Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kuchnia, taka wiejska

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kuchnia, taka wiejska

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 107


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-01-10 19:36:21

Temat: Kuchnia, taka wiejska
Od: "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> szukaj wiadomości tego autora

No to juz wiem po co wydalem kupe kasy na rozebranie i zlozenie na nowo
kuchni na drewno/wegiel.

Herbata, a nawet rozpuszczalna kawa (wrzatek 20 minutach, wlaczajac z
rozpaleniem pieca) smakuje calkiem inaczej niz ta z elektrycznego czajnika.

No i byle kielbasa z GS'u, po 8-10 PLN/kg, po czterech dniach wiszenia nad
goracymi blachami smakuje wybornie...

Ma ktos jakies pomysly/patenty na ciekawe wykorzystanie fajerkowej kuchni?
Piec chlebowy tez mam, ale na razie nie mam czasu, zeby z nim
eksperymentowac.

sz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-01-10 20:02:47

Temat: Re: Kuchnia, taka wiejska
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

szomiz pisze:
> No to juz wiem po co wydalem kupe kasy na rozebranie i zlozenie na nowo
> kuchni na drewno/wegiel.
>
> Herbata, a nawet rozpuszczalna kawa (wrzatek 20 minutach, wlaczajac z
> rozpaleniem pieca) smakuje calkiem inaczej niz ta z elektrycznego czajnika.
>
> No i byle kielbasa z GS'u, po 8-10 PLN/kg, po czterech dniach wiszenia nad
> goracymi blachami smakuje wybornie...
>
> Ma ktos jakies pomysly/patenty na ciekawe wykorzystanie fajerkowej kuchni?
> Piec chlebowy tez mam, ale na razie nie mam czasu, zeby z nim
> eksperymentowac.

Zafunduj sobie jeszcze:
http://www.google.pl/search?q=wczasy+na+wsi
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-01-10 20:18:33

Temat: Re: Kuchnia, taka wiejska
Od: "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fm5u09$a8v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> szomiz pisze:
>> No to juz wiem po co wydalem kupe kasy na rozebranie i zlozenie na nowo
>> kuchni na drewno/wegiel.
>>
>> Herbata, a nawet rozpuszczalna kawa (wrzatek 20 minutach, wlaczajac z
>> rozpaleniem pieca) smakuje calkiem inaczej niz ta z elektrycznego
>> czajnika.
>>
>> No i byle kielbasa z GS'u, po 8-10 PLN/kg, po czterech dniach wiszenia
>> nad goracymi blachami smakuje wybornie...
>>
>> Ma ktos jakies pomysly/patenty na ciekawe wykorzystanie fajerkowej
>> kuchni? Piec chlebowy tez mam, ale na razie nie mam czasu, zeby z nim
>> eksperymentowac.
>
> Zafunduj sobie jeszcze:
> http://www.google.pl/search?q=wczasy+na+wsi

Nie po to kupilem gospodarstwo rolne na Roztoczu, zeby fundowac sobie wczasy
na wsi. Jka dobrze pojdzie za dwa-trzy lata bedzie mozna takowe u mnie odbyc
;-)

sz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-01-10 20:39:01

Temat: Re: Kuchnia, taka wiejska
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Jan 2008 20:36:21 +0100, szomiz napisał(a):

> No to juz wiem po co wydalem kupe kasy na rozebranie i zlozenie na nowo
> kuchni na drewno/wegiel.
>
> Herbata, a nawet rozpuszczalna kawa (wrzatek 20 minutach, wlaczajac z
> rozpaleniem pieca) smakuje calkiem inaczej niz ta z elektrycznego czajnika.
>
> No i byle kielbasa z GS'u, po 8-10 PLN/kg, po czterech dniach wiszenia nad
> goracymi blachami smakuje wybornie...
>
> Ma ktos jakies pomysly/patenty na ciekawe wykorzystanie fajerkowej kuchni?
> Piec chlebowy tez mam, ale na razie nie mam czasu, zeby z nim
> eksperymentowac.

Nawet nie pytaj, bo mówisz "ślepemu" o kolorach :-)

JA mogę Cię poprzeć, bo takiej kuchni używam przez większą część roku do
grzania się - ach, cieplutkie plecki i cztery literki, kiedy się człowiek
oprze o barierkę... i gotowania oraz pieczenia... Wszelkie ciasta umiem w
niej upiec i zaręczam - ich smak jak również smak zup i innych potraw jest
zupełnie jak z innego świata, co potwierdzają wszyscy próbujący :-)
Pieca chlebowego Ci zazdroszczę, ale mój świetny piekarnik mi wystarcza. A
wędzarkę też tam masz???
Ziemniaki się pysznie piecze w popielniku, a na blasze - rydze i okrawki
ciasta pierogowego... Grzyby się suszy nad blachami zawieszone na
sznurkach, a obiad odstawiony na bok czeka ciepły na spóźnialskich...
Kiedy moja córka wpada zmarznięta ze szkoły do domu, od drzwi krzyczy: w
kuchni napalone??? - nawet kominek w salonie zszedł na drugi plan, bo w
kuchni jest milej.
I niezaprzeczalne jest, że minął wszelki stres związany z nagłym brakiem
prądu czy gazu - kiedy wokół popłoch, ja spokojnie sobie gotuję i piekę :-)
Brak prądu jest teraz dla mnie (nas) pretekstem do posiedzenia w kuchni
przy blasku rozżarzonych fajerek i przebłysków ognia przez szczeliny między
rozgrzanymi blachami.
:-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-01-10 20:41:40

Temat: Re: Kuchnia, taka wiejska
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Jan 2008 21:18:33 +0100, szomiz napisał(a):

> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:fm5u09$a8v$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> szomiz pisze:
>>> No to juz wiem po co wydalem kupe kasy na rozebranie i zlozenie na nowo
>>> kuchni na drewno/wegiel.
>>>
>>> Herbata, a nawet rozpuszczalna kawa (wrzatek 20 minutach, wlaczajac z
>>> rozpaleniem pieca) smakuje calkiem inaczej niz ta z elektrycznego
>>> czajnika.
>>>
>>> No i byle kielbasa z GS'u, po 8-10 PLN/kg, po czterech dniach wiszenia
>>> nad goracymi blachami smakuje wybornie...
>>>
>>> Ma ktos jakies pomysly/patenty na ciekawe wykorzystanie fajerkowej
>>> kuchni? Piec chlebowy tez mam, ale na razie nie mam czasu, zeby z nim
>>> eksperymentowac.
>>
>> Zafunduj sobie jeszcze:
>> http://www.google.pl/search?q=wczasy+na+wsi
>
> Nie po to kupilem gospodarstwo rolne na Roztoczu, zeby fundowac sobie wczasy
> na wsi. Jka dobrze pojdzie za dwa-trzy lata bedzie mozna takowe u mnie odbyc
> ;-)
>
> sz.

łał - jak ja zazdroszczę :-)
To moje marzenie. Mam nadzieję, że nie masz zbyt wielu sąsiadów, bo ja np.
marzę o takim oddalonym od siedzib ludzkich przynajmniej o kilometr. A duże
to gospodarstwo? - co prawda mój "hektar dwadzieścia trzy" też niemały i
jest na wsi, ale sie gęsto już robi wokół, co mnie trochę przeraża...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-01-10 20:57:05

Temat: Re: Kuchnia, taka wiejska
Od: "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1nga6qypeef3x$.1tzfwu27fjzr$.dlg@40tude.net...

łał - jak ja zazdroszczę :-)
> To moje marzenie. Mam nadzieję, że nie masz zbyt wielu sąsiadów, bo ja np.
> marzę o takim oddalonym od siedzib ludzkich przynajmniej o kilometr. A
> duże
> to gospodarstwo? - co prawda mój "hektar dwadzieścia trzy" też niemały i
> jest na wsi, ale sie gęsto już robi wokół, co mnie trochę przeraża...

Az tak, to nie. Ale dzialka ma 60 metrow szrokosci. Wies - 300 mieszkancow w
czeterech skupiskach. Gruntu 2,5 ha od dogi do lasu. I sa w okolicy do
ustrzelenia inne takie okazje. Co prawda do kapitalnego remonu (brrr, niech
mi nikt nie wmawia, ze na Scianie Wschodniej jest bezrobocie), ale jak sie
go uda zrobic - jest bosko.

;-)

sz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-01-10 21:11:41

Temat: Re: Kuchnia, taka wiejska
Od: "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ufyg1bmdi2fk$.22zcx1s3wzl1.dlg@40tude.net...

> Pieca chlebowego Ci zazdroszczę, ale mój świetny piekarnik mi wystarcza. A
> wędzarkę też tam masz???

Nie mam, sasiad ma, a wszystko co wycinam z sadu jest przeznaczonego dla
niego ;-)

Ale jak dobrze pojdzie, to pozna wiosna wybije dziure w kominie, zeby tam
wlasnie wedzic.

> Ziemniaki się pysznie piecze w popielniku, a na blasze - rydze i okrawki
> ciasta pierogowego... Grzyby się suszy nad blachami zawieszone na

To wiem, ale to troche malo oryginalne :/

> sznurkach, a obiad odstawiony na bok czeka ciepły na spóźnialskich...

Na jaki bok? Ja mam od tego tak zwana "slepa blache" :-)

> Kiedy moja córka wpada zmarznięta ze szkoły do domu, od drzwi krzyczy: w
> kuchni napalone??? - nawet kominek w salonie zszedł na drugi plan, bo w
> kuchni jest milej.

O tak, nawet osobista babcie nauczylem smazyc nalesniki i racuchy na takiej
kuchni - trzeba tylko umiejetnie dorzucac i drzwiczkami oraz szybrami w
odpowiednich momentach pomachac.

> I niezaprzeczalne jest, że minął wszelki stres związany z nagłym brakiem
> prądu czy gazu - kiedy wokół popłoch, ja spokojnie sobie gotuję i piekę
> :-)

Ja niestety mam stres - jeszcze nie mam na agregat a kazda godzina powyzej
dwoch godzin bez pradu to niestety dla mnie straty :-(

> Brak prądu jest teraz dla mnie (nas) pretekstem do posiedzenia w kuchni
> przy blasku rozżarzonych fajerek i przebłysków ognia przez szczeliny
> między
> rozgrzanymi blachami.

A to swoja droga. Mnie natomiats bardziej jaraja odglosy wydawane przez
rozpalone piece...

No i - nie bez znaczenia - jest kwestia opalu. Nic nie walczy lepiej z
jesienno-zimowym swistaczeniem niz koniecznosc narzniecia i porabania drewna
raz-dwa razy w tygodniu.

Bo pod kuchnia pale drewnem - aroaty o wiele przyjemniejsze niz jak sie
wegiel wrzuci.

sz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-01-10 21:14:15

Temat: Re: Kuchnia, taka wiejska
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

szomiz pisze:
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:fm5u09$a8v$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Zafunduj sobie jeszcze:
>> http://www.google.pl/search?q=wczasy+na+wsi
>
> Nie po to kupilem gospodarstwo rolne na Roztoczu, zeby fundowac sobie wczasy
> na wsi. Jka dobrze pojdzie za dwa-trzy lata bedzie mozna takowe u mnie odbyc
> ;-)

Miałem na myśli abyś się gdzieś zgłosił do terminu.
Ot co.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-01-10 21:20:27

Temat: Re: Kuchnia, taka wiejska
Od: "olka" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> napisał w
wiadomości news:fm5sf0$6a8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Herbata, a nawet rozpuszczalna kawa (wrzatek 20 minutach, wlaczajac z
> rozpaleniem pieca) smakuje calkiem inaczej niz ta z elektrycznego
> czajnika.

:)) Wiara poprawia samopoczucie, kiedy wydało sie tyle pieniedzy.

"Wsi spokojna, wsi wesoła, który głos twej chwale zdoła?..."



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-01-10 21:20:37

Temat: Re: Kuchnia, taka wiejska
Od: "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fm61t3$s75$2@atlantis.news.tpi.pl...
> szomiz pisze:
>> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w
>> wiadomości news:fm5u09$a8v$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Zafunduj sobie jeszcze:
>>> http://www.google.pl/search?q=wczasy+na+wsi
>>
>> Nie po to kupilem gospodarstwo rolne na Roztoczu, zeby fundowac sobie
>> wczasy na wsi. Jka dobrze pojdzie za dwa-trzy lata bedzie mozna takowe u
>> mnie odbyc ;-)
>
> Miałem na myśli abyś się gdzieś zgłosił do terminu.

Moim zdaniem to nie jest dobry pomysl. Agroturystyka to przemysl a nie
sztuka/rzemioslo.

I na prawde wiem co mowie.

sz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 10 ... 11


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Obiady dla 1 osoby
placki ziemniaczane
Stockbrot - jak to nazwać po polsku?
Grill gazowy czy ktoś ma ? używa ?
my sister having sex with her boy friend

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »