| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-23 15:58:23
Temat: Kuchnia japonska - czesc 4No i fajnie: wiemy juz, co sie w kuchni japonskiej uzywa, wiemy, jak gotowac
ryz po japonsku... To co - moze bysmy przeszli do ich potraw? Tak na
poczatek - te najbardziej znane (caly czas przypominamn: zachowajcie czesc
pierwsza z opisami!!! Ze wzgledu na czas i miejsce nie moge co przepis
tlumaczyc, co to za dziwacznosci kryja sie za ich nazwami!!!):
Sukiyaki (na 4 osoby)
Po raz pierwszy potrawa ta zostala wspomniana w roku 1804 - ale dopiero po
zlamaniu przez flote USA dobrowolnej izolacji Japonii w 2. polowie XIX w.
stala sie popularna.
700 gramm poledwicy wolowej, pokrajanej w cieniutkie platy
1 kawalek loju wolowego (lub 125 gram masla)
4 liscie kapusty chinskiej
4 duze kawalki shitake (lub - z braku takowych - 200 gram pieczarek)
2 srednie cebule (nie wszedzie w Japonii uzywane do tej potrawy)
2 wiazki shirataki (lub chinskiegio makaronu szklanego)
1 kielek bambusu
1 - 2 kawalki touhu
jesli dostepne: kilka kikunori - mozna je zastapic swiezym szpinakiem
(liscmi)
4 jajka (surowe)
Sos sukiyaki:
3/3 filizanki bulionu katsuobushi
1 filizanka usukuchisyouyu
1/3 filizanki sake
80 - 100 gram cukru
Warzywa umyc, pokrajac skosnie na kawalki 3-4 cm, touhu pokrajac na kostki
2x2x2 cm, cebule pokrajac cienko w pierscienie. Wszystkie pokrajane dodatki
ulozyc estetycznie (kolorystyka!!!!! Wogole estetyka ukladania na talerzu
jest w Japonii b. wazna!!!) i podac do stolu, na ktorym stoi juz patelnia
sukiyaki. Na patelni tej rozgrzac tluszcz, usmazyc mieso, dodac sos, po czym
dodac warzywa - wszystko usmazyc. Kazdy wbija jajko do swojej miseczki i
miesza dobrze paleczkami. W tym jajku macza kawalki miesa i warzywa, brane
paleczkami ze wspolnej patelni i je ze smakiem. Japonczycy podaja do
sukiyaki ryz i cieple sake. Gospodarz doklada od czasu do czasu mieso i
warzywa na patelnie, by pomoc gosciom.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |