« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-07 07:58:18
Temat: szybkowar-jak gotowac?witam!!!
Mam w domu szybkowar nie jest to nic specjalnego jakis ruski tzn instrukcja
jest po rosyjsku
nie znam tego jezyka dlatego nie wiem jak sie tym garnkiem obsługiwac
raz w nim gotowalam kalafior ale zalalo mi,kuchnie:((( teraz boje sie
cokolwiek gotowac
dlatego prosze was o rade jak sie w takim garnku gotuje ile trzeba wody
nalac?
jezeli podalam zbyt malo informacji to chetnie ich udziele
czekam na jakies wskazowki,nie chce zeby mi stal bezczynnie w kuchni
dziekuje i pozdrawiam
Aleksa_Be
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-07 16:14:33
Temat: Re: szybkowar-jak gotowac?
Użytkownik "Aleksa_Be" <dyskusje(usunspam)@poczta.fm> napisał w wiadomości
news:ck2sut$cg0$1@news2.ipartners.pl...
> witam!!!
>
> Mam w domu szybkowar nie jest to nic specjalnego jakis ruski tzn
> instrukcja
> jest po rosyjsku
> nie znam tego jezyka dlatego nie wiem jak sie tym garnkiem obsługiwac
> raz w nim gotowalam kalafior ale zalalo mi,kuchnie:((( teraz boje sie
> cokolwiek gotowac
pewno uszczelka nie jest do konca szczelna
i nalalas za dzo wody....
> dlatego prosze was o rade jak sie w takim garnku gotuje ile trzeba wody
> nalac?
wody dolewa sie sie tyle ile do zwyklego gotowania
czyli zupa, lub jednogarnkowe danie - do uzyskania odpowiedniej konsystencji
warzywa, mieso- tak aby woda je przykrowala
> jezeli podalam zbyt malo informacji to chetnie ich udziele
Tak
Wazne jest to czy na pokrywce szybkowara jest bezpiecznik
Wszystkie sprzety produkowane na zachodzie go maja, ale pamietam ze moja
mama miala taki sprzet importowany od wschodnich przyjaciol i tego
bezpiecznika nie mial. Bezpiecznik to taki maly wichajsterek w pokrywce,
musi miec uszczelke od wewnatrz. Jesli Twoj garnek ma ten bezpiecznik
gotujesz w nim wszystko okolo 10-15 minut na nieduzym ogniu, a potem czekasz
az bezpiecznik "opadnie" i otwierasz garnek. Ja przyspieszam to kladac na
pokrywce zmoczona zimna woda sciereczke. Jesli garnek nie ma bezpiecznika,
mozesz sobie wspolprace z nim podarowac. Wtedy nie wiadomo, kiedy cisnienie
w nim spadnie do tego stopnia, ze mozna go bezpiecznie otworzyc.
Przedwczesne otwarcie grozi oparzeniem buchajaca pod cisnieniem para wodna
. Pozatym,na spadek cisnienia w garze czeka sie duzo dluzej (wydaje mi sie
ze to kwestia minimum godziny- ale moge sie mylic) niz w garku wyposazonym w
bezpiecznik
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-07 16:37:44
Temat: Re: szybkowar-jak gotowac?
Użytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości
news:ck3q2b$f6m$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> gotujesz w nim wszystko okolo 10-15 minut na nieduzym ogniu,
Co to znaczy wszystko?
A żołądki drobiowe, albo wołowinę, to też 15 minut byś gotowała do
miękkości?
IMO tym pierwszym potrzeba około 50 minut, a wołowinie to godzinę.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-07 16:39:56
Temat: Re: szybkowar-jak gotowac?
Użytkownik "Aleksa_Be" <dyskusje(usunspam)@poczta.fm> napisał w wiadomości
news:ck2sut$cg0$1@news2.ipartners.pl...
> witam!!!
>
> Mam w domu szybkowar nie jest to nic specjalnego jakis ruski tzn
instrukcja
> jest po rosyjsku
> nie znam tego jezyka
Przecież w tym kraju wszyscy do pewnego momentu uczyli się tego języka co
najmniej 7 lat... Na pewno masz jakąż sąsiadkę w wieku 30 lat lub więcej,
która się z tym językiem spotkała...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |