« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-22 13:41:10
Temat: KugielTeraz kolej na mnie podać w podziękowaniu jakiś przepis:)
Sprawdzałam w arch. - nie było go na grupie.
Ilości składników nie podam - to wg uznania i zapotrzebowania, a także możliwości.
Bo chodzi o wielkość naczynia do zapiekania;/
Otóż ziemniaki przygotowane i przyprawione tak, jak na placki ziemniaczane,
przekładamy do naczynia i zatapiamy w nich mięso z kością.
Wszystko jedno jakie - wieprzowina, baranina, dziczyzna.
Golonka, żeberka, karczek czy łopatka.
Wierzch smarujemy oliwą, przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 4 godziny w
temp. 180 - 200 st C.
Jemy z czym chcemy i jak chcemy - byle nie mlaskać...
Palce można oblizywać - toż to niebo w gębie;p
Smacznego;)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-22 16:46:52
Temat: Re: KugielJaMyszka:
(...)
> mięso z kością.
> Wszystko jedno jakie - wieprzowina, baranina, dziczyzna.
> Golonka, żeberka, karczek czy łopatka
(...)
Przyprawiamy jakos to miesko?
Wrzucamy w jakas marynate?
Czy poprostu umyc i wrzucic do ziemniaczano-cebulowej osolonej masy?
Czy miecho powinno wystawac z masy czy byc w niej calkowicie zanurzone
(sadzac po tym "wierzch smarujemy oliwa" mysle, ze powinno wystawac)?
Jakies pomysly z czym to jesc, moze jakis pomidorowy sos lub zwykly ketchup?
p.s. fajnie brzmi ten przepis :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-22 17:22:26
Temat: Re: Kugielmacko napisał:
> [...]
> Przyprawiamy jakos to miesko?
> Wrzucamy w jakas marynate?
> Czy poprostu umyc i wrzucic do ziemniaczano-cebulowej osolonej masy?
Umyć, zatopić w ziemniakach!
Pobierze przyprawy z masy i uwydatni swój smak;)
Mogą być różne tak zatopione - żeberka i np. golonka.
Ważne, żeby z kością!
Potem mięso pięknie odchodzi od kości.
> Czy miecho powinno wystawac z masy czy byc w niej calkowicie zanurzone
> (sadzac po tym "wierzch smarujemy oliwa" mysle, ze powinno wystawac)?
Całkowicie zanurzone!
Olejem smaruje się masę ziemniaczaną "na kolor".
> Jakies pomysly z czym to jesc, moze jakis pomidorowy sos lub zwykly ketchup?
Jak lubisz;p
Jeśli lubisz placki ziemniaczane ze śmietaną, to i tak możesz podać;)
Jeśli lubisz z jarzynką - to masz okazję;p
> p.s. fajnie brzmi ten przepis :)
A jakie mięcho...
Mniam, mniam...
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-23 05:07:41
Temat: Re: KugielUżytkownik " JaMyszka" <j...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:e2dooi$jlo$1@inews.gazeta.pl...
> macko napisał:
>
>> Jakies pomysly z czym to jesc, moze jakis pomidorowy sos lub zwykly
>> ketchup?
>
> Jak lubisz;p
> Jeśli lubisz placki ziemniaczane ze śmietaną, to i tak możesz podać;)
> Jeśli lubisz z jarzynką - to masz okazję;p
E... ja to bym tego żadnymi już smarowidłami nie paprała.
>> p.s. fajnie brzmi ten przepis :)
>
> A jakie mięcho...
> Mniam, mniam...
Wcale nie mięcho. Najlepsze są te przypieczone, które trzeba ze ścianek
naczynia zeskrobywać, kawałki... mniaaam....
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-23 12:48:30
Temat: Re: Kugiel
Użytkownik " JaMyszka" <j...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:e2dbpl$33p$1@inews.gazeta.pl...
> Teraz kolej na mnie podać w podziękowaniu jakiś przepis:)
> Sprawdzałam w arch. - nie było go na grupie.
>
> Ilości składników nie podam - to wg uznania i zapotrzebowania, a także
> możliwości.
> Bo chodzi o wielkość naczynia do zapiekania;/
> Otóż ziemniaki przygotowane i przyprawione tak, jak na placki
> ziemniaczane,
> przekładamy do naczynia i zatapiamy w nich mięso z kością.
> Wszystko jedno jakie - wieprzowina, baranina, dziczyzna.
> Golonka, żeberka, karczek czy łopatka.
> Wierzch smarujemy oliwą, przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 4 godziny
> w
> temp. 180 - 200 st C.
> Jemy z czym chcemy i jak chcemy - byle nie mlaskać...
> Palce można oblizywać - toż to niebo w gębie;p
> Smacznego;)
Tu: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=26
88 można znaleźć
prawie wszystko o kuglu.
Pozdrawiam. B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-24 07:39:38
Temat: Re: Kugiel JaMyszka napisał(a):
> Jemy z czym chcemy i jak chcemy - byle nie mlaskać...
> Palce można oblizywać - toż to niebo w gębie;p
Kugieles są faktycznie pyszne :) Równie dobry, choć nieco trudniejszy do
zrobienia jest kugiel z cebuli (tzibbele kugel).
Dzięki za przypomnienie, chyba dziś zrobię, choć poniedziałek :)
--
pa, BasaiBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-24 08:16:53
Temat: Re: KugielBarto napisał:
> [...]
> Tu: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=26
88 można znaleźć
> prawie wszystko o kuglu.
Łomatko!! Ile tego!
Ale wydaje mi się, że 12 godzinny to jednak jest najsmaczniejszy :)
Ze względu na tę temp. najbardziej zbliżoną do optymalnej dla mięcha;p
A ja zapomniałam o nasmarowaniu brytfanki;/
Yhx:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-24 08:21:32
Temat: Re: KugielBasiaBjk napisała:
> [...]
> Kugieles są faktycznie pyszne :) Równie dobry, choć nieco trudniejszy do
> zrobienia jest kugiel z cebuli (tzibbele kugel).
> Dzięki za przypomnienie, chyba dziś zrobię, choć poniedziałek :)
Czy chcesz przez to powiedzieć, że ten "tzibbele kugel" robi się tylko w cebuli?
Znam duszone w cebuli, ale pokrojone i bez kości;]
Nie zapiekane, tylko duszone na gazie;p
A co ma poniedziałek do tego? Chyba już dość dawno (ja już prawie
zapomniałam) poniedziałek był dniem bezmięsnym w handlu.
;*-)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-24 08:37:38
Temat: Re: Kugiel JaMyszka napisał(a):
> Czy chcesz przez to powiedzieć, że ten "tzibbele kugel" robi się tylko w cebuli?
> Znam duszone w cebuli, ale pokrojone i bez kości;]
> Nie zapiekane, tylko duszone na gazie;p
Potrzeba: 6 jajek, 3 szklanki cebuli drobno posiekanej, 5 łyżek tartej
bułki, sól, pieprz, stopione masło, żółtka ubija się z solą, miesza z
bułką, przyprawami, cebulą, lekko miesza się ze sztywno ubitymi
białkami, przekłada się do naczynia wysmarowanego masłem, piecze ok. 40
minut w dość gorącym (ok. 180 stopni)piekarniku.
Jest trudniejsze, bo to w stylu puddingu, może opaść.
Nie dodaje się tu mięsa wcale.
> A co ma poniedziałek do tego? Chyba już dość dawno (ja już prawie
> zapomniałam) poniedziałek był dniem bezmięsnym w handlu.
Kugiel należy do potraw szabasowych oraz świątecznych, a dziś zwykły
szewski poniedziałek. :)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-24 12:45:26
Temat: Re: KugielBasiaBjk napisała:
> > Czy chcesz przez to powiedzieć, że ten "tzibbele kugel" robi się tylko w
> > cebuli? Znam duszone w cebuli, ale pokrojone i bez kości;]
> > Nie zapiekane, tylko duszone na gazie;p
>
> Potrzeba: 6 jajek, 3 szklanki cebuli drobno posiekanej, 5 łyżek tartej
> bułki, sól, pieprz, stopione masło, żółtka ubija się z solą, miesza z
> bułką, przyprawami, cebulą, lekko miesza się ze sztywno ubitymi
> białkami, przekłada się do naczynia wysmarowanego masłem, piecze ok. 40
> minut w dość gorącym (ok. 180 stopni)piekarniku.
>
> Jest trudniejsze, bo to w stylu puddingu, może opaść.
>
> Nie dodaje się tu mięsa wcale.
Thx:)
Faktycznie - nieco bardziej skomplikowane:]
Ale obok gotowej - można położyć??
> > A co ma poniedziałek do tego? Chyba już dość dawno (ja już prawie
> > zapomniałam) poniedziałek był dniem bezmięsnym w handlu.
>
> Kugiel należy do potraw szabasowych oraz świątecznych, a dziś zwykły
> szewski poniedziałek. :)
Echh... czasy się zmieniły - pomarańcze są na codzień, czemu więc na kugiel
mam czekać?
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |