Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Jola <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto ze śliwkami
Date: Fri, 30 Sep 2005 09:26:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <dhipc3$bqd$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dhgvlr$oa1$1@inews.gazeta.pl> <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: k002.dnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1128065219 12109 213.25.199.2 (30 Sep 2005 07:26:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Sep 2005 07:26:59 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.11) Gecko/20050728
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <3...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:248867
Ukryj nagłówki
Użytkownik Michał napisał:
>>Naszła mnie ochota na takie tradycyjne ciasto ze śliwkami, taki niezbyt
>>wysoki placek, a na wierzchu śliweczki posypane cukrem. Przewertowałam
>>moje książki, ale nic takiego nie znalazłam. Szukałam tutaj na liście,
>>ale znalazłam piaskowe ze śliwkami i żydowskie ze śliwkami. Może
>>podsuniecie mi jakiś przepis.
>
>
> Kruche ze śliwkami: 2 szklanki mąki, 0.5 szkl. cukru,0,5 kostki
> margaryna/masło, 1 jako całe, 1 żółtko, 1 płaska łyżeczka proszku do
> pieczenia. Ciasto wyrobić, uformować kulę i wstawić do zamrażalnika,po kilku
> godzinach wyjąc wylepić małą tortownicę , (dno i brzegi na wys ok 5 cm)
> wułożyć połowki śliwek tak, żeby wypełniły powstałą miseczkę z ciasta.
> Pozostałe ciasto dać dość luźno na wierzch. Piec w temp 150-180. Po wyjęciu
> posypać cukrem pudrem ( na gorąco)
> może być również drożdżowe, Przepis standardowy na wierzch układa się po
> prostu połówki śliwek i do pieca.
> Pozdrawiam
> Michał
>
Ja w tym przepisie mam małaą zmiane zrobioną bo daje cztery zółtka i
jedno całe jajo, ze trzy łyżki śmietany. na wierzch ciasta nie daje
tylko z pozostałych białek pianę mąż ubija i dodaje do tego kisiel
najlepiej cytrynowy no i z jakies dwie łyżki cukru i to wylewam na śiwki
i d piekarnika wychodzi superaśne i sie nie kruszy:)
|