Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto ze śliwkami
Date: Fri, 30 Sep 2005 11:27:47 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: v...@o...pl@chello084010066033.chello.pl
Message-ID: <dhj0un$6ul$1@news.onet.pl>
References: <dhgvlr$oa1$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010066033.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1128072983 7125 84.10.66.33 (30 Sep 2005 09:36:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Sep 2005 09:36:23 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:248889
Ukryj nagłówki
"GosiaL" wrote in message news:dhgvlr$oa1$1@inews.gazeta.pl...
| Naszła mnie ochota na takie tradycyjne ciasto ze śliwkami, taki niezbyt
| wysoki placek, a na wierzchu śliweczki posypane cukrem.
<...>
Bardzo dobre i szybkie jest ciasto KrysiT.
********
Ciasto śliwkowe Krysi Thompson
225 g maki + 3 lyzeczki plaskie proszku do pieczenia
85 g miekkiego masla
140g cukru
1 jajo
1/8 l mleka
mixowac az gladkie i jak na nalesniki. wylac do formy natluszczonej.
posmarowac roztopionym maslem (dosc porzadnie, choc smarowanie mi zawsze
wychodzi marnie to tak skapuje to maslo ;))), sliwki - na pol, oczywiscie
wyjac pestki, przekrojona czescia w niebo, poukladac gesto sliwki, obsypac
porzadnie cukrem wymieszanym z cynamonem, naprawde grubo. upiec w dosc
goracym piekarniku - ok 40 min, az niezle wyrosnie, jest zlote a sliwki sie
czesciowo utopily. wyjac, posypac znow cukrem z cynamonem.
jest to jedyne ciasto, o ktorym wiem, ze zawsze mi wyjdzie. Takie sobie na
drugi dzien, ale jeszcze cieple...potech chlodne jest najlepsze...wtedy w
sumie sa male szanse, ze dotrzyma do nastepnego dnia
**********
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
|