Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kuchnia Staropolska

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kuchnia Staropolska

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-03 17:17:26

Temat: Kuchnia Staropolska
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Może znacie linki do stron gdzie zamieszczone są typowe potrawy
staropolskie?
Pozdrawiam Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-03 18:59:25

Temat: Re: Kuchnia Staropolska
Od: "basia" <b...@n...sikornik.gliwice.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dorunia" <d...@w...pl> wrote in message news:9ugc8b$8lo$1@news.tpi.pl...
> Może znacie linki do stron gdzie zamieszczone są typowe potrawy
> staropolskie?
> Pozdrawiam Dorunia
>
nie wiem czy są to potrawy typowe, ale jak twierdzi autor strony przepisy te
mają 50 lat i więcej. Nie wiem - nie próbowałam, ale może ci przyda ten
namiar:
> http://www.dawnakuchnia.republika.pl/index1.htm

Baś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-03 19:10:10

Temat: Re: Kuchnia Staropolska
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

[...]
> nie wiem czy są to potrawy typowe, ale jak twierdzi autor strony
przepisy te
> mają 50 lat i więcej. Nie wiem - nie próbowałam, ale może ci przyda ten
> namiar:
> > http://www.dawnakuchnia.republika.pl/index1.htm
> Baś
Miła jesteś, 50 lat i od razu Staropolska. ;-)))
pozdr. Jerzy




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-03 21:10:37

Temat: Re: Kuchnia Staropolska
Od: "sassanach" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9ugc8b$8lo$1@news.tpi.pl...
> Może znacie linki do stron gdzie zamieszczone są typowe potrawy
> staropolskie?
> Pozdrawiam Dorunia
>
Mam sporą kolekcje przepisów z uczelni z nachylenia i sporo poskanowanych
artykułow na ten temat z róznych źródel. Napisz konkretniej co Cie
interesuje ( mięso, desery etc) to coś podrzuce.
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 09:18:52

Temat: Re: Kuchnia Staropolska
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"sassanach" <s...@p...fm> wrote in message
news:9ugquf$9a2$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:9ugc8b$8lo$1@news.tpi.pl...
> > Może znacie linki do stron gdzie zamieszczone są typowe potrawy
> > staropolskie?
> > Pozdrawiam Dorunia
> >
> Mam sporą kolekcje przepisów z uczelni z nachylenia i sporo poskanowanych
> artykułow na ten temat z róznych źródel. Napisz konkretniej co Cie
> interesuje ( mięso, desery etc) to coś podrzuce.
> --
> POzdrówka
> Sassenach
> GG 1527151
>
> Głównie interesuje mnie mięso oraz wypieki - nie koniecznie słodkie.
Pozdrawiam Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 10:38:13

Temat: Re: Kuchnia Staropolska
Od: "sassanach" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9ui4ir$a0i$1@news.tpi.pl...
> > Głównie interesuje mnie mięso oraz wypieki - nie koniecznie słodkie.
> Pozdrawiam Dorunia
>
Z wypiekami gorzej, bo ja cos pieke tylko od wielkiego dzwonu ;-). Z braku
czasu oczywiście ;-).

ale mięsko jak najbardziej ( gdzies z tydz. temu podawałam przepis na "zrazy
po słowiansku", niewiem czy widzialas ;-) )
Teraz moze może coś takiego, co ja czesto robie dla gości, bo proste i
szybkie, efektowene i dobre :-)

Paluchy a'la Wołodyjowski
( nie mam pojęcia skąd ta nazwa, ale tak sie przyjelo, chociaż w sumie jest
to wersja roladek schabowych)

schab b/kosci
marynowane pieczarki
ogorki konserwowe ( i tylko takie !)
masło, pieprz, sól
jajko, bulka tarta
tłuszcz do smażenia

Schab pokroić na plastry, dokladnie pobic, posolić, opieprzyc.
Pieczarki i ogórki osączyc z zalew. Ogórki można obrac ze skórki. Jedno i
drugie posiekac bardzo drobno. Ma schab nalożyc to "nadzienie" i dolożyc
waleczek masła. Zwinąc szczelnie (przyda sie nitka lub wykałaczka).
Panierować i smażyc na gorącym tłuszczu do złotej barwy. ( Ja raczej lekko
obsmażam dolewam wody i dusze).
Można to podać jako drugie danie na goraco lub jako zimną przystawke - wtedy
kroi sie na plastetki i układa na kawalku bagietki z sałatą.

--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zimowa strona skrzacika
CFV1: pl.misc.dieta (glosowanie)
Kiedy pszczolki...?
Kiedy pszczolki...?
Tekst DAB-u szukam...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »