Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "sassanach" <s...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuchnia Staropolska
Date: Tue, 4 Dec 2001 11:38:13 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <9ui9q4$caq$2@news.tpi.pl>
References: <9ugc8b$8lo$1@news.tpi.pl> <9ugquf$9a2$1@news.tpi.pl>
<9ui4ir$a0i$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pq144.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1007463044 12634 217.99.0.144 (4 Dec 2001 10:50:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Dec 2001 10:50:44 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:85731
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9ui4ir$a0i$1@news.tpi.pl...
> > Głównie interesuje mnie mięso oraz wypieki - nie koniecznie słodkie.
> Pozdrawiam Dorunia
>
Z wypiekami gorzej, bo ja cos pieke tylko od wielkiego dzwonu ;-). Z braku
czasu oczywiście ;-).
ale mięsko jak najbardziej ( gdzies z tydz. temu podawałam przepis na "zrazy
po słowiansku", niewiem czy widzialas ;-) )
Teraz moze może coś takiego, co ja czesto robie dla gości, bo proste i
szybkie, efektowene i dobre :-)
Paluchy a'la Wołodyjowski
( nie mam pojęcia skąd ta nazwa, ale tak sie przyjelo, chociaż w sumie jest
to wersja roladek schabowych)
schab b/kosci
marynowane pieczarki
ogorki konserwowe ( i tylko takie !)
masło, pieprz, sól
jajko, bulka tarta
tłuszcz do smażenia
Schab pokroić na plastry, dokladnie pobic, posolić, opieprzyc.
Pieczarki i ogórki osączyc z zalew. Ogórki można obrac ze skórki. Jedno i
drugie posiekac bardzo drobno. Ma schab nalożyc to "nadzienie" i dolożyc
waleczek masła. Zwinąc szczelnie (przyda sie nitka lub wykałaczka).
Panierować i smażyc na gorącym tłuszczu do złotej barwy. ( Ja raczej lekko
obsmażam dolewam wody i dusze).
Można to podać jako drugie danie na goraco lub jako zimną przystawke - wtedy
kroi sie na plastetki i układa na kawalku bagietki z sałatą.
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
|