Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kuchnia japonska - czesc 4

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kuchnia japonska - czesc 4

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-23 15:58:23

Temat: Kuchnia japonska - czesc 4
Od: "W. Stempniewicz" <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

No i fajnie: wiemy juz, co sie w kuchni japonskiej uzywa, wiemy, jak gotowac
ryz po japonsku... To co - moze bysmy przeszli do ich potraw? Tak na
poczatek - te najbardziej znane (caly czas przypominamn: zachowajcie czesc
pierwsza z opisami!!! Ze wzgledu na czas i miejsce nie moge co przepis
tlumaczyc, co to za dziwacznosci kryja sie za ich nazwami!!!):

Sukiyaki (na 4 osoby)

Po raz pierwszy potrawa ta zostala wspomniana w roku 1804 - ale dopiero po
zlamaniu przez flote USA dobrowolnej izolacji Japonii w 2. polowie XIX w.
stala sie popularna.

700 gramm poledwicy wolowej, pokrajanej w cieniutkie platy

1 kawalek loju wolowego (lub 125 gram masla)

4 liscie kapusty chinskiej

4 duze kawalki shitake (lub - z braku takowych - 200 gram pieczarek)

2 srednie cebule (nie wszedzie w Japonii uzywane do tej potrawy)

2 wiazki shirataki (lub chinskiegio makaronu szklanego)

1 kielek bambusu

1 - 2 kawalki touhu

jesli dostepne: kilka kikunori - mozna je zastapic swiezym szpinakiem
(liscmi)

4 jajka (surowe)

Sos sukiyaki:

3/3 filizanki bulionu katsuobushi

1 filizanka usukuchisyouyu

1/3 filizanki sake

80 - 100 gram cukru

Warzywa umyc, pokrajac skosnie na kawalki 3-4 cm, touhu pokrajac na kostki
2x2x2 cm, cebule pokrajac cienko w pierscienie. Wszystkie pokrajane dodatki
ulozyc estetycznie (kolorystyka!!!!! Wogole estetyka ukladania na talerzu
jest w Japonii b. wazna!!!) i podac do stolu, na ktorym stoi juz patelnia
sukiyaki. Na patelni tej rozgrzac tluszcz, usmazyc mieso, dodac sos, po czym
dodac warzywa - wszystko usmazyc. Kazdy wbija jajko do swojej miseczki i
miesza dobrze paleczkami. W tym jajku macza kawalki miesa i warzywa, brane
paleczkami ze wspolnej patelni i je ze smakiem. Japonczycy podaja do
sukiyaki ryz i cieple sake. Gospodarz doklada od czasu do czasu mieso i
warzywa na patelnie, by pomoc gosciom.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Cukier z trzciny cukrowej???
Szukam ksiazki
kapustka do knedli
Jałowcówka??
polecam nietypowa surowke [P]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »