Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kurczak

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kurczak

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-07 12:23:12

Temat: Re: Kurczak
Od: "KasiaA" <k...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Kilka dni temu w TVP2 był program poświęcony przyrządzaniu kurczaka.
> > Był między innymi sposób pieczenia kurczaka nasadzonego na butelkę
> > z wodą. Czy ktoś z Was praktykuje tę metodę?
> >
> Tak, ja. Tylko nie na butelkę, tylko słoik, taki wąski a długi, tzn taki
jak
> po dżemie tylko z tych dłuższych. Kurczak sobie na tym słoiku stoi w
> piekarniku i wychodzi suuper.
> A do RaV - kurczaka do takiego pieczenia tylko solę, nie dodaję żadnych
> innych przypraw. Oczywiście solę na wierzchu i w środku, a wodę w słoiku
też
> solę, chociaż nie bardzo wiem po co ;-)

A słoik nie pęknie w wysokiej temperaturze?

Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-07 12:38:12

Temat: Re: Kurczak
Od: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Oświećcie mnie, po co ten słoik z wodą? Czy dzięki niej wychodzi jakiś
> szczególnie soczysty?
> Pozdrawiam, Agata
>
Moim zdaniem po to, żeby kurczak nie leżał na blasze (czy tam w brytfannie)
tylko stał nie dotykając sobą do blachy, a woda po to, żeby słoik nie pękł.
Ale faktycznie wychodzi fajnie soczysty, a z wierzchu rumiany i chrupiący
Pozdrawiam - A.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 13:02:11

Temat: Re: Kurczak
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał w wiadomości
news:ck3di9$f3h$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Oświećcie mnie, po co ten słoik z wodą? Czy dzięki niej wychodzi jakiś
> > szczególnie soczysty?
> > Pozdrawiam, Agata
> >
> Moim zdaniem po to, żeby kurczak nie leżał na blasze (czy tam w
brytfannie)
> tylko stał nie dotykając sobą do blachy, a woda po to, żeby słoik nie
pękł.
> Ale faktycznie wychodzi fajnie soczysty, a z wierzchu rumiany i chrupiący

A, już rozumiem. Pewnie ta woda też ma zapobiegać przewróceniu sie słoika
:)))
Wypróbuję.
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 13:08:00

Temat: Re: Kurczak
Od: tapta <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zenon Grodzki wrote:

> Kilka dni temu w TVP2 był program poświęcony przyrządzaniu kurczaka.
> Był między innymi sposób pieczenia kurczaka nasadzonego na butelkę
> z wodą. Czy ktoś z Was praktykuje tę metodę?
>

Ja. Preferuję butelkę po piwie :) Przyprawiam od zewnątrz i od środka
solą, pieprzem i papryka słodką, a od środka dodatkowo majerankiem.

--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 13:26:50

Temat: Re: Kurczak uwaga długie- w obronie Władysława Ł
Od: "Kosmo" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > >
> > >>Macie jakiś pomysł jak upiec kurczaka???
> > >
> > >
> > >
> > > Może, nieśmiało zaproponuję... w piekarniku??? Co?
> > >
> > >
> > > Władysław
> > No popatrz.... sama bym na to nie wpadła.. dzięki za podpowiedź bo
> > miałam w planach przygotowanie kurczaka w pralce !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>
> No widzisz. Już coś się dowiedziałaś o pieczeniu kurczaków. A teraz może
> zdradź, jaki masz z tym problem?
>
> Władysław

w obronie Władysława Ł. efekt nie lenistwa i 5 minut z gugielem uwaga uwag..
wnimanije wnimanije. achtung achtung:

Składniki:
- 5 dag tłustego, wędzonego boczku,
- 4 małe cebule,
- dwa ząbki czosnku,
- 50 dag pieczarek,
- 1 kura (ok 1,2 kg),
- sól i czarny pieprz,
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia,
- 1 listek laurowy,
- 1 łyzeczka suszonego tymianku,
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 3 łyżki smietany 22%,
- sok z cytryny.

Jak przyrządzić?
1. Boczek bez skórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić na ósemki ,
czosnek na ćwiartki.

2. Wilgotną sciereczką przetrzeć pieczarki,trzony skrócić.Większe grzyby
przepołowić, mniejsze pozostawic w całosci.

3. Kurę rozebrac na porcje, umyć, osączyć, natrzeć solą i pieprzem.

4. W garnku rozgrzać tłuszcz .Podsmażyć boczek na średnim ogniu.Rumiane
chrupiące skwarki wyjąć, a w pozostałym tłuszczu podsmażyć kurę na
złocistobrązowo, po czym wyjąć.

5. Do garnka włożyć pieczarki i podpiec je na silnym ogniu.Dodać cebulę i
czosnek, poddusić, doprawić solą i pieprzem.włożyć kurę ,dodać skwarki i
zioła, wlac wino i dusić pod przykryciem przez 30 minut.

6. Mięso wyjąć,trzymać w cieple.Sos spod pieczeni połączyć ze smietanąi
lekko zagotować.Doprawić sola pieprzem i sokiem z cytryny. Włożyć z powrotem
kurę i od razu podawać.

Potrzebne przybory:
Garnek, nóż, deska, coś do mieszania.

Jak podawać?
Podawać na swój sposób :)

Uwagi:
Porcjowanie kury nie jest trudne:
Skrzydełka i udka należy odciągnąć od tuszki, a następnie odciąć ostrym
nożem. Tuszkę przeciąć na połowę wzdłuz mostka i kręgosłupa, po czy
oddzielic pierś od grzbietu.

2.

Kurczak po kaukazku

Składniki:
Kurczak, sól, vegeta, czosnek, smietana 18%, oliwa wysokiej jakości dla
wydobycia smaku. Dodatkowo cała masa ostrych przypraw wedle uznania :)

Jak przyrządzić?
Kurczaka natrzeć solą, i posypać Vegetą. Na 4ry uda z kurczaka 4-8 ząbków
czosnku przecisnietego (jak kto lubi).
Ułuż kurczaka w naczyniu żaroodpornym polej oliwą 3-4 łyżki z oliwek lub z
pestek oliwnych i zostaw na 30 min. w lodówce dla przetrawienia mięsa!
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Włuż kurczaka na 10-15 min nie zamkniętego
w naczyniu żaroodpornym. Po opieczeniu skórki, polej kurczaka 0,5 litrem
smietany 18% zamknij naczynie.
Po ~40 kolejnych minutach kurak jest gotowy!!

Potrzebne przybory:
Przeciskacz do czosnku, sprawne palce.

3
Kurczak w rozmarynie i bialym winie

Składniki:
- Piers z indyka lub kurczaka,
- Slodka smietana,
- Biale wytrawne wino,
- Maslo,
- Rozmaryn,
- Sol, pieprz, czosnek granulowany i wegeta.

Jak przyrządzić?
Piersi kroimy jak na schabowe i lekko rozbijamy. Przyprawiamy sola,
pieprzem, wegeta, czosnkiem i rozmarynem(polecam swiezy ale moze byc tez
suszony).
Na patelni rozgrzewamy troszke maselka i smazymi kazda czesc z obu stron na
zloty kolor , jak bedzie juz podstamozone zalewamy bialym winem( nie zalowac
winka i tak odparuje a aromat pozostanie)Jesli naraz nie zmiesci sie na
jednej patelni to za kazdym razem po posmazeniu zalewamy winem. Przekladamy
do garnka miesko i dolewamy uzyskany sos ; Dolewamy slodka smietane okolo
250 ml. Gotowac powoli,az smietanka troche zgestnieje. Nie podaje proporcji
bo robie to na wyczucie a jak czegos jest malo do mozna bez obaw dodac.

Jak podawać?
Polecam do tego ryz gotowany na sypko i zielona salatke, (Sos balsamicznym,
oliwa z oliwek swieza bazylia i odorobina kaparow,troszke cebulki i czosnku
drobniutko posiekanego, sol, pieprz cukier mieszamy w miseczce i polewamy
salatke).

4
Kurczak/indyk z owocami w sosie curry

Składniki:
- pierś z kurczaka lub 1/2 piersi z indyka,
- owoce z puszki (egzotyczne: winogrona, ananas, brzoskwinie itp.) lub
świeże - im bardziej soczyste tym lepsze,
- ryż,
- kukurydza świeża, gotowana, wyłuskana z kolby lub gotowa z puszki,
- świeży koperek zielony,
- curry,
- białe wino (im słodsze tym słodsza będzie potrawa),
- czosnek,
- świeży imbir,
- sól.

Jak przyrządzić?
Piersi solimy, przyprawiamy obficie curry, polewamy olejem słonecznikowym
(nie oliwą - ma zbyt dominujący smak !!!) nacieramy czosnkiem i imbirem -
odstawiamy na kilka godzin do lodówki (np. na noc - dzięki czemu piersi będą
bardziej aromatyczne).
Ryż podsmażamy na oleju roślinnym (cały czas mieszamy), (słonecznikowy the
best ;)) jak nabierze złotego koloru zalewamy go na patelni wodą i gotujemy
do miękkości( dzieki smażeniu nie będzie się sklejał :) jak ktoś lubi ryż
rozgotowany lub miękki jak papka niech ugotuje tradycyjnie ... ja takiego
nie lubie :\ W tym samym czasie rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojony
drobno czosnek i imbir, czekamy aż się zarumieni czosnek i odda swój aromat
olejowi. Wrzucamy piersi i podrumieniamy je z każdej strony.
Wrzucamy owoce(jeżeli z puszki to razem z sokiem) oraz kukurydzę. Dolewamy
pół szklanki białego wina i gotujemy aż sos trochę zgęstnieje. Na końcu
dodajemy sporo koperku.

Potrzebne przybory:
Łok lub duża patelnia.

Jak podawać?
Ryz układamy na brzegach tależa ... sos nakładamy w środek. I gotowe.

5
Kurczak z ryżem
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 2 szklanki ryżu,
- łyżka wegety,
- przyprawy do obsypania kurczka (wegeta, papryka, curry, itp).

Jak przyrządzić?
Kurczaka należy obsypać przyprawami, jak kto lubi, na dzień przed podaniem.
Następnie wstawić do lodówki. Następnego dnia wypłukany ryż wsypujemy do
naczynia żaroodpornego i zalewamy pięcioma szklankami wrzącej wody, dodajemy
łyżkę wegety. Na wierzchu układamy kurczaka obypanego dzień wcześniej.
Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Piec należy w 200 stopniach
Celcjusza przez 1,5 godz.

Jak podawać?
Najlepiej podawać z surówką z kiszonych ogórków z cebulką.

Uwagi:
Jeżeli rubimy z połowy porcji ryż zalewany 3 szklankami wrzącej wody, a nie
2,5 szklankami, gdyż przypala się.
Czas przygotowania:
Śmiesznie proste, idealny na rodzinne obiadki.

Uwagi:
Potrawę najłatwiej przyżądzac w "łoku".

Jeżeli lubisz zawiesiste sosy możesz dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej - to
jednak podnosi kaloryczność potrawy i tak już słodkiej potrawy.
Czas przygotowania:
Piersi trzeba wcześniej przyprawić żeby przeszły aromatem czosnku, imbiru i
curry.

6
Kurczak z papryką według KUNG-PO
Składniki:
- 20-25 dkg mięsa z piersi kurczaka,
- 1-2 roztarte ząbki czosnku (wedle uznania),
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 świeża słodka papryka (lub papryka konserwowa- ta jest nawet lepsza),
- 1 łyżka smalcu.

Sos:
- 6 łyżki wody,
- 2 łyżki octu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka wódki wyborowej,
- 1,5 łyżki wiśniówki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej.

Jak przyrządzić?
1. Mięso pokrajać w kostkę wielkości kostki cukru, posypać solą, mąką, dodać
1/2 łyżki oleju, roztarty czosnek (najlepiej zetrzeć go na tarce o małych
oczkach), wymieszać i odstawić na 20 min.
2. Paprykę pokrajać w paseczki.
3. Skladniki sosu wymieszac i odstawić.
4. Olej mocno rozgrzać na patelni, włożyc mięso, mieszając smażyć przez 2
min na dużym ogniu, wybrać łyżką cedzakową.
5. Włożyć smalec, rozgrzać, dodać paprykę w proszku, wymieszać, włoży
pokrojoną paprykę, wlać zamieszany sos, mieszając doprowadzić do wrzenia. 6.
Przełożyć usmażone mięso kurczaka do papryki, mieszając dusić 1,5 min na
średnim ogniu.

Jak podawać?
Podawać natychmiast z ryżem lub makaronem ryżowym (lub sojowym).

Uwagi:
Dla mnie ilość sosu do tej potrawy jest niewystarczająca, więc zwiększam
jego ilość co najmniej dwukrotnie.

7

Kurczak po parysku
Składniki:
- filet z kurczaka (pojedynczy),
- trójkącik serka topionego (np. gouda, śmietankowy),
- tymianek suszony,
- sól, pieprz,
- jajko,
- bułka tarta,
- oliwa,
- margaryna.

Jak przyrządzić?
W filecie nacinamy kieszonkę , w środek niej wkładamy oprószony suszonym
tymiankiem serek topiony i zapinamy wykałaczką. Filet solimy, pieprzymy,
obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju i
margarynie, na wolnym ogniu.
Podawać z frytkami lub ziemniakami z koperkiem i sezonową surówką.
Smacznego :)
Danie jest b. proste i smaczne.
Podane składniki są przeznaczone dla 1 osoby!!!

Potrzebne przybory:
Deseczka, ostry nóż, patelnia najlepiej teflonowa.

8
Kurczak po marokansku
Składniki:
Piers z kurczaka (opcjonalnie z indyka), 3 dojrzale pomidory (4 do piersi z
indyka), torebka ryzu (100 gram),zabek (2 na piers indycza) czosnku (mozna z
niego zrezygnowac), przyprawy (najwazniejsza jest curry, ja dodaje takze sol
(cebulowa lub czosnkowa), pieprz, papryke ostra), olej badz oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić?
Pokroj piers w kostke, zwroc szczegolna uwage na ewentualne blony ktore moga
potem nieestetycznie wygladac, ja tez odkrawam tluszcz. Wloz do jakiegos
naczynia i posyp przyprawami dokladnie mieszajac, tak zeby wszystkie kawalki
piersi byly nimi obtoczone. Odstaw na kilkanascie minut w czasie ktorych
sparz pomodory i obierz ze skorki, nastepnie pokroj w osemki badz w kostke.
Odstaw. Na patelnie z podgrzanym olejem (3 lyzki stolowe, w razie potrzeby
mozna dac wiecej) poloz kurczaka z przyprawami i smaz az sie usmazy :) wazne
zeby byl lekko przypieczony. W tym czasie zacznij gotowac ryz. Potem dodaj
do kurczaka pomidory, przykryj pokrywka i dus przez 10-20 minut co pewnien
czas mieszajac, tak zeby pomidory sie rozgotowaly i pozostal z nich tylko
sok. Do tego dodaj ryz i wymieszaj tak zeby ryz wchlonal troche soku, dus
jeszcze przez chwile az caly sok sie wchlonie a danie bedzie lekko
"wilgotne". Ryz powinien nabrac pomaranczowej barwy (od przypraw i soku z
pomodora). Cale danie powinno wygladac nieco "brejowato" tzn. nie powinno
byc juz kawalkow pomidorow, a ryz i mieso powinny miec te sama barwe.

Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, ostry noz, dwa glebokie talerze badz miski (na
pokrojonego kurczaka i na pomidory), patelnia, lopatka najlepiej drewniana
do mieszania.

Opcjonalnie partner badz dzieci do pomocy :)

Jak podawać?
Je sie wlasciwie bez dodatkow, chociaz niektorzy lubia zagryzac swieza,
posmarowana maslem bagietka lub bulka.

Uwagi:
Specyfika kurczaka po marokansku jest to ze w zaleznosci jakich przypraw
uzyjemy, za kazdym razem ma nieco inny smak. Tylko od Ciebie zalezy jakie
przyprawy do niego dodasz (osobiscie lubie duzo curry, chociaz znam
milosnikow ostrej papryki, pieprzu badz roznego rodzaju egzotycznych
przypraw) wazne zeby mialy wyrazisty smak.
Do kurczaka po marokansku mozna dodac takze pokrojonego w kostke ananasa.
Czas przygotowania:
Musisz obserwowac kurczaka, tak zeby w momencie dodania pomodorow nie byl za
twardy (wtedy nie wchlonie soku).
9
Kurczak z camembertem
Składniki:
Piersi z kurczaka, ser typu camembert, zurawina, jajko, bułka tarta, sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka oczyścić z włókien, rozbić. Posolic i popieprzyc wg
uznania.
Ser Camembert pokroic w plasterki.
Następnie owinąć camemberta kotletami kurczaka. Proponuje trochę pomóc sobie
wykałaczkami, zeby ser nie wypłynął ze środka.
Potem tradycyjnie maczamy roladki w jajku i bułce tartej i smazymyna oleju.

Potrzebne przybory:
Deska, tłuczek, patelnia, wykałaczki.

Jak podawać?
Najlepiej z żurawiną lub borówkami.

Czas przygotowania:
Na poczatku smazymy na małym ogniu, zeby w środku mięso nie było surowe,
potem na większym, żeby się ładnie zarumieniły.

10

Kurczak w chipsach
Autor: wazka 44 (w...@o...pl) Data: 2003-05-21 15:23:43
Porcje: 4 porcje Koszt: 20 zł Trudność: prosty Czas: 60 min. Kalorie:
średnio dużo

Składniki:
- 4 szt. udek z kurczaka(mogą być podudzia),
- 3 łyżki miodu w/g uznania np.lipowy,
- 3 większe jajka,
- 1 dużą paczkę chipsów paprykowych np.lays-y,
- ok.1 do 1.5 szklanki oleju.

Jak przyrządzić?
Udka z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych nie dociągnięć
nie panierujemy. w miskę wlewamy miód i rozbijamy jajak do miodu
roztrzepujemy razem jak do kotletów schabowych pozostawiamy na 10 do 15
minut. Między czasie bierzemy drugą miskę i na jak najdrobniej rozgniatamy
chipsy. Rozgrzewamy olej. umyte udka obtaczamy w jajku z miodem i
panierujemy w chipsach układamy na rozgrzanej patelni.pieczemy przaz chwilę
na dość dużym ogniuaby troszke to przypalić ale naprawdę troszke potem
zmniejszamy ogień na znacznie mniejszy i próżymy pod przykryciem do momemtu
upieczenia mięsa.podajemy z ziemniakami i surówką. ŻYCZĘ
SMACZNEGO.Najbardziej zadowolone z tego dania są dzieci gdyż one wszystkie
lubią słodkości,którą da nam miód a i praktycznie żadna pociecha nie
pogardzi chipsami mój czteroletni synek przepada za tym daniem i wszystkim
życzę tego samego.

Uwagi:
Nie dajmy za dużo miodu, aby nie zemdliło i nie spalmy. Często przewracajmy.


11

Kurczak dla leniwych (studentów)

Składniki:
- kurczak (najlepiej udka),
- ryż,
- przyprawy,
- olej.

Jak przyrządzić?
Do prodiża lub miski żaroodpornej wrzucamy ryż. Ryż należy przebrać i
opłukać w zimnej wodzie. Twardziele mogą sypać ryż z paczki jak nie
przeszkadza im chrzęst piasku w zębach. Na ryż kładziemy kurczaka. Całość
zalewamy rosołem (może być z kostki) w ilości 2 razy ilość rosołu na jedną
porcję ryżu (np 2 szklanki rosołu na szklankę ryżu). Dolewamy trochę oleju ,
dorzucamy przyprawy - i do piekarnika (albo włączyć prąd w przypadku
prodiża) na około 1h.

Uwagi:
Przepis jest elastyczny. Ja dodaję tak jak w danej chwili lubię - posiekaną
marchewkę, seler, pietruszkę , groszek, itp.


i wiele wiele więcej... ah lenistwo słodkie jest, lepiej zapytać i drapiąc
sie po tyłku czekać na odpowiedź


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 14:38:10

Temat: Re: Kurczak
Od: "Margola Sularczyk" <margola@won_spamie.ruczaj.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ck3ev6$mav$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał w wiadomości
> news:ck3di9$f3h$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Moim zdaniem po to, żeby kurczak nie leżał na blasze (czy tam w
> brytfannie)
> > tylko stał nie dotykając sobą do blachy, a woda po to, żeby słoik nie
> pękł.
> > Ale faktycznie wychodzi fajnie soczysty, a z wierzchu rumiany i
chrupiący
>
> A, już rozumiem. Pewnie ta woda też ma zapobiegać przewróceniu sie słoika

Z fizyki uczyli mnie, że woda paruje, a z praktyki wiem, ze zapobiega
wysychaniu mięsa.

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 14:41:39

Temat: Re: Kurczak uwaga długie- w obronie Władysława Ł
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ck3fu5$a3k$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Kosmo" <k...@w...pl> wrote:

> > > >
> > > >>Macie jakiś pomysł jak upiec kurczaka???
> > > >
> > > >
> > > >
> > > > Może, nieśmiało zaproponuję... w piekarniku??? Co?
> > > >
> > > >
> > > > Władysław
> > > No popatrz.... sama bym na to nie wpadła.. dzięki za podpowiedź bo
> > > miałam w planach przygotowanie kurczaka w pralce !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
> >
> > No widzisz. Już coś się dowiedziałaś o pieczeniu kurczaków. A teraz może
> > zdradź, jaki masz z tym problem?
> >
> > Władysław
>
Dziękuję! 7-) Ale, nie musisz mnie bronić. ;-) Niech się wstydzą ci,
którzy zadają kretyńskie pytania. A ja i tak wykazałem maksimum
pobłażliwości. W zasadzie na pytanie "Jak upiec kurczaka" trzeba było
odpowiedzieć: Dobrze!

Władysław

W

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 14:42:25

Temat: Re: Kurczak
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Margola Sularczyk" <margola@won_spamie.ruczaj.pl> napisał w
wiadomości news:ck3kj5$nl5$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:ck3ev6$mav$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał w
wiadomości
> > news:ck3di9$f3h$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > > Moim zdaniem po to, żeby kurczak nie leżał na blasze (czy tam w
> > brytfannie)
> > > tylko stał nie dotykając sobą do blachy, a woda po to, żeby słoik nie
> > pękł.
> > > Ale faktycznie wychodzi fajnie soczysty, a z wierzchu rumiany i
> chrupiący
> >
> > A, już rozumiem. Pewnie ta woda też ma zapobiegać przewróceniu sie
słoika
>
> Z fizyki uczyli mnie, że woda paruje, a z praktyki wiem, ze zapobiega
> wysychaniu mięsa.

Aleś Ty uczona ;)
W życiu mi się kurczak nie wysuszył w piekarniku...
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 14:47:35

Temat: Re: Kurczak
Od: "Margola Sularczyk" <margola@won_spamie.ruczaj.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ck3klf$a98$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Margola Sularczyk" <margola@won_spamie.ruczaj.pl> napisał w
> wiadomości news:ck3kj5$nl5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Z fizyki uczyli mnie, że woda paruje, a z praktyki wiem, ze zapobiega
> > wysychaniu mięsa.
>
> Aleś Ty uczona ;)
> W życiu mi się kurczak nie wysuszył w piekarniku...

Ano, uczonam :)
Są tacy, co im schnie - mnie też ne schnie, ale jak porównać pieczonego
"tradycyjnie" i na butelce, różnica wilgotności mięsa jest zasadnicza.

Małgosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 14:53:33

Temat: Re: Kurczak
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Margola Sularczyk" <margola@won_spamie.ruczaj.pl> napisał w
wiadomości news:ck3kv7$cfb$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:ck3klf$a98$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Margola Sularczyk" <margola@won_spamie.ruczaj.pl> napisał w
> > wiadomości news:ck3kj5$nl5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > >
> > > Z fizyki uczyli mnie, że woda paruje, a z praktyki wiem, ze zapobiega
> > > wysychaniu mięsa.
> >
> > Aleś Ty uczona ;)
> > W życiu mi się kurczak nie wysuszył w piekarniku...
>
> Ano, uczonam :)
> Są tacy, co im schnie - mnie też ne schnie, ale jak porównać pieczonego
> "tradycyjnie" i na butelce, różnica wilgotności mięsa jest zasadnicza.

No to tembardziej wypróbuję ;)
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

twardy orzech do zgryzienia (P!)
Uszczelki do starego robota
szybkowar-jak gotowac?
jak zrobic takie cytryny?
wszystko co stare

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »