzicie takiemu kruszonkożercy?
>>
> Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.

Crumble brzmi apetycznie, ale jednak ciągle mi chodzi po głowie coś
składającego się głównie z kruszonki. Ktoś mi doradzi w kwestii tych
shortbreads? Czy to coś dla kruszonkożerców?


--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-07-18 14:16:27

Temat: Re: Kruszonka
Od: Lia <i...@p...org> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2006-07-18 16:07:08 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *notujaca* skreślił te oto słowa:

> Kinga 'Słowotok' napisał(a) 17/07/2006 15:44:
>
>>> Co radzicie takiemu kruszonkożercy?
>>>
>> Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.
>
> Crumble brzmi apetycznie, ale jednak ciągle mi chodzi po głowie coś
> składającego się głównie z kruszonki.

Głownei z kruszinki składa sie tylko kruszonka.
Jak chcesz cos dodac to najmniej dodatków wychodzi włąsnie przy crumble.
Ja robie jablka z kruszonką na dole i na górze - przepis w archiwum.

Moze upiecz sobie sama krusoznke, co? 20 minut w 180 stopniach i gotowe.


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

Nie obrażaj krokodyla, zanim nie znajdziesz się na drugim
brzegu rzeki /przysłowie afrykańskie/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-07-18 14:22:31

Temat: Re: Kruszonka
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Lia napisał(a) 18/07/2006 16:16:

> Głownei z kruszinki składa sie tylko kruszonka.
> Jak chcesz cos dodac to najmniej dodatków wychodzi włąsnie przy crumble.
> Ja robie jablka z kruszonką na dole i na górze - przepis w archiwum.
>
> Moze upiecz sobie sama krusoznke, co? 20 minut w 180 stopniach i gotowe.

No właśnie o tym myślałam, tylko zastanawiałam się nad temperaturą i czasem,
bo kiedyś próbowałam i mi nie wyszła. Proporcje masło:mąka:cukier 1:1:1? I
na posmarowaną masłem blachę?

Może zaryzykuję jeszcze raz <przełykanie_ślinki>


--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[OT] Warto korzystać z abuse
Folia przylegająca - jaka z tych dostępnych w Polsce da się używać ?
Owoce morza - co to jest?
przepis na ciasteczka ?
Dobra ksiazka kucharska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »