« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-15 18:55:32
Temat: Kuchnia Meksykanska - tortillas, quesadillasPodstawowym meksykanskim chlebem jest tortilla. Tortilla kukurydziana
(tortilla de maiz) jest robiona z masa harina, rodzaju maki
kukurydzianej z suszonej kukurydzy moczonej w lugu az luski odejda,
mielonej w stanie wilgotnym. Masa harina jest to kupienia w sklepach z
jedzeniem meksykanskim.
Tortillas de maiz
1/2 kg masa harina (maka kukurydziana)
100 g smalcu
ciepla woda
1 lyzeczka soli
Posiekac smalec z masa harina, dodac sol, i wody ile potrzeba zeby
zarobic miekkie ciasto przez 2-3 minuty. Odstawic na pol godziny
zawiniete w wilgotna scierke. Znow wyrobic. Formowac male kulki
wielkosci malego jaja i rozklepac miedzy dlonmi az beda takiej srednicy,
jak dlugosc dloni. Lub rozwalkowac na desce w male krazki. Piec na
suchej patelni bez tluszczu ciagle obracajac, skladac jedna na drugiej
przykryte w misce w cieplym piecu. Lub piec nad plomieniem, ciagle
obracajac (dlatego po polsku nazywaja sie podplomyki.)
Tacos: klasc na 1-2 cm goracego tluszczu rozgrzanego na patelni
(strasznie pryska) i po chwili gdy zmiekna, zlzyc na pol. Dalej smazyc
po obu stronach, az zlotawe.
Mozna surowe tortille zamrozic, pozniej posmarowac woda i odgrzac w
mikrofali czy w piecu pod opiekaczem.
Tortillas de harina
Robi sie je tak samo, jak tortillas de maiz, tylko uzywa sie maki
pszennej, zamiast masa de harina.
Po upieczeniu mozna je skladac jeden na drugi szczelnie zamkniete w
pojemniku z pokrywka. W ten sposob zaparuja sie od ciepla i beda
miekkie, latwe do zawijania. Ja lubie na chwile wlozyc pod opiekacz, ale
musze stac i patrzec, bo w sekunde moze byc za pozno i cala kuchnia
cuchnie spalenizna. To smaruje maslem i dzemem i zwijam w rurke. Jest to
moj ulubiony szybki przysmak.
Po usmazeniu w tluszczu mozna posypac cynamonem i cukrem lub polac miodem
Quesadilla: posypac kawalkami zoltego sera i kminkiem, zlozyc na pol i
tak zapiekac pod opiekaczem az sie ser roztopi. Kroic w trojkaty. Z
kminkiem to spolszona quesadilla. Tradycyjnie robi sie ja z queso
fresco, cos w rodzaju bryndzy czy feta, ale o lagodnym smaku.
Do quesadillas mozna dodac co sie nawinie - warzywa, mieso, inne sery,
papryczki, byle by byl ser, ktory to wiaze. Mozna quesadilla robic na
suchej patelni, lub w opiekaczu.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |