| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-17 12:31:51
Temat: KruszonkaWłaśnie zjadłam jagodziankę i po raz kolejny stwierdziłam, że tak naprawdę
tego typu wypieki zjadam głównie dla kruszonki. Po co się więc męczyć -
chciałabym zrobić sobie troche SAMEJ kruszonki. Pamiętam, że kiedyś już
próbowałam i mi nie wyszło. Czy macie pomysł, jak upiec samą? Wrzucić na
blachę po prostu? Na ile i w jakiej temperaturze? A może powinnam wypróbować
"shortbread", znalazłam w archiwum porównanie tych ciasteczek do kruszonki
właśnie, a patrząc na przepis Magdaleny Basset, skład jest w sumie podobny.
Co radzicie takiemu kruszonkożercy?
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-17 13:04:24
Temat: Re: Kruszonka
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C0E14FD7.83E7%notujaca@gazeta.pl...
> Właśnie zjadłam jagodziankę i po raz kolejny stwierdziłam, że tak naprawdę
> tego typu wypieki zjadam głównie dla kruszonki. Po co się więc męczyć -
> chciałabym zrobić sobie troche SAMEJ kruszonki. Pamiętam, że kiedyś już
> próbowałam i mi nie wyszło. Czy macie pomysł, jak upiec samą? Wrzucić na
> blachę po prostu? Na ile i w jakiej temperaturze? A może powinnam
> wypróbować
> "shortbread", znalazłam w archiwum porównanie tych ciasteczek do kruszonki
> właśnie, a patrząc na przepis Magdaleny Basset, skład jest w sumie
> podobny.
>
> Co radzicie takiemu kruszonkożercy?
Kruszonka to ozdoba, kontrastuje z resztą, ale sama szybko się znudzi.
Kiepski pomysł.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-17 13:44:09
Temat: Re: Kruszonka> Co radzicie takiemu kruszonkożercy?
>
Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.
W wielkim skrócie: do wysmarowanej masłem żaroodpornej miski (albo kilku
miseczek) wrzucasz miękkie owoce, dodajesz np. migdały albo suche płatki owsiane
,żeby chrupało, mieszasz z kruszonką i posypujesz nią tak, żeby przykryło
całość.
Wstawiasz do nagrzanego w 200 st. piekarnika i pieczesz, aż owoce, a raczej
puszczony sok zacznie bulgotać.
Jest tysiąc przepisów na crumble z konkretnymi owocami, jedni robią kruche
ciasto takie jak do kruchego ciasta ;) a inni, tak jak ja kruszonkę.
Po prostu wpisz w google crumble i wyskoczy Ci tysiąc przepisów. Ja wyznaję
zasadę, że im prostsze tym lepsze :)
Pozdrawiam
K
kruszonkoajakżeżerca
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-17 14:29:08
Temat: Re: Kruszonka
Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e9g47b$p53$1@inews.gazeta.pl...
>> Co radzicie takiemu kruszonkożercy?
>>
> Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.
> W wielkim skrócie: do wysmarowanej masłem żaroodpornej miski (albo kilku
> miseczek) wrzucasz miękkie owoce, dodajesz np. migdały albo suche płatki
> owsiane ,żeby chrupało, mieszasz z kruszonką i posypujesz nią tak, żeby
> przykryło całość.
> Wstawiasz do nagrzanego w 200 st. piekarnika i pieczesz, aż owoce, a
> raczej puszczony sok zacznie bulgotać.
Aniele! A właśnie myślałam, jak zutylizować maliny!!!!!!
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-07-18 11:58:26
Temat: Re: Kruszonka> Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.
> ...
Idąc za Twoją radą wstawiłam takie "coś" do piekarnika. Wsypałam maliny,
czereśnie wydrylowane, trochę płatków i kruszonkę. Ciekawa jestem co z tego
wyjdzie. Nigdy wcześniej nie eksperymentowałam w taki sposób z kruszonką.
Pozdrawiam
Barbara i Maleńka (~11.10.2006) co uwielbiają kruszonkę :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-07-18 13:13:11
Temat: Re: Kruszonka
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:e9iicg$dh1$1@opal.icpnet.pl...
>> Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.
>> ...
>
> Idąc za Twoją radą wstawiłam takie "coś" do piekarnika. Wsypałam maliny,
> czereśnie wydrylowane, trochę płatków i kruszonkę. Ciekawa jestem co z tego
> wyjdzie. Nigdy wcześniej nie eksperymentowałam w taki sposób z kruszonką.
Ja się tym zajadałąm przez tydzień bodajże, z tym, że u mnei zamiast malin były
truskawki i banany.
Teraz nie jadam, jako, że postanowiłam, że schudnę. Ale samo crumble to jest po
prostu to.
A już najlepsze z możliwych jest z jabłkami i gruszkami albo śliwki z sosem
waniliowym i płatkami migdałów w kruszonce właśnie...
> Pozdrawiam
> Barbara i Maleńka (~11.10.2006) co uwielbiają kruszonkę :-)
Ja również pozdrawiam
K
i ucałowania (albo głaski w brzuszek) dla Maleńkiej :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-07-18 13:33:22
Temat: Re: KruszonkaWłaśnie spróbowałam. Fajnie smakuje, ale musze jeszcze pokombinowac z innymi
owocami. Faktycznie banany mogłyby fajnie pasować. Tylko płatki w środku nie
chrupią, bo nasiąkły sokiem :-(
Następnym razem robię z bananami i wiśniami :-)
Dzięki za przepis.
> i ucałowania (albo głaski w brzuszek) dla Maleńkiej :)
Maleńka dziękuje :-)
Pozdrawiamy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-07-18 14:07:08
Temat: Re: KruszonkaKinga 'Słowotok' napisał(a) 17/07/2006 15:44:
>> Co radzicie takiemu kruszonkożercy?
>>
> Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.
Crumble brzmi apetycznie, ale jednak ciągle mi chodzi po głowie coś
składającego się głównie z kruszonki. Ktoś mi doradzi w kwestii tych
shortbreads? Czy to coś dla kruszonkożerców?
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-07-18 14:16:27
Temat: Re: KruszonkaDnia 2006-07-18 16:07:08 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *notujaca* skreślił te oto słowa:
> Kinga 'Słowotok' napisał(a) 17/07/2006 15:44:
>
>>> Co radzicie takiemu kruszonkożercy?
>>>
>> Kruszonkożercy proponuję crumble z owocami.
>
> Crumble brzmi apetycznie, ale jednak ciągle mi chodzi po głowie coś
> składającego się głównie z kruszonki.
Głownei z kruszinki składa sie tylko kruszonka.
Jak chcesz cos dodac to najmniej dodatków wychodzi włąsnie przy crumble.
Ja robie jablka z kruszonką na dole i na górze - przepis w archiwum.
Moze upiecz sobie sama krusoznke, co? 20 minut w 180 stopniach i gotowe.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
Nie obrażaj krokodyla, zanim nie znajdziesz się na drugim
brzegu rzeki /przysłowie afrykańskie/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-07-18 14:22:31
Temat: Re: KruszonkaLia napisał(a) 18/07/2006 16:16:
> Głownei z kruszinki składa sie tylko kruszonka.
> Jak chcesz cos dodac to najmniej dodatków wychodzi włąsnie przy crumble.
> Ja robie jablka z kruszonką na dole i na górze - przepis w archiwum.
>
> Moze upiecz sobie sama krusoznke, co? 20 minut w 180 stopniach i gotowe.
No właśnie o tym myślałam, tylko zastanawiałam się nad temperaturą i czasem,
bo kiedyś próbowałam i mi nie wyszła. Proporcje masło:mąka:cukier 1:1:1? I
na posmarowaną masłem blachę?
Może zaryzykuję jeszcze raz <przełykanie_ślinki>
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |