« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-29 21:21:18
Temat: Kukurydza gotowanaWitam!
Jak ugotować kukurydzę żeby była miękka? Czy kwestia gatunku kukurydzy,
czy czasu gotowania? Ja gotuję zwykle ok. godziny i jest bardziej twarda
niż miękka...
Z góry dziękuję za odpowiedź.
--
- Czy to napój magiczny?
- Nie, kalafiorowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-29 21:22:04
Temat: Re: Kukurydza gotowanaUżytkownik Panoramx napisał:
> Jak ugotować kukurydzę żeby była miękka? Czy kwestia gatunku kukurydzy,
> czy czasu gotowania? Ja gotuję zwykle ok. godziny i jest bardziej
> twarda niż miękka...
Bo z kukurydzą, jak z jajkami.
--
pa, Basiabjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-29 21:33:19
Temat: Re: Kukurydza gotowanaja gotuję pierw wodę w czajniku
potem wlewam do garnka
wkładam umytą kukurydzę
dodaję 1 łyżeczkę od herbaty soli
2 łyżeczki cukru
gotuję to 20 minut na max gazie
i kukurydza jest miodzio
miękka, słodkawa, palce lizać :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-29 21:49:06
Temat: Re: Kukurydza gotowana*** Panoramx <panoramx@int3ria_zamien_3_na_e.pl>:
> Jak ugotować kukurydzę żeby była miękka? Czy kwestia gatunku
> kukurydzy, czy czasu gotowania? Ja gotuję zwykle ok. godziny i jest
> bardziej twarda niż miękka... Z góry dziękuję za odpowiedź.
Spróbuj załadować do mikrofalówki na ok. 7 min. na średnim woltażu (nie
mam pojęcia jakim - moja tego nie wyświetla) - jest git kukurydza. ;)
Lepsza niż z wody IMHO.
A swoją drogą to czas gotowania zależy od gatunku.
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-29 23:22:27
Temat: Re: Kukurydza gotowanaIn <i...@k...ath.cx> Konrad Kosmowski wrote:
>> Jak ugotować kukurydzę żeby była miękka? Czy kwestia gatunku
>> kukurydzy, czy czasu gotowania? Ja gotuję zwykle ok. godziny i jest
>> bardziej twarda niż miękka... Z góry dziękuję za odpowiedź.
> Spróbuj załadować do mikrofalówki na ok. 7 min. na średnim woltażu
Chyba mocy (watażu - stosownie). Chyba że wyszedł jakiś nowy model, z
opcją podgrzewania przez porażenie elektryczne ;p
> A swoją drogą to czas gotowania zależy od gatunku.
Matuś gotuje bez soli przez 20 min, wrzucając kukurydzę do już wrzącej
wody. Wychodzi miękka.
--
Pozdrawiam
Iff
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-09-30 08:36:42
Temat: Re: Kukurydza gotowanaDnia Thu, 29 Sep 2005 23:49:06 +0200, Konrad Kosmowski
<k...@g...com> napisał:
> Spróbuj załadować do mikrofalówki na ok. 7 min. na średnim woltażu (nie
> mam pojęcia jakim - moja tego nie wyświetla) - jest git kukurydza. ;)
> Lepsza niż z wody IMHO.
>
> A swoją drogą to czas gotowania zależy od gatunku.
>
Niestety nie mam kuchenki mikrofalowej, więc nie sprawdzę :(
--
- Czy to napój magiczny?
- Nie, kalafiorowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-09-30 08:37:47
Temat: Re: Kukurydza gotowanaDnia Thu, 29 Sep 2005 23:22:04 +0200, BasiaBjk <b...@q...pl>
napisał:
> Użytkownik Panoramx napisał:
>
>> Jak ugotować kukurydzę żeby była miękka? Czy kwestia gatunku
>> kukurydzy, czy czasu gotowania? Ja gotuję zwykle ok. godziny i jest
>> bardziej twarda niż miękka...
>
> Bo z kukurydzą, jak z jajkami.
O jajka trzeba dbać ;) A tak serio, to nie wiedziałem. Czyli, jesli dobrze
zrozumiałem, po 20 minutach gotowania kukurydza robi się coraz twardsza,
tak?
--
- Czy to napój magiczny?
- Nie, kalafiorowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-09-30 08:38:47
Temat: Re: Kukurydza gotowanaUżytkownik Panoramx napisał:
> O jajka trzeba dbać ;) A tak serio, to nie wiedziałem. Czyli, jesli
> dobrze zrozumiałem, po 20 minutach gotowania kukurydza robi się coraz
> twardsza, tak?
Zawsze gotuję ok. 5 min. i jest miękka. Kiedyś zapomniałam i trwało to
chyba z 40 min., była paskudnie twarda. Gatunek ten sam.
Bywa jeszcze kukurydza pastewna, którą czasem sprzedają jako cukrową, ta
jest twarda niezależnie od wszystkiego.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-09-30 08:46:24
Temat: Re: Kukurydza gotowanaDnia Fri, 30 Sep 2005 10:38:47 +0200, BasiaBjk <b...@q...pl>
napisał:
> Zawsze gotuję ok. 5 min. i jest miękka. Kiedyś zapomniałam i trwało to
> chyba z 40 min., była paskudnie twarda. Gatunek ten sam.
> Bywa jeszcze kukurydza pastewna, którą czasem sprzedają jako cukrową, ta
> jest twarda niezależnie od wszystkiego.
Ja jakąś amerykańską czy jakoś tak kupuję... nie znam się na tych
kukurydzach, więc nie wiem, na co zwracać uwagę przy kupowaniu...
Dziękuję za wyjaśnienia :)
--
- Czy to napój magiczny?
- Nie, kalafiorowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-09-30 09:18:56
Temat: Re: Kukurydza gotowana
Użytkownik "Katrinos" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dhhmjf$8mv$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ja gotuję pierw wodę w czajniku
> potem wlewam do garnka
> wkładam umytą kukurydzę
a czemu nie zagotowujesz wody w garnku ??
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |