Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kugel/Kugiel

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kugel/Kugiel

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-11 16:56:46

Temat: Kugel/Kugiel
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepisy, jakie poniżej podaję, zaczerpnęłam z książki "Cymes czyli
kuchnia żydowska" Katarzyny Pośpieszyńskiej (IMHO osoba godna zaufania,
autorka innych książek kulinarnych, m.in. "Kuchni arabskiej" i "Kuchni
chińskiej"), która we wstępie do rozdziału "Kugieles i szarloty" pisze:

"Kugiel należy do tradycyjnych potraw szabasowych oraz świątecznych.
Można podawać go jako danie główne lub serwować z daniami mięsnymi lub z
drobiu, słodki kugiel można podawać na deser. Potrawy te, podobne do
ciężkich lub lekkich puddingów, zastąpiły dania z warzyw już w
średniowieczu, kiedy warzywa były dostępne tylko podczas żniw."

------------------------------------------------

Kugiel rybny
------------

3 łyżki masła, 1 szkl. cebuli pokrojonej na cienkie plasterki, 4 szkl.
ziemniaków pokrojonych na cienkie plasterki, 3 szkl. ugotowanej ryby,
1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 jaja, 1,5 szkl. słodkiej
śmietanki, masło do samrowania formy

Cebulę zrumienić na rozgrzanym maśle. Ułożyć w posmarowanym masłem
żaroodpornym naczyniu warstwy z ziemniaków, ryby i cebuli, zaczynając i
kończąc ziemniakami. każdą warstwę osolić (zużyć do tego tylko 1
łyżeczkę soli) i oprószyć pieprzem.
Jaja roztrzepać ze śmietaną i pozostałą 0,5 łyżeczki soli, zalać
składniki w naczyniu. Wstawiś do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i
piec 45-55 minut. Podawać z surówką.

(Proporcje dla 3-4 osób)

----------------------------------------------------

Kugiel z kaszy
--------------

1 szkl. kaszy perłowej, 4 szkl. wrzątku, 2 łyżeczki soli, 25 dag
posiekanych pieczarek, 2 posiekane cebule, 2 łyżeczki tłuszczu lub
masła, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 roztrzepane jaja

Mieszając gotującą się wodę, stopniowo wsypywać kaszę, doprowadzić do
wrzenia, osolić, przykryć, gotować na małym ogniu do miękkości około 45
minut, osoączyć, przełożyć do miski.
Pieczarki i cebulę smażyć do zrumienienia, dodać do kaszy, zamieszać,
wlać jaja i wsypać pieprz, dokładnie wymieszać, przełożyć do naczynia
wysmarowanego masłem. W stawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i
piec do zrumienienia ok. 40 minut. Podawać do potraw miąsnych lub z
drobiu zamiast ziemniaków.

(Proporcje dla 6 osób)

----------------------------------------------------
--

Kugiel z ryżu
-------------

4 szkl. wrzątku, 1,5 szkl. ryżu, 6 jaj, 6-8 łyżek cukru, 5 łyżek
stopionego masła, 4 łyżki rodzynków, masło do smarowania formy

Ryż gotować w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzić. Jaja ubić z
cukrem na kogiel mogiel, wymieszać z ryżem, rodzynkami i masłem,
pruełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wstawić do
gorącego piekarnika (180 st. C) i piec do zrumienienia około 40 minut.
Podawać na deser z osłodzoną śmietanką.

(Proporcje dla 6 osób)

----------------------------------------------------
----

Kugiel z cebuli
---------------

6 żółtek, 3 szkl. drobno posiekanej cebuli, 5 łyżek tartej bułki lub
zmielonej macy, 1,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 4 łyżki
stopionego masła lub tłuszczu, 6 białek ubitych na pianę, masło do
smarowania formy

Ż(łtka ubić do białości, wmieszasć cebulę, tartą bułkę, sól, pieprz i
masło. Ubić pianę i lekko wymieszać z masą cebulową. Przełożyć do
żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wstawić do nagrzanego
piekarnika (180 st. C) i piec około 40 minut (próbować patyczkiem lub
nożem - jeśli po wyjęciu jest suche, kugiel jest gotowy). Podawać
natychmiast z sałatą z sosem winegret.

(Proporcje dla 6 osób)

--------------------------------------------------

Kugiel z kapusty
----------------

5 szkl. cienko poszatkowanej kapusty, 2 łyżeczki soli, 5 łyżek
stopionego masła lub tłuszczu, 1/2 szkl. wody, 1,5 szkl. pszennej bułki
pokrojonej w drobną kostkę, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 4 łyżki
rodzynek, 3/4 szkl. sparzonych, obranych migdałów pokrojonych w piórka,
2 łyżki cukru, 4 jaja, masło do smarowania formy

Kapustę włożyć do garnka z rozgrzanym masłem, osolić, dusić na małym
ogniu przez pół godziny. Kostki bułki zalać wodą, odcisnąć, utrzeć na
jednolitą masę, wymieszać z mąką, rodzynkami, migdałami i cukrem, wlać
roztrzepane żółtka, wymieszać, połączyć z kapustą. Białka ubić na
sztywną pianę, lekko wymieszać z masą z kapusty.
Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (o objętości 2
litrów). Wstawić do nagrzanego pieca (180 st. C) i piec około 40 minut.
Podawać natychmiast do potraw mięsnych lub z drobiu, albo jako danie
główne na lekką kolację.

(Proporcje dla 6 osób)

----------------------------------------------------
--

Kugiel z ziemniaków
-------------------

3 jaja, 3 szkl. startych surowych ziemniaków, dokładnie osączonych, 5
łyżek mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5
łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki cebuli startej na tarce,
4 łyżki masła lub stopionego tłuszczu kurzego, masło do smarowania formy

Jaja ubić do białości, wymieszać ze startymi ziemniakami, mąką,
proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, cebulą i masłem. Masę przełożyć
do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 st. C, piec do zrumienienia ok. 1 godz.
Podawać na gorąco do gulaszu lub duszonych mięs albo z gęstą śmietaną
jako danie główne.

(Proporcje dla 4-6 osób)

--------------------------------------------------

Kugiel z makaronu
-----------------

3 jaja, 4 łyżki cukru, 1/8 żyżeczki startej gałki muszkatałowej, 4 szkl.
ugotowanego makaronu wstążki, 1/2 szkl. rodzynków, 1/2 szkl. sparzonych,
obranych migdałów pokrojonych w piórka, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki
stopionego masła lub tłuszczu kurzego, 2 łyżki tartej bułki, masło do
smarowania formy

Jaja ubić z cukrem do białości, wymieszać z gałką muszkatałową,
makaronem, rodzynkami, migdałami, sokiem z cytryny i stopionym masłem.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, suto wysmarowanego masłem i
wysypanego tartą bułką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st. C) i piec 50 minut (lub do
zrumienienia).
Podawać na gorąco z potrawami mięsnymi lub z drobiu (to dla mnie
niespodzianka, ale tak właśnie jest tu napisane - przyp. JS), albo
serwować na deser z sokiem owocowym.

(Proporcje dla 6-8 osób)
---------------------------------------

Uuuuuffffffff!
Czyli, proszę Państwa, kugiel to rodzaj zapiekanki i żadnych czarów
marów tu nie ma.
Smacznego!

Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-01-12 10:00:25

Temat: Re: Kugel/Kugiel
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ktos sie burzyl ze kugel to jest kugel i basta. A tu w samej kuchni
zydowskiej
jest n+1 przepisow na potrawe KUGEL ktore maja ze soba wpolne tylko to
ze sa pieczne w piekarniku!


WM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-12 10:19:15

Temat: Kugel/Kugiel w wersji Ostroleckiej
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zgodnie z obietnica podaje przepis na kugel w wersji ,,ostroleckiej'' a
scislej znany na Kurpiach..

W ten sposob robiono kugel w mijej rodzinie od bardzo dawna (co najmniej 120
lat). Kiedys
potrawe o tej nazwie i podobnym smaku serwowono w knajpie ,,kurpiowska'' w
Ostrowi Mazowieckiej.

Utrzec 5 kilo ziemniaków (tak jak na placki ziemniaczane) -- odlac troche
wody, a dolac troche wrzatku (szklanke)
dodac pieprz, ziele angielskie, 4-5 lyzek _zwyklej_ maki
3 cebule drobno posiekane i zeszklone na patelni razem z tluszczem
wlac do przygtowanej masy i wymieszac, dodac 2 cale jajka (po wystygnieciu
masy, aby sie nie sciely) i wymieszac

zeberka z koscia (ok 1kg) pokroic i dodac ziola do smaku.
mieso warto przygotowac dzien wczesniej, aby sie przegryzlo z ziolami!!

wlozyc wszystko do garnka -- najlepiej kamiennego (wysmarowanego tluszczem)
(zeberka na dno), a potem warstwami;
na wierzchu ma byc ciasto (mozna polac troche oliwa). Przez jakis czas (ok 1
godz.) piec
pod _przykryciem_ (nie _wypelniac_ garnka do pelna bo troche rosnie). W
sumie piec ok 3-4 godzin
(w zaleznosci od wielkosci porcji).

jesc na goraco. Bardzo dobry jest rowniez odsmazony na patelni. Uwaga ciezko
strawne.


Zycze smacznego
WM



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-13 21:43:34

Temat: Re: Kugel/Kugiel w wersji Ostroleckiej
Od: "qwerty" <q...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cos mi sie wczesniej wydawalo, ze moja babka dawala do tego jakies jajka,
jednak kiedy znalazlem w sieci tamten przepis, to zwatpilem - chyba
niepotrzebnie.

Dzieki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Do Władysława
founde
cos dla jajcarzy :)))
KURCZAK W SEZAMIE
jak zrobić grzańca

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »