| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-03 17:17:26
Temat: Kuchnia StaropolskaMoże znacie linki do stron gdzie zamieszczone są typowe potrawy
staropolskie?
Pozdrawiam Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-03 18:59:25
Temat: Re: Kuchnia Staropolska
"Dorunia" <d...@w...pl> wrote in message news:9ugc8b$8lo$1@news.tpi.pl...
> Może znacie linki do stron gdzie zamieszczone są typowe potrawy
> staropolskie?
> Pozdrawiam Dorunia
>
nie wiem czy są to potrawy typowe, ale jak twierdzi autor strony przepisy te
mają 50 lat i więcej. Nie wiem - nie próbowałam, ale może ci przyda ten
namiar:
> http://www.dawnakuchnia.republika.pl/index1.htm
Baś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-03 19:10:10
Temat: Re: Kuchnia Staropolska[...]
> nie wiem czy są to potrawy typowe, ale jak twierdzi autor strony
przepisy te
> mają 50 lat i więcej. Nie wiem - nie próbowałam, ale może ci przyda ten
> namiar:
> > http://www.dawnakuchnia.republika.pl/index1.htm
> Baś
Miła jesteś, 50 lat i od razu Staropolska. ;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-03 21:10:37
Temat: Re: Kuchnia Staropolska
Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9ugc8b$8lo$1@news.tpi.pl...
> Może znacie linki do stron gdzie zamieszczone są typowe potrawy
> staropolskie?
> Pozdrawiam Dorunia
>
Mam sporą kolekcje przepisów z uczelni z nachylenia i sporo poskanowanych
artykułow na ten temat z róznych źródel. Napisz konkretniej co Cie
interesuje ( mięso, desery etc) to coś podrzuce.
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 09:18:52
Temat: Re: Kuchnia Staropolska
"sassanach" <s...@p...fm> wrote in message
news:9ugquf$9a2$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:9ugc8b$8lo$1@news.tpi.pl...
> > Może znacie linki do stron gdzie zamieszczone są typowe potrawy
> > staropolskie?
> > Pozdrawiam Dorunia
> >
> Mam sporą kolekcje przepisów z uczelni z nachylenia i sporo poskanowanych
> artykułow na ten temat z róznych źródel. Napisz konkretniej co Cie
> interesuje ( mięso, desery etc) to coś podrzuce.
> --
> POzdrówka
> Sassenach
> GG 1527151
>
> Głównie interesuje mnie mięso oraz wypieki - nie koniecznie słodkie.
Pozdrawiam Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 10:38:13
Temat: Re: Kuchnia Staropolska
Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9ui4ir$a0i$1@news.tpi.pl...
> > Głównie interesuje mnie mięso oraz wypieki - nie koniecznie słodkie.
> Pozdrawiam Dorunia
>
Z wypiekami gorzej, bo ja cos pieke tylko od wielkiego dzwonu ;-). Z braku
czasu oczywiście ;-).
ale mięsko jak najbardziej ( gdzies z tydz. temu podawałam przepis na "zrazy
po słowiansku", niewiem czy widzialas ;-) )
Teraz moze może coś takiego, co ja czesto robie dla gości, bo proste i
szybkie, efektowene i dobre :-)
Paluchy a'la Wołodyjowski
( nie mam pojęcia skąd ta nazwa, ale tak sie przyjelo, chociaż w sumie jest
to wersja roladek schabowych)
schab b/kosci
marynowane pieczarki
ogorki konserwowe ( i tylko takie !)
masło, pieprz, sól
jajko, bulka tarta
tłuszcz do smażenia
Schab pokroić na plastry, dokladnie pobic, posolić, opieprzyc.
Pieczarki i ogórki osączyc z zalew. Ogórki można obrac ze skórki. Jedno i
drugie posiekac bardzo drobno. Ma schab nalożyc to "nadzienie" i dolożyc
waleczek masła. Zwinąc szczelnie (przyda sie nitka lub wykałaczka).
Panierować i smażyc na gorącym tłuszczu do złotej barwy. ( Ja raczej lekko
obsmażam dolewam wody i dusze).
Można to podać jako drugie danie na goraco lub jako zimną przystawke - wtedy
kroi sie na plastetki i układa na kawalku bagietki z sałatą.
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |