Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kurak i jego wnetrze....

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kurak i jego wnetrze....

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-21 12:25:52

Temat: Kurak i jego wnetrze....
Od: "Jacek" <l...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hmm...
Znowu po zakupach /cos za czesto ostatnio- to przez was!/ kupilem takiego
ladnego kuraka 1,63kg i mam sie zamiar w najblizszym czasie uporac... hmmm i
nie mam ochoty go kroic, wiec ma byc w jednym kawalku... kupilem tez takie
pieknarniki z folii do kuraka, bo nie chce mi sie potem myc piekarnika... no
i teraz mam dylemat czym to nadziac? hmm, zwykle pakowalem do srodka max
pieczarek i wychodzilo bardz dobre... ale skoro juz teraz Wy mi pomagacie
gotowac wiec moze jakies innosci? Marynate juz mam w jakiej ebde go trzymac
/wyprobowana i abrdzo dobra/ ale to wnetrze mnie irytuje, a przeciez to co w
srodku jest najwazniejsze i jak pisal A.S Exupery "najwazniejsze jest
niewidoczne dla oczu"":-))))))

Pozdrawiam i czekam
Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-21 13:52:02

Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora

Turcy faszeruja kurczaka ryzem, migdalami, baranina lub wolowina, pestami pinii
a przyprawiaja kolendra, kminem, gozdzikami, kukurma i sumak(iem) czyli
mielonymi owocamo drzewa octowego. Gdzies to mam, jesli lubisz orientalna
kuchnie jestes w stanie zdobyc te przyprawy, poszukami i rychlo podeszle.

Irek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-21 14:02:57

Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jacek" <l...@n...com.pl> napisał w wiadomości
news:9ltpdi$mgi$2@news.tpi.pl...
> Hmm...
> Znowu po zakupach /cos za czesto ostatnio- to przez was!/ kupilem takiego
> ladnego kuraka 1,63kg i mam sie zamiar w najblizszym czasie uporac... hmmm
i
> nie mam ochoty go kroic, wiec ma byc w jednym kawalku... kupilem tez takie
> pieknarniki z folii do kuraka, bo nie chce mi sie potem myc piekarnika...
no
> i teraz mam dylemat czym to nadziac?

Kurczak pieczony z nadzieniem...
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/mieso.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-21 16:58:05

Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....
Od: "Jacek" <l...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Irek Zablocki <i...@w...de> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:9ltpsp$boc$02$...@n...t-online.com...
Gdzies to mam, jesli lubisz orientalna
> kuchnie jestes w stanie zdobyc te przyprawy, poszukami i rychlo podeszle.
Ok, bede wdziczny kurak lezy w zamrazarce wiec mam czas:-) hmmmm w zasadzie
widzial ktos kiedys gdzies pestii pinnii?

Pozdrawiam
Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-21 16:58:44

Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....
Od: "Jacek" <l...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:9ltpia$8i2$...@n...onet.pl...
> Kurczak pieczony z nadzieniem...
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/mieso.htm
thx

Pozdrawiam
Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-21 19:31:47

Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Jacek <l...@n...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9lub1i$s31$1...@n...tpi.pl...
[...]
> Ok, bede wdziczny kurak lezy w zamrazarce wiec mam czas:-) hmmmm w
zasadzie
> widzial ktos kiedys gdzies pestii pinnii?
Nawet kilkadziesiąt noszę w kieszeni kurtki. ;-)))
Pozdrawiam Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-21 21:49:03

Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....
Od: "Jacek" <l...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Jerzy <0...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9lucn5$slg$...@s...icm.edu.pl...
> Nawet kilkadziesiąt noszę w kieszeni kurtki. ;-)))
hehe, no aldnie a ja tego nigdzie dostac nie umiem... a mam nie jeden
przepis z uzyciem tego:-)

POzdrawiam
Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 11:58:46

Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora

Kurczak faszerowany po arabsku, nie po turecku. Zasugerowalem sie zbytnio tym
sumakiem. Na cztery osoby. Przygotowanie trwa ok 2,5 godziny.

1 kurczak ok 1,5 kg
1/2 lyzki kukurmy
75 g ryzu dlugoziarnistego
50 g migdalow
1 mala cebula
2 lyzek oliwy z oliwek
150 g mielonej baraniny lub wolowiny
30 pestek pini
1 lyzeczka slodkiej papryki
1 lyzeczka sumak'u
1 lyzeczka kminu
1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki mielonej koledry

Kurczaka umyc, wysuszyc. Podroby odlozyc na bok. 150 ml wody zagotowac z kukurma
i 1/2 lyzeczki soli. Wsypac ryz i gotowac na malym ogniu ok.20 min. W
miedzyczasie sparzyc migdaly i obrac ze skorki. Cebule obrac i drobno posiekac.
Podobnie postapic z podrobami. Piec nagrzac do temperatury 200 °. 3 lyzki oliwy
podgrzac na patelini i na srednim ogniu ok 5 min. podsmarzyc w tym mieso,
podroby i cebule. Ryz, migdaly, pestki pini i przyprawy wymieszac w patelni
razem z podsmazona masa. Popieprzyc i posolic.
Farszem wypchac kuraka, po czym zaszyc go nicmi lub spiac wykalaczkami. Kurczaka
wlozyc do ognioodpornego naczynia, posmarowac reszta oliwy i piec w piekarniku
(na dole) ok. 50 min. Przed podaniem przepolowic ale porcjowac dopiero na stole.
Konsumowac raczkami a kochankowie winni sie nawzajem karmic.

Irek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 14:16:13

Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....
Od: "Jacek" <l...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Irek Zablocki <i...@w...de> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:9m0807$d3m$07$...@n...t-online.com...
thx.... juz drukuje rpzepis;)

Pozdrawiam
jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 17:55:38

Temat: Re: Kurak i jego wnetrze....
Od: "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jacek" <l...@n...com.pl> napisał w wiadomości
news:9lvodh$ctt$6@news.tpi.pl...
> hehe, no aldnie a ja tego nigdzie dostac nie umiem... a mam nie jeden
> przepis z uzyciem tego:-)

No to dawaj te przepisy, Jacus...
MechaGodzilla


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

chrupiace skrzydlka
ciasto na szybko
Przecier z glogu itp
zupa czosnkowa wieczorowa - świetna !!
sos gorgonzola

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »