Data: 2000-01-12 10:19:15
Temat: Kugel/Kugiel w wersji Ostroleckiej
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zgodnie z obietnica podaje przepis na kugel w wersji ,,ostroleckiej'' a
scislej znany na Kurpiach..
W ten sposob robiono kugel w mijej rodzinie od bardzo dawna (co najmniej 120
lat). Kiedys
potrawe o tej nazwie i podobnym smaku serwowono w knajpie ,,kurpiowska'' w
Ostrowi Mazowieckiej.
Utrzec 5 kilo ziemniaków (tak jak na placki ziemniaczane) -- odlac troche
wody, a dolac troche wrzatku (szklanke)
dodac pieprz, ziele angielskie, 4-5 lyzek _zwyklej_ maki
3 cebule drobno posiekane i zeszklone na patelni razem z tluszczem
wlac do przygtowanej masy i wymieszac, dodac 2 cale jajka (po wystygnieciu
masy, aby sie nie sciely) i wymieszac
zeberka z koscia (ok 1kg) pokroic i dodac ziola do smaku.
mieso warto przygotowac dzien wczesniej, aby sie przegryzlo z ziolami!!
wlozyc wszystko do garnka -- najlepiej kamiennego (wysmarowanego tluszczem)
(zeberka na dno), a potem warstwami;
na wierzchu ma byc ciasto (mozna polac troche oliwa). Przez jakis czas (ok 1
godz.) piec
pod _przykryciem_ (nie _wypelniac_ garnka do pelna bo troche rosnie). W
sumie piec ok 3-4 godzin
(w zaleznosci od wielkosci porcji).
jesc na goraco. Bardzo dobry jest rowniez odsmazony na patelni. Uwaga ciezko
strawne.
Zycze smacznego
WM
|