| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-29 15:02:53
Temat: Ciasto ze śliwkamiNaszła mnie ochota na takie tradycyjne ciasto ze śliwkami, taki niezbyt
wysoki placek, a na wierzchu śliweczki posypane cukrem. Przewertowałam
moje książki, ale nic takiego nie znalazłam. Szukałam tutaj na liście,
ale znalazłam piaskowe ze śliwkami i żydowskie ze śliwkami. Może
podsuniecie mi jakiś przepis.
Z góry dziękuję
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-29 17:16:06
Temat: Re: Ciasto ze śliwkami> Naszła mnie ochota na takie tradycyjne ciasto ze śliwkami, taki niezbyt
> wysoki placek, a na wierzchu śliweczki posypane cukrem. Przewertowałam
> moje książki, ale nic takiego nie znalazłam. Szukałam tutaj na liście,
> ale znalazłam piaskowe ze śliwkami i żydowskie ze śliwkami. Może
> podsuniecie mi jakiś przepis.
Kruche ze śliwkami: 2 szklanki mąki, 0.5 szkl. cukru,0,5 kostki
margaryna/masło, 1 jako całe, 1 żółtko, 1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia. Ciasto wyrobić, uformować kulę i wstawić do zamrażalnika,po kilku
godzinach wyjąc wylepić małą tortownicę , (dno i brzegi na wys ok 5 cm)
wułożyć połowki śliwek tak, żeby wypełniły powstałą miseczkę z ciasta.
Pozostałe ciasto dać dość luźno na wierzch. Piec w temp 150-180. Po wyjęciu
posypać cukrem pudrem ( na gorąco)
może być również drożdżowe, Przepis standardowy na wierzch układa się po
prostu połówki śliwek i do pieca.
Pozdrawiam
Michał
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-30 07:26:25
Temat: Re: Ciasto ze śliwkamiUżytkownik Michał napisał:
>>Naszła mnie ochota na takie tradycyjne ciasto ze śliwkami, taki niezbyt
>>wysoki placek, a na wierzchu śliweczki posypane cukrem. Przewertowałam
>>moje książki, ale nic takiego nie znalazłam. Szukałam tutaj na liście,
>>ale znalazłam piaskowe ze śliwkami i żydowskie ze śliwkami. Może
>>podsuniecie mi jakiś przepis.
>
>
> Kruche ze śliwkami: 2 szklanki mąki, 0.5 szkl. cukru,0,5 kostki
> margaryna/masło, 1 jako całe, 1 żółtko, 1 płaska łyżeczka proszku do
> pieczenia. Ciasto wyrobić, uformować kulę i wstawić do zamrażalnika,po kilku
> godzinach wyjąc wylepić małą tortownicę , (dno i brzegi na wys ok 5 cm)
> wułożyć połowki śliwek tak, żeby wypełniły powstałą miseczkę z ciasta.
> Pozostałe ciasto dać dość luźno na wierzch. Piec w temp 150-180. Po wyjęciu
> posypać cukrem pudrem ( na gorąco)
> może być również drożdżowe, Przepis standardowy na wierzch układa się po
> prostu połówki śliwek i do pieca.
> Pozdrawiam
> Michał
>
Ja w tym przepisie mam małaą zmiane zrobioną bo daje cztery zółtka i
jedno całe jajo, ze trzy łyżki śmietany. na wierzch ciasta nie daje
tylko z pozostałych białek pianę mąż ubija i dodaje do tego kisiel
najlepiej cytrynowy no i z jakies dwie łyżki cukru i to wylewam na śiwki
i d piekarnika wychodzi superaśne i sie nie kruszy:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-30 07:40:26
Temat: Re: Ciasto ze śliwkami>Przepis standardowy na wierzch układa się po
> prostu połówki śliwek i do pieca.
a ja robię tak:
kruche (przepis podobny), na to połówki śliwek - i w każdą z połówek wkładam
kawałek orzecha (włoskie lub laskowe - zależy jakie mam pod ręką - czasem je
podpiekam wcześniej)
na śliwki wykładam pianę z białek ubitą z cukrem i 2 łyżkami mąki
ziemniaczanej
i na to kruszonka...
mmmmmmm... tyle Wam powiem ; )
połączenie śliwek z orzechami to REWELACYJNY pomysł :-)))
Pozdrawiam!
Jini - anioł kobieta ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-30 09:27:47
Temat: Re: Ciasto ze śliwkami"GosiaL" wrote in message news:dhgvlr$oa1$1@inews.gazeta.pl...
| Naszła mnie ochota na takie tradycyjne ciasto ze śliwkami, taki niezbyt
| wysoki placek, a na wierzchu śliweczki posypane cukrem.
<...>
Bardzo dobre i szybkie jest ciasto KrysiT.
********
Ciasto śliwkowe Krysi Thompson
225 g maki + 3 lyzeczki plaskie proszku do pieczenia
85 g miekkiego masla
140g cukru
1 jajo
1/8 l mleka
mixowac az gladkie i jak na nalesniki. wylac do formy natluszczonej.
posmarowac roztopionym maslem (dosc porzadnie, choc smarowanie mi zawsze
wychodzi marnie to tak skapuje to maslo ;))), sliwki - na pol, oczywiscie
wyjac pestki, przekrojona czescia w niebo, poukladac gesto sliwki, obsypac
porzadnie cukrem wymieszanym z cynamonem, naprawde grubo. upiec w dosc
goracym piekarniku - ok 40 min, az niezle wyrosnie, jest zlote a sliwki sie
czesciowo utopily. wyjac, posypac znow cukrem z cynamonem.
jest to jedyne ciasto, o ktorym wiem, ze zawsze mi wyjdzie. Takie sobie na
drugi dzien, ale jeszcze cieple...potech chlodne jest najlepsze...wtedy w
sumie sa male szanse, ze dotrzyma do nastepnego dnia
**********
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |