| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-04 22:25:16
Temat: Kuchnia meksykańskaNo i mam problem
Za jakiś czas, po raz pierwszy do Polski, w odwiedziny przyjedzie mój
chłopak Meksykanin. Rzecz jasna postaram się od jak najlepszej strony
pokazać mu kuchnię polską, ale chciałabym też przygotować coś typowo
meksykańskiego, żeby poczuł się jak w domciu :) To i owo już o kuchni
meksykańskiej słyszałam ale może ktoś z grupowiczów ma jakieś wypróbowane
lub czekające na wypróbowanie oryginalne przepisy?
Z góty dziękuję za wszystkie rady.
Pozdr
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-05 07:19:41
Temat: Re: Kuchnia meksykańskaPolecam
www.jestem-leniem.tk
wystarczy wpisac "kuchnia meksykańska"
Pozdrawiam,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-05 07:41:58
Temat: Re: Kuchnia meksykańskaUżytkownik "Blancanieves" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> Polecam
> www.jestem-leniem.tk
> wystarczy wpisac "kuchnia meksykańska"
>
Nie wystarczy :-P
Jest masa śmieci i trzeba pół dnia szukać.
Gdyby goole załatwiało w/w pytania to po co ta grupa?
--
Pozdrawiam
Adam
a...@p...fm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-05 07:41:58
Temat: Re: Kuchnia meksykańskaUżytkownik "Blancanieves" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> Polecam
> www.jestem-leniem.tk
> wystarczy wpisac "kuchnia meksykańska"
>
Nie wystarczy :-P
Jest masa śmieci i trzeba pół dnia szukać.
Gdyby goole załatwiało w/w pytania to po co ta grupa?
--
Pozdrawiam
Adam
a...@p...fm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-05 08:08:57
Temat: Re: Kuchnia meksykańskaWystarczy przejzec newsy z tego tygodnia.
Ten temat był omawiany dokładnie 29 sierpnia...
Poza tym wchodzisz w googla, klikasz na zakładkę "grupy dyskusyjne" -
wyszukiwanie zaawansowane.
Wpisujesz hasło "kuchnia meksykańska" i docelowa grupe szukania
pl.rec.kuchnia.
Wychodzi 6 stron odpowiedzi...
Zajmuje to ok. 35 sekund...
Pozdrawiam,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-05 17:55:22
Temat: Re: Kuchnia meksykańska
Nell wrote:
>
> No i mam problem
> Za jakiś czas, po raz pierwszy do Polski, w odwiedziny przyjedzie mój
> chłopak Meksykanin. Rzecz jasna postaram się od jak najlepszej strony
> pokazać mu kuchnię polską, ale chciałabym też przygotować coś typowo
> meksykańskiego, żeby poczuł się jak w domciu :) To i owo już o kuchni
> meksykańskiej słyszałam ale może ktoś z grupowiczów ma jakieś wypróbowane
> lub czekające na wypróbowanie oryginalne przepisy?
> Z góty dziękuję za wszystkie rady.
>
> Pozdr
> Nell
Przepisy mozesz znalezc w archiwum, ale odradzalabym robienie komus
wychowanemu na autentycznej kuchni meksykanskiej jedzenia
meksykanskawego ze skladnikow, ktore sa dostepne w Polsce. To tak,
jakbys Ty pojechala do Meksyku i podaliby Ci bigos, ale nie bigos, bo z
np. grzybkami mung i suszonym ananasem zamiast sliwek.
Amerykanie z kolei zawsze narzekaja, ze jak jada do Europy z
wycieczkami, to maniakalnie sa karmieni hamburgerami, zeby czuli sie tak
domowo "Jakbym chcial hamburgery, to bym zostal w domu" jest typowa reakcja.
Ale jesli nie udalo mi sie zmienic Twojego zdania, to tu linki do kilku
z moch przepisow:
Salsa fresca y salsa roja
http://tinylink.com/?IHQsh4hU9c
Kurczak z cynamonem
http://tinylink.com/?6yLUHj3Da1
Churros (meksykanskie pa,czki)
http://tinylink.com/?IVsHI4LsfQ
Frijoles refritos - odsmazana fasola
http://tinylink.com/?qX5eysbyUO
A juz na ostatnia chwile, jak nie masz czasu, to mozna podgrzac na
gazie czy na suchej patelni tortille, posmarowac kwasna smietana i
swieza salsa, zwinac i jesc. Szybkie i dobre.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-05 21:03:34
Temat: Re: Kuchnia meksykańska>Za jakiś czas, po raz pierwszy do Polski, w odwiedziny przyjedzie mój
>chłopak Meksykanin. Rzecz jasna postaram się od jak najlepszej strony
>pokazać mu kuchnię polską, ale chciałabym też przygotować coś typowo
>meksykańskiego, żeby poczuł się jak w domciu :) To i owo już o kuchni
>meksykańskiej słyszałam ale może ktoś z grupowiczów ma jakieś wypróbowane
>lub czekające na wypróbowanie oryginalne przepisy?
>Z góty dziękuję za wszystkie rady.
>
>Pozdr
>Nell
>
Czesc Nell! Brak skladnikow w PL jest dosc duza przeszkoda ale mozesz sprobowac
zrobic takie enchiladas:
Enchiladas de pollo
salsa:
ze cztery pomidory,mala cebule,jalapeno i czosnek zmiksowac i wrzucic na goracy
tluszcz(okrutnie pryska ale to jest gwozdz robienia sosu)Doprawic odrobina
oregano,tymianku,szczypta cukru,kropla octu (ja to profanuje winem czesto) i
dodac troche rosolu(ale nie za duzo) albo rosolu w proszku.Poddusic i na koniec
dodac pieprzu i
ewentualnie wiecej soli.
Nadzienie:
ugotowac piersi kurczaka ze zmiksowanym pomidorem,kilkoma
galazkami kolendry,listkiem laurowym i sola.Mozesz do tego dodac gotowana
marchewke i ziemniaki.
Na patelni rozgrzac troche oleju i tortille leciutko podsmazyc ale naprawde
tylko do momentu jak spuchna bo inaczej bedzie niedobre.Nastepnie te tortillas
zanurzyc porzadnie w sosie i teraz nadziac nadzieniem z kurczaka i zwinac
podluznie.Mozna polac extra sosem.Podawac natychmiast.Tylko nie dawaj na
wierzch zoltego sera!
Pico de gallo
Drobno pokroic:pomidory,troche cebuli(ja wkrawam biala),swieza kolendre i
papryczki jalapenos.Przyprawic to sola,pieprzem i soczkiem z zielonej
cytrynki.Dodaje odrobine meksykanskiego oregano,mozna dodac ale naprawde
zdziebko wloskiego.W takim
naprawde meksykanskim pico to sie papryczki siecze razem z pesteczkami i
nasionami ale ja je czyszcze z tego zeby tak potwornie nie palilo(pamietaj zeby
potem dobrze umyc rece i utensylia) Jak dodasz do tego avocado to sie zrobi cos
a la guacamole. Do tego tostadas(smazone tortillas) albo jakies chipsy
kukurydziane i piwo Modelo Negra polecam jesli do kupienia w PL.
Frijoles Charros
Potrzebna bedzie fasola pinto albo czarna
fasola,cebule,pomidory,swieza kolendra,papryczki ostre(np. jalapenos albo
serranos),bekon,listek laurowy.W duzej ilosci wody ugotowac fasole(trzy razy
najpierw zagotowac i odlac wode).Gotowac z kawalkiem cebuli i listkiem.Ja
dodaje tez takie ziele po tytulem epazote ale mozna sie obyc bez tego.Na
patelni podsmazyc drobno pokrojony bekon i cebule(dodaje bardzo duzo tej
cebuli) ,dodac troche posiekanych pomidorow bez skorki i jeszcze
podsmazyc.Wrzucic zawartosc patelni do gara z fasola.Zagotowac.Dodac sol,pieprz
i wiecej posiekanych pomidorow,swieza kolendre i ostra papryczke(malutko jak
ktos nie lubi ostro).Nazywa sie ta zupa "Frijoles charros"(friholes
ciarros).Mozna tez dodac szynki,kielbasy,skwarek.Ja po ugotowaniu fasoli
wrzucam odrobine do miksera i to zmiksowane dodaje z powrotem zeby zupa byla
gesciejsza.O i czosnku dodaje
zdziebko.Jak sie doda piwa do tej zupy to beda to "Frijoles borrachos"(friholes
borracios)czyli pijana fasolowka.
Mozesz tez zrobic
Frijoles refritos
Fasole pinto albo czarna(czarna to bardziej z poludnia) gotujesz trzy razy
odlewajac wode.Nalewasz swieza wode,dodajesz kawalek cebuli(ja dodaje tez
epazote) i gotujesz do miekkosci. Potem podsmazasz cebule na duzej
patelni(mozna z odrobinka czosnku) i dodajesz ugotowana fasole i rozciapujesz
ja.Dodajesz sol i juz.
Mozesz to wszystko zrobic poporzedniego dnia(enchilada,salsa i nadzienie
poprzedniego dnia a potem tylko dokonczyc tuz przed podaniem) wiec jest
wygodnie.Mozesz zrobic rosol po meksykansku to bedzie po domowemu.
Milanesa-cieniutkie platy miesa wolowego panierowane i smazone.Masa roznych
potraw ale najlepiej to zapoznaj Go z kuchnia polska tak jak piszesz
zreszta.Skad jest Twoj chlopak tak z ciekawosci pytam?Moj maz jest Meksykaninem
i lubi nalesniki we wszystkich postaciach ale najbardziej z serem,kielbase z
grilla(hit wsrod znajomych Meksykan) albo taka upieczona z cebula w
piekarniku.Salatke jarzynowa (u niego w domu podobna robiono),piernik,sernik.
Zwykla rybe smazona w panierce,bitki,zupy wszelkie,pierogi.Nie przekonalam do
sledzia z cebulka i makowca.Jak masz jakies pytania to pisz :-)
Pozdr.Dot
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-07 21:59:19
Temat: Re: Kuchnia meksykańska
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@o...com> w artykule
news:3F58CE08.2D8E2A3C@olypen.com napisał...
>
>
To tak,
jakbys Ty pojechala do Meksyku i podaliby Ci bigos, ale nie bigos, bo z
np. grzybkami mung i suszonym ananasem zamiast sliwek.
>
>
Bo w Meksyku na co dzień używają grzybków mung...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-07 22:04:52
Temat: Re: Kuchnia meksykańskazapomniałem o :)))),
ale przykład fajny...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-08 17:17:13
Temat: Re: Kuchnia meksykańskaWielkie dzięki za wszystkie rady i przepisy.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że czegokolwiek bym nie ugotowała,
meksykańskie to po prostu nie ma prawa być z racji braku oryginalnych
składników, urządzeń no i moich skromnych umiejętności czy chociażby tej
drobnej różnicy, że Meksykanką nie jestem ;) Ale chodzi tu przecież przede
wszystkim o dobrą zabawę i okazanie dobrych chęci drugiej połówce :))
Trzymajcie kciuki :)
Pozdr
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |