| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-21 12:25:52
Temat: Kurak i jego wnetrze....Hmm...
Znowu po zakupach /cos za czesto ostatnio- to przez was!/ kupilem takiego
ladnego kuraka 1,63kg i mam sie zamiar w najblizszym czasie uporac... hmmm i
nie mam ochoty go kroic, wiec ma byc w jednym kawalku... kupilem tez takie
pieknarniki z folii do kuraka, bo nie chce mi sie potem myc piekarnika... no
i teraz mam dylemat czym to nadziac? hmm, zwykle pakowalem do srodka max
pieczarek i wychodzilo bardz dobre... ale skoro juz teraz Wy mi pomagacie
gotowac wiec moze jakies innosci? Marynate juz mam w jakiej ebde go trzymac
/wyprobowana i abrdzo dobra/ ale to wnetrze mnie irytuje, a przeciez to co w
srodku jest najwazniejsze i jak pisal A.S Exupery "najwazniejsze jest
niewidoczne dla oczu"":-))))))
Pozdrawiam i czekam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-21 13:52:02
Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....Turcy faszeruja kurczaka ryzem, migdalami, baranina lub wolowina, pestami pinii
a przyprawiaja kolendra, kminem, gozdzikami, kukurma i sumak(iem) czyli
mielonymi owocamo drzewa octowego. Gdzies to mam, jesli lubisz orientalna
kuchnie jestes w stanie zdobyc te przyprawy, poszukami i rychlo podeszle.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-21 14:02:57
Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....
Użytkownik "Jacek" <l...@n...com.pl> napisał w wiadomości
news:9ltpdi$mgi$2@news.tpi.pl...
> Hmm...
> Znowu po zakupach /cos za czesto ostatnio- to przez was!/ kupilem takiego
> ladnego kuraka 1,63kg i mam sie zamiar w najblizszym czasie uporac... hmmm
i
> nie mam ochoty go kroic, wiec ma byc w jednym kawalku... kupilem tez takie
> pieknarniki z folii do kuraka, bo nie chce mi sie potem myc piekarnika...
no
> i teraz mam dylemat czym to nadziac?
Kurczak pieczony z nadzieniem...
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/mieso.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-21 16:58:05
Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....Użytkownik Irek Zablocki <i...@w...de> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:9ltpsp$boc$02$...@n...t-online.com...
Gdzies to mam, jesli lubisz orientalna
> kuchnie jestes w stanie zdobyc te przyprawy, poszukami i rychlo podeszle.
Ok, bede wdziczny kurak lezy w zamrazarce wiec mam czas:-) hmmmm w zasadzie
widzial ktos kiedys gdzies pestii pinnii?
Pozdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-21 16:58:44
Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:9ltpia$8i2$...@n...onet.pl...
> Kurczak pieczony z nadzieniem...
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/mieso.htm
thx
Pozdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-21 19:31:47
Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....Użytkownik Jacek <l...@n...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9lub1i$s31$1...@n...tpi.pl...
[...]
> Ok, bede wdziczny kurak lezy w zamrazarce wiec mam czas:-) hmmmm w
zasadzie
> widzial ktos kiedys gdzies pestii pinnii?
Nawet kilkadziesiąt noszę w kieszeni kurtki. ;-)))
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-21 21:49:03
Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....Użytkownik Jerzy <0...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9lucn5$slg$...@s...icm.edu.pl...
> Nawet kilkadziesiąt noszę w kieszeni kurtki. ;-)))
hehe, no aldnie a ja tego nigdzie dostac nie umiem... a mam nie jeden
przepis z uzyciem tego:-)
POzdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 11:58:46
Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....Kurczak faszerowany po arabsku, nie po turecku. Zasugerowalem sie zbytnio tym
sumakiem. Na cztery osoby. Przygotowanie trwa ok 2,5 godziny.
1 kurczak ok 1,5 kg
1/2 lyzki kukurmy
75 g ryzu dlugoziarnistego
50 g migdalow
1 mala cebula
2 lyzek oliwy z oliwek
150 g mielonej baraniny lub wolowiny
30 pestek pini
1 lyzeczka slodkiej papryki
1 lyzeczka sumak'u
1 lyzeczka kminu
1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki mielonej koledry
Kurczaka umyc, wysuszyc. Podroby odlozyc na bok. 150 ml wody zagotowac z kukurma
i 1/2 lyzeczki soli. Wsypac ryz i gotowac na malym ogniu ok.20 min. W
miedzyczasie sparzyc migdaly i obrac ze skorki. Cebule obrac i drobno posiekac.
Podobnie postapic z podrobami. Piec nagrzac do temperatury 200 °. 3 lyzki oliwy
podgrzac na patelini i na srednim ogniu ok 5 min. podsmarzyc w tym mieso,
podroby i cebule. Ryz, migdaly, pestki pini i przyprawy wymieszac w patelni
razem z podsmazona masa. Popieprzyc i posolic.
Farszem wypchac kuraka, po czym zaszyc go nicmi lub spiac wykalaczkami. Kurczaka
wlozyc do ognioodpornego naczynia, posmarowac reszta oliwy i piec w piekarniku
(na dole) ok. 50 min. Przed podaniem przepolowic ale porcjowac dopiero na stole.
Konsumowac raczkami a kochankowie winni sie nawzajem karmic.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 14:16:13
Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....Użytkownik Irek Zablocki <i...@w...de> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:9m0807$d3m$07$...@n...t-online.com...
thx.... juz drukuje rpzepis;)
Pozdrawiam
jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 17:55:38
Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....
Użytkownik "Jacek" <l...@n...com.pl> napisał w wiadomości
news:9lvodh$ctt$6@news.tpi.pl...
> hehe, no aldnie a ja tego nigdzie dostac nie umiem... a mam nie jeden
> przepis z uzyciem tego:-)
No to dawaj te przepisy, Jacus...
MechaGodzilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |