Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kugel/Kugiel w wersji Ostroleckiej
Date: Wed, 12 Jan 2000 11:19:15 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 35
Message-ID: <85hkfg$62k$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <3...@j...krakow.pl>
NNTP-Posting-Host: p525-a.ia.pw.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 947672368 6228 148.81.31.199 (12 Jan 2000 10:19:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jan 2000 10:19:28 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.3825.400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.3825.400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21094
Ukryj nagłówki
Zgodnie z obietnica podaje przepis na kugel w wersji ,,ostroleckiej'' a
scislej znany na Kurpiach..
W ten sposob robiono kugel w mijej rodzinie od bardzo dawna (co najmniej 120
lat). Kiedys
potrawe o tej nazwie i podobnym smaku serwowono w knajpie ,,kurpiowska'' w
Ostrowi Mazowieckiej.
Utrzec 5 kilo ziemniaków (tak jak na placki ziemniaczane) -- odlac troche
wody, a dolac troche wrzatku (szklanke)
dodac pieprz, ziele angielskie, 4-5 lyzek _zwyklej_ maki
3 cebule drobno posiekane i zeszklone na patelni razem z tluszczem
wlac do przygtowanej masy i wymieszac, dodac 2 cale jajka (po wystygnieciu
masy, aby sie nie sciely) i wymieszac
zeberka z koscia (ok 1kg) pokroic i dodac ziola do smaku.
mieso warto przygotowac dzien wczesniej, aby sie przegryzlo z ziolami!!
wlozyc wszystko do garnka -- najlepiej kamiennego (wysmarowanego tluszczem)
(zeberka na dno), a potem warstwami;
na wierzchu ma byc ciasto (mozna polac troche oliwa). Przez jakis czas (ok 1
godz.) piec
pod _przykryciem_ (nie _wypelniac_ garnka do pelna bo troche rosnie). W
sumie piec ok 3-4 godzin
(w zaleznosci od wielkosci porcji).
jesc na goraco. Bardzo dobry jest rowniez odsmazony na patelni. Uwaga ciezko
strawne.
Zycze smacznego
WM
|