Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!news-stob.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!n
ews.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!newsfeed.arcor-online.net!newsfeed0
1.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-f
or-mail
From: "W. Stempniewicz" <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kuchnia japonska - czesc 4
Date: Sat, 23 Nov 2002 16:58:23 +0100
Organization: T-Online
Lines: 55
Message-ID: <aro8e7$t75$06$1@news.t-online.com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1038066951 06 29925 7nPVEPCXSDYR9I 021123 15:55:51
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135744
Ukryj nagłówki
No i fajnie: wiemy juz, co sie w kuchni japonskiej uzywa, wiemy, jak gotowac
ryz po japonsku... To co - moze bysmy przeszli do ich potraw? Tak na
poczatek - te najbardziej znane (caly czas przypominamn: zachowajcie czesc
pierwsza z opisami!!! Ze wzgledu na czas i miejsce nie moge co przepis
tlumaczyc, co to za dziwacznosci kryja sie za ich nazwami!!!):
Sukiyaki (na 4 osoby)
Po raz pierwszy potrawa ta zostala wspomniana w roku 1804 - ale dopiero po
zlamaniu przez flote USA dobrowolnej izolacji Japonii w 2. polowie XIX w.
stala sie popularna.
700 gramm poledwicy wolowej, pokrajanej w cieniutkie platy
1 kawalek loju wolowego (lub 125 gram masla)
4 liscie kapusty chinskiej
4 duze kawalki shitake (lub - z braku takowych - 200 gram pieczarek)
2 srednie cebule (nie wszedzie w Japonii uzywane do tej potrawy)
2 wiazki shirataki (lub chinskiegio makaronu szklanego)
1 kielek bambusu
1 - 2 kawalki touhu
jesli dostepne: kilka kikunori - mozna je zastapic swiezym szpinakiem
(liscmi)
4 jajka (surowe)
Sos sukiyaki:
3/3 filizanki bulionu katsuobushi
1 filizanka usukuchisyouyu
1/3 filizanki sake
80 - 100 gram cukru
Warzywa umyc, pokrajac skosnie na kawalki 3-4 cm, touhu pokrajac na kostki
2x2x2 cm, cebule pokrajac cienko w pierscienie. Wszystkie pokrajane dodatki
ulozyc estetycznie (kolorystyka!!!!! Wogole estetyka ukladania na talerzu
jest w Japonii b. wazna!!!) i podac do stolu, na ktorym stoi juz patelnia
sukiyaki. Na patelni tej rozgrzac tluszcz, usmazyc mieso, dodac sos, po czym
dodac warzywa - wszystko usmazyc. Kazdy wbija jajko do swojej miseczki i
miesza dobrze paleczkami. W tym jajku macza kawalki miesa i warzywa, brane
paleczkami ze wspolnej patelni i je ze smakiem. Japonczycy podaja do
sukiyaki ryz i cieple sake. Gospodarz doklada od czasu do czasu mieso i
warzywa na patelnie, by pomoc gosciom.
|