« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-15 18:10:24
Temat: Kurczak korma w jogurcieDla wielbicieli (i nie tylko) przepis z kuchni indyjskiej.
Kurczak korma w jogurcie
____________________________________________________
_____________________
Średni kurczak, pokrojony na niewielkie kawałki lub 3-4 (pojedyncze)
piersi z tegoż, również pokrojone w kawałki.
2 duże cebule pokroić, 4 ząbki czosnku rozgnieść z imbirem.
Podsmażyć cebulę na złoto w ghee, dodać czosnek z imbirem, troszkę wody,
kurczaka, 1 łyżeczkę chili, zalać 150ml jogurtu, osolić i dusić pod
przykryciem do miękkości.
Gdy mięso jest miękkie, dodać łyżeczkę garam masala oraz rozgnieciony
kardamon (2 ziarna), 1/2 łyżeczki mielonego kminku i 2 liście laurowe.
Dusić jeszcze 5 minut, podawać z ryżem.
Danie jest delikatne o niepowtarzalnym smaku.
____________________________________________________
_____________________
Uwagi:
ghee - sklarowane masło. Zwyczajne masło (żaden mix) podgrzewamy na
malutkim ogniu, zbierając pianę, a na końcu zlewamy do osobnej miski,
pozostawiając osad w rondlu. Sklarowane masło jest idealnym tłuszcze do
smażenia, zawiera małą ilość cholesterolu, nie przypala się, me piękny
zapach i jest bardzo trwałe. Warto przygotować sobie większą ilość -
tylko ze świeżego, dobrej jakości masła.
jogurt - odradzam stosowanie jogurtu zbyt białego (Danon); najlepiej
udawało się na jogurcie Bakomy - ma lekko żółtawy kolor, co wskazuje na
większą naturalność w przygotowaniu.
korma lub garam masala - miks przypraw indyjskich. Garam to: kardamon
(25 ziaren), cynamon (50g), goździk (25 sztuk), kminek (15g), wanilia (2
laski), gałka muszkatołowa (1/2). Można takie miksy dostac gotowe.
Kiedyś dostałem nawet karma masala, ale już mi się skończyła. Proporcje
są sprawą indywidulną, charakterystyczną dla regionów lub upodobań kucharzy.
rondel - ze względu na obecność jogurtu nie należy stasować naczyń
żeliwnych i stalowych
inne - kawałki kurczaka można wcześniej lekko podsmażyć
inne - dobrze jest się zaopatrzyć w większą ilość jogurtu, niż wynika to
z przepisu
inne - całość można ozdobić listkami świeżej mięty lub pietruszki
inne - danie nadaje się do powtórnego odgrzania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-05 22:01:43
Temat: Re: Kurczak korma w jogurcie> Dla wielbicieli (i nie tylko) przepis z kuchni indyjskiej.
>
> Kurczak korma w jogurcie
> ____________________________________________________
_____________________
>
>
> Średni kurczak, pokrojony na niewielkie kawałki lub 3-4 (pojedyncze)
> piersi z tegoż, również pokrojone w kawałki.
>
> 2 duże cebule pokroić, 4 ząbki czosnku rozgnieść z imbirem.
>
> Podsmażyć cebulę na złoto w ghee, dodać czosnek z imbirem, troszkę wody,
> kurczaka, 1 łyżeczkę chili, zalać 150ml jogurtu, osolić i dusić pod
> przykryciem do miękkości.
>
> Gdy mięso jest miękkie, dodać łyżeczkę garam masala oraz rozgnieciony
> kardamon (2 ziarna), 1/2 łyżeczki mielonego kminku i 2 liście laurowe.
Dobry wieczór, nie rozumiem jednej rzeczy - otóż kardamon i kminek, o ile mi
wiadomo co zresztą potwierdzone jest niżej, standardowo są składnikiem garam
masala... Czy to oznacza, ze kardamonu i kminku potrzeba jeszcze więcej niż
zawarte jest w samej mieszance?
Pozdrawiam
Wok
> Dusić jeszcze 5 minut, podawać z ryżem.
>
> Danie jest delikatne o niepowtarzalnym smaku.
> ____________________________________________________
_____________________
>
> Uwagi:
> ghee - sklarowane masło. Zwyczajne masło (żaden mix) podgrzewamy na
> malutkim ogniu, zbierając pianę, a na końcu zlewamy do osobnej miski,
> pozostawiając osad w rondlu. Sklarowane masło jest idealnym tłuszcze do
> smażenia, zawiera małą ilość cholesterolu, nie przypala się, me piękny
> zapach i jest bardzo trwałe. Warto przygotować sobie większą ilość -
> tylko ze świeżego, dobrej jakości masła.
>
> jogurt - odradzam stosowanie jogurtu zbyt białego (Danon); najlepiej
> udawało się na jogurcie Bakomy - ma lekko żółtawy kolor, co wskazuje na
> większą naturalność w przygotowaniu.
>
> korma lub garam masala - miks przypraw indyjskich. Garam to: kardamon
> (25 ziaren), cynamon (50g), goździk (25 sztuk), kminek (15g), wanilia (2
> laski), gałka muszkatołowa (1/2). Można takie miksy dostac gotowe.
> Kiedyś dostałem nawet karma masala, ale już mi się skończyła. Proporcje
> są sprawą indywidulną, charakterystyczną dla regionów lub upodobań kucharzy.
>
> rondel - ze względu na obecność jogurtu nie należy stasować naczyń
> żeliwnych i stalowych
>
> inne - kawałki kurczaka można wcześniej lekko podsmażyć
>
> inne - dobrze jest się zaopatrzyć w większą ilość jogurtu, niż wynika to
> z przepisu
>
> inne - całość można ozdobić listkami świeżej mięty lub pietruszki
>
> inne - danie nadaje się do powtórnego odgrzania
>
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-06 05:12:39
Temat: Re: Kurczak korma w jogurcie06.06.2003 00:01, persona, tytułująca się 'w...@p...onet.pl', napisała:
>
>
> Dobry wieczór, nie rozumiem jednej rzeczy - otóż kardamon i kminek, o ile mi
> wiadomo co zresztą potwierdzone jest niżej, standardowo są składnikiem garam
> masala... Czy to oznacza, ze kardamonu i kminku potrzeba jeszcze więcej niż
> zawarte jest w samej mieszance?
Na to pytanie nie odpowiem Ci jednoznacznie. Korma masala jest nazwą
innej mieszanki przepraw i mnie, przez pewien czas, udało się być jej
szczęśliwym posiadaczem. Widocznie o te składniki (i ich ilość) różnią
się podstawowe receptury garam i korma.
Stosując garam do tego dania, dodawałem liść bobkowy i kminek (lubię
kminek). Jednak, kompozycje garam i korma są związane z indywidualnymi
zaopatrywaniami jej użytkowników.
Podobnie, jak znana mieszanka ziół - prowansalskich. Tym mianem zwykło
się określać poszczególne jej składniki oraz gotowe kompozycje o różnym
składzie i proporcjach, charakterystycznych dla regionów, miejscowości,
ba, nawet rodzin.
Inną, znaną mieszanką, jest curry (np. madras curry), również
sprzedawaną w trzech odmianach - ostrej, średniej i delikatnej.
Porównując garam i korma, odnoszę wrażenie, że korma ma bardziej
wyrazisty aromat. A większy dodatek kardamonu nadaje bardziej "rześki"
smak. Pozostaje mi doradzić Ci własne eksperymenty w tej dziedzinie i
jeżeli kuchnia indysjka zyska Twoją aprobatę, to znalezienie swojej,
niepowtarzalnej receptury. Korma i garam są składnikami wielu indyjskich
potraw. A, że są one w sam raz na bardziej gorące dni, to postaram się
jeszcze opublikować jeszcze kilka przepisów.
Obie kompozycje (zamknięte w słoiku) są bardzo trwałe. Możesz się więc
pokusić o przygotowanie zestawu, które starczy Ci na rok lub dwa.
Serdecznie pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-06 16:33:35
Temat: Re: Kurczak korma w jogurcie> 06.06.2003 00:01, persona, tytułująca się 'w...@p...onet.pl', napisała:
>
> >
> >
> > Dobry wieczór, nie rozumiem jednej rzeczy - otóż kardamon i kminek, o ile
mi
> > wiadomo co zresztą potwierdzone jest niżej, standardowo są składnikiem
garam
> > masala... Czy to oznacza, ze kardamonu i kminku potrzeba jeszcze więcej niż
> > zawarte jest w samej mieszance?
>
>
> Na to pytanie nie odpowiem Ci jednoznacznie. Korma masala jest nazwą
> innej mieszanki przepraw i mnie, przez pewien czas, udało się być jej
> szczęśliwym posiadaczem. Widocznie o te składniki (i ich ilość) różnią
> się podstawowe receptury garam i korma.
>
> Stosując garam do tego dania, dodawałem liść bobkowy i kminek (lubię
> kminek). Jednak, kompozycje garam i korma są związane z indywidualnymi
> zaopatrywaniami jej użytkowników.
>
> Podobnie, jak znana mieszanka ziół - prowansalskich. Tym mianem zwykło
> się określać poszczególne jej składniki oraz gotowe kompozycje o różnym
> składzie i proporcjach, charakterystycznych dla regionów, miejscowości,
> ba, nawet rodzin.
>
> Inną, znaną mieszanką, jest curry (np. madras curry), również
> sprzedawaną w trzech odmianach - ostrej, średniej i delikatnej.
>
> Porównując garam i korma, odnoszę wrażenie, że korma ma bardziej
> wyrazisty aromat. A większy dodatek kardamonu nadaje bardziej "rześki"
> smak. Pozostaje mi doradzić Ci własne eksperymenty w tej dziedzinie i
> jeżeli kuchnia indysjka zyska Twoją aprobatę, to znalezienie swojej,
> niepowtarzalnej receptury. Korma i garam są składnikami wielu indyjskich
> potraw. A, że są one w sam raz na bardziej gorące dni, to postaram się
> jeszcze opublikować jeszcze kilka przepisów.
>
> Obie kompozycje (zamknięte w słoiku) są bardzo trwałe. Możesz się więc
> pokusić o przygotowanie zestawu, które starczy Ci na rok lub dwa.
>
> Serdecznie pozdrawiam.
>
Dziękuję za odpowiedź, rozejrzę się za tym i owym oraz poeksperymentuję.
Pozdrawiam bardzo serdecznie!!!
Wok (Włodzimierz)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |