| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-06 17:44:05
Temat: wszystko co stareszukam przepisów na wszystko co stare i nie jest obecnie powszechne. np. ja
gdzieś w domu znalazłam stary przepis na szynkę, taką prawdziwą.muszę to
znaleźć jezcze raz, ale wiem gdzie szukać i czego, więc będzie szybko, więc
jak znajdę to przyniosę. szukam na przykład przepisów na jakieś wędliny,
szynki... tyle mi w tej chwili przyszło do głowy. a ogólni - jak w temacie:)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-06 20:09:27
Temat: Re: wszystko co stare> szukam przepisów na wszystko co stare i nie jest obecnie powszechne
ja też, ja też :))
np.mięso konserwowane w jakiś nieznany mi sposób w słoikach , jadłem to
kiedyś i było pyszne
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-06 22:22:49
Temat: Re: wszystko co stare> szukam przepisów na wszystko co stare i nie jest obecnie powszechne. np. ja
> gdzieś w domu znalazłam stary przepis na szynkę, taką prawdziwą.muszę to
> znaleźć jezcze raz, ale wiem gdzie szukać i czego, więc będzie szybko, więc
> jak znajdę to przyniosę. szukam na przykład przepisów na jakieś wędliny,
> szynki... tyle mi w tej chwili przyszło do głowy. a ogólni - jak w temacie:)
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Pani Beato. W ramach rewanżu za podanie strony z wędzarkami chcę polecić
książkę " Chemia Praktyczna". Mozna ją znaleźć w antykwariatach, podobno bywa
na Allegro. Tytuł straszny. Za to w środku ogromna ilość porad. Można tam
znaleźć chyba wszystko co może się przydać w pracach domowych. Książka jest
stara i pewnie przepisy dotyczące mycia okien stały się mało atrakcyjne. Ale w
działe dotyczącym żywnośći jest chyba wszystko co dobra gospodyni wiedzieć
powinna. Co prawda samych przepisów jest niewiele. Ale autorzy pokazują drogę
do wymyślania swoich. Jest o szynce, kiełbasach, rybach, winach, nalewkach,
przyprawach, peklowaniu, przechowywaniu, kompotach, sokach, ciastach. Ale i o
odświeżaniu skóry, klejach, jest o wszystkim. Na dodatek jest to napisane
przystępnym językiem. Gorąco polecam. Czyta się tą książke jak najlepszy
kryminał, albo romansidło. Zależy co kto lubi. Moja Chemia Praktyczna jest z
70 roku. W pewnym okresie czasu była ulubioną lekturą żony. Tomek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-07 11:20:21
Temat: Re: wszystko co stareMaroni wrote:
>>szukam przepisów na wszystko co stare i nie jest obecnie powszechne
>
>
> ja też, ja też :))
>
> np.mięso konserwowane w jakiś nieznany mi sposób w słoikach , jadłem to
> kiedyś i było pyszne
>
>
Jesli szukacie starych przepisow to poczytajcie Cwierczakiewiczowa,
napewno cos tam znajdziecie dla siebie.
Pozdrawiam
PSz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-08 19:02:38
Temat: Re: wszystko co stareTomek <k...@o...pl> napisał(a):
> > szukam przepisów na wszystko co stare i nie jest obecnie powszechne. np.
ja
> > gdzieś w domu znalazłam stary przepis na szynkę, taką prawdziwą.muszę to
> > znaleźć jezcze raz, ale wiem gdzie szukać i czego, więc będzie szybko,
więc
> > jak znajdę to przyniosę. szukam na przykład przepisów na jakieś wędliny,
> > szynki... tyle mi w tej chwili przyszło do głowy. a ogólni - jak w
temacie:)
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
> Pani Beato. W ramach rewanżu za podanie strony z wędzarkami chcę polecić
> książkę " Chemia Praktyczna". Mozna ją znaleźć w antykwariatach, podobno
bywa
> na Allegro. Tytuł straszny. Za to w środku ogromna ilość porad. Można tam
> znaleźć chyba wszystko co może się przydać w pracach domowych. Książka
jest
> stara i pewnie przepisy dotyczące mycia okien stały się mało atrakcyjne.
Ale w
> działe dotyczącym żywnośći jest chyba wszystko co dobra gospodyni wiedzieć
> powinna. Co prawda samych przepisów jest niewiele. Ale autorzy pokazują
drogę
> do wymyślania swoich. Jest o szynce, kiełbasach, rybach, winach,
nalewkach,
> przyprawach, peklowaniu, przechowywaniu, kompotach, sokach, ciastach. Ale
i o
> odświeżaniu skóry, klejach, jest o wszystkim. Na dodatek jest to napisane
> przystępnym językiem. Gorąco polecam. Czyta się tą książke jak najlepszy
> kryminał, albo romansidło. Zależy co kto lubi. Moja Chemia Praktyczna jest
z
> 70 roku. W pewnym okresie czasu była ulubioną lekturą żony. Tomek
>
bardzo dziękuję. czy moge zapytać o autora/autorkę?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-08 19:08:40
Temat: Re: wszystko co starehudidoyo <p...@g...com> napisał(a):
> Maroni wrote:
> >>szukam przepisów na wszystko co stare i nie jest obecnie powszechne
> >
> >
> > ja też, ja też :))
> >
> > np.mięso konserwowane w jakiś nieznany mi sposób w słoikach , jadłem to
> > kiedyś i było pyszne
> >
> >
> Jesli szukacie starych przepisow to poczytajcie Cwierczakiewiczowa,
co to za cwierczakowiczow?
> napewno cos tam znajdziecie dla siebie.
> Pozdrawiam
> PSz
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-08 19:19:21
Temat: Re: wszystko co stareBeata Łuczak wrote:
>>Jesli szukacie starych przepisow to poczytajcie Cwierczakiewiczowa,
>
> co to za cwierczakowiczow?
Cwierczakiewiczow to tak naprawde Lucyna Cwierczakiewiczowa ;) Spojrz
sobie tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lucyna_%C4%86wierczakie
wiczowa
Ostatnio wyszly wznowienia jej "365 obiadow" i "Jedynych praktycznych
przepisow".
Jelsi chodzi o starocie, to widzialam tez w ksiegarniach reprinty
swietnych ksiazek kucharskich np. Monatowej i innych.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-11 08:42:45
Temat: Re: wszystko co stare> > Maroni wrote:
> > >>szukam przepisów na wszystko co stare i nie jest obecnie powszechne
> > >
witam.
ostatnio dowiedzialem sie ze moja mama bardzo lubila barszcz bialy, ale nie
taki zwykly tylko robiony z jablek....
ja tam na zupach sie nie znam(przeciez wystarczy rosol),ale moze ktos zna
ten przepis.
pozdrawiam Jerzy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-12 12:37:56
Temat: Re: wszystko co stareUżytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl>
> witam.
> ostatnio dowiedzialem sie ze moja mama bardzo lubila barszcz bialy,
ale nie
> taki zwykly tylko robiony z jablek....
> ja tam na zupach sie nie znam(przeciez wystarczy rosol),ale moze ktos
zna
> ten przepis.
A nie był to kapuśniak/kwaśnica z jabłkami kiszonymi w beczce?
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.775 / Virus Database: 522 - Release Date: 04-10-08
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-12 13:32:44
Temat: Re: wszystko co stare
>
> A nie był to kapu?niak/kwa?nica z jabłkami kiszonymi w beczce?
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
>
chyba nie , dopytam sie...
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |