« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-04-13 06:56:59
Temat: Kruszyć czy nie?Ciągle mam takie rozterki przy dodawaniu do potraw listka bobkowego,
czyli inaczej laurowego.Kiedyś ktoś mi poradził ze nie wolno kruszyć liści
laurowych, gdyż te w potrawach mogą stanowić zagrożenie w razie spożycia
,ostre krawędzie które mogą być groźne dla zdrowia. Mi się wydaje ze
pokruszony listek bobkowy uwalnia więcej aromatu,co o tym sądzicie.
--
Używam klienta poczty Opera Mail: http://www.opera.com/mail/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-04-13 08:00:36
Temat: Re: Kruszyć czy nie?Wydaje mi się, że liścia bobkowego się nie kruszy,
w książce kuharskiej nie ma napisane by kruszyć.
Nie wydaje mi się by ostre krawędzie pokruszonego liścia bobkowego stanowiły
zagrożenie. Zagrożenie stanowi jedzenie pszyprawy zamiast jej aromatu.
Pszyprawy mają często jakieś działanie. Np gdy jemy zbyt wiele piepszu
możemy odczuwać niepszyjemne uczucie świeżbienia skury. A ziele angielskie
podrażnia pszewud pokarmowy.
Nie wiem co może być po jedzeniu akurat liścia bobkowego, ale nie polecam
kruszenia. Może ma to sens pszy pieczeniu mięsa, ale wtedy nie należy jeść
tego pokruszonego liścia, czyli sosu z mięsa.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-04-13 09:03:16
Temat: Re: Kruszyć czy nie?On Sat, 13 Apr 2013 08:56:59 +0200, jerzy.n wrote:
> Ciągle mam takie rozterki przy dodawaniu do potraw listka bobkowego,
> czyli inaczej laurowego.Kiedyś ktoś mi poradził ze nie wolno kruszyć liści
> laurowych, gdyż te w potrawach mogą stanowić zagrożenie w razie spożycia
> ,ostre krawędzie które mogą być groźne dla zdrowia. Mi się wydaje ze
> pokruszony listek bobkowy uwalnia więcej aromatu,co o tym sądzicie.
>
Nie kruszę. W całości wrzucony i gotowany uwalnia, jak dla mnie,
wystarczająco dużo aromatu. Mam raczej problem z nadmierną ilością.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-04-13 11:54:35
Temat: Re: Kruszyć czy nie?Dnia Sat, 13 Apr 2013 08:56:59 +0200, jerzy.n napisał(a):
> Ciągle mam takie rozterki przy dodawaniu do potraw listka bobkowego,
> czyli inaczej laurowego.Kiedyś ktoś mi poradził ze nie wolno kruszyć liści
> laurowych, gdyż te w potrawach mogą stanowić zagrożenie w razie spożycia
> ,ostre krawędzie które mogą być groźne dla zdrowia. Mi się wydaje ze
> pokruszony listek bobkowy uwalnia więcej aromatu,co o tym sądzicie.
Cały dodaję - łatwiej potem wyjąć z potrawy, kruszę tylko kiedy służy (w
mieszance przypraw) do nacierania mięsa do peklowania. Co do ostrych
krawędzi to spoko, taki pokawałkowany listek się w gotowaniu i trawieniu
namacza i nadtrawia wystarczająco, aby nie był groźny.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |