Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kurczak inaczej

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kurczak inaczej

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-19 20:40:15

Temat: Re: Kurczak inaczej
Od: "Mapet" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ooo! I co, dobry jest?
"Toffi" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:a4rfok$ub$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Mapet" <l...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:3c70e14b@news.vogel.pl...
> > Ale moze ktos bedzie mogl sie podzielic, jak zorbic smazonego kurczaka w
> > sposob niezwykly? moze byc na ostro, na slodko, jakkolwiek sie da,
>
> Ja czasami kotlety z kurczaka obtaczam najpierw w białku a potem w
płatkach
> migdałowych Wygląda taki kotlet jak ..rybka w łuskach.
> --
> Pozdrawiam
> Toffi
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-19 20:51:43

Temat: Re: Kurczak inaczej
Od: "Mapet" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie wiem, czy moje sa takie niezwykle, ale podam.

1. Nogi "kurzecze" nacieram sole, pieprzem i koniecznie czosnkiem. Czasami
dosaje jeszcze jakiejs przyprawy do kurczaka (ale wtedy juz nie sole). Te
przyprawy sa dobre. Jak nie jakas gotowa przyprawa, to moze byc tez sama
papryka dodatkowo (kurczak ma wtedy ladny kolor). Nogi zostawiam na
godzinke, niech przejda przyprawami.

2. Na oleju podsmazam je lekko z obu stron, tak aby zrumienic skorke.
3. Jak sie zrumieni, dodaje drobno posiekana cebulke i smaze, az cebula nie
bedzie zloto - brazowa (ale nie spalona!)
4. Wytwarza sie "sosik", ktory zalewam niewielka iloscia wody. Kurczak sie w
tym dusi.
5. gdy bedzie miekki (mieso ma lekko odchodzic od kosci), zalewam sosik
rozrobionym sosem pieczeniowym albo grzybowym (mozna takie kupic).
6. Kurak nadal sie dusi,az sos nie zakipi. I koniec. Za moment podam kolejny
"Gosia ^KIKI^" <g...@p...onet.pl> wrote in message
news:a4s0ur$on3$1@news.tpi.pl...
> A ja poprosze o jakies Twoje "niezwykle" przepisy na kurczaczka :))
> --
> *** ^KIKI^ ***
> Gosia Ceglinska
> k...@i...pl
> g...@p...onet.pl
>
> Użytkownik Mapet <l...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@n...vogel.pl...
> > Czesc!
> > Znam kilka sposobow zrobienia kurczaka smazonego - mniej lub bardziej
> > "klasyczne".
> > Ale moze ktos bedzie mogl sie podzielic, jak zorbic smazonego kurczaka w
> > sposob niezwykly? moze byc na ostro, na slodko, jakkolwiek sie da, ale
cos
> > niecodziennego, nie takiego zwyklego. Prosze, moze ktos wie? Moze ja ze
> swej
> > strony tez pomoge jakims przepisikiem. pozdrawiam wszystkich smakoszow.
> > Mapet z Wroclawia.
> >
> >
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-19 20:54:05

Temat: Re: Kurczak inaczej
Od: "Mapet" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

I jeszcze jedno: jak go przyprawiasz do tych platkow?
"plucia" <p...@p...gazeta.pl> wrote in message
news:a4riiv$rf$1@news.onet.pl...
> > Ja czasami kotlety z kurczaka obtaczam najpierw w białku a potem w
> płatkach
> > migdałowych Wygląda taki kotlet jak ..rybka w łuskach.
> > --
> > Pozdrawiam
> > Toffi
> >
> Zamiast płatków migdałowych mogą być też wiórki kokosowe.
>
> Pozdrawiam, Ewa
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-19 21:04:02

Temat: Re: Kurczak inaczej i jeszcze inaczej
Od: "Mapet" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Drugi przepis jest na piersi z kurczaka ( a z indyka sa jeszcze lepsze)

1. Piersi nacieram sola, pieprzem, czosnkiem (czesto biore czosnek
granulowany, w torebkach) i sostawiam na jakis czas.
2. Obtaczm w jajku i w tartej bułce, ale czasem zamiast tartej bulki biore
make (sa wtedy delikatniejsze).
3. Rzucam na goracy olej, smaze jak zwykle schabowe.
4. Wszystkie kotlety po usmazeniu wkladam do garnka, podlewam odrobinke
woda, nakrywam i wstawiam na maly ogien do piekarnika na jakies 15 minut. Sa
wtedy "spuszone", a poniewaz sa podlane woda, nie wysuszaja sie. Ale trzeba
pamietac, zeby nie smazyc ich na brazowo, ale na lekko zlocisto, bo inaczej
beda przepalone. Miodzio, rozplywaja sie w ustach.

Moge jeszcze podac przepis na sos pomidorowy z kurczakiem, jesli sa chetni.
Sos pomidorowy zawsze sama robie, nigdy nie kupuje gotowych i chetnie sie
podziele, jak to robie. Sa chetni?
"plucia" <p...@p...gazeta.pl> wrote in message
news:a4riiv$rf$1@news.onet.pl...
> > Ja czasami kotlety z kurczaka obtaczam najpierw w białku a potem w
> płatkach
> > migdałowych Wygląda taki kotlet jak ..rybka w łuskach.
> > --
> > Pozdrawiam
> > Toffi
> >
> Zamiast płatków migdałowych mogą być też wiórki kokosowe.
>
> Pozdrawiam, Ewa
>
>




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-19 23:10:07

Temat: Re: Kurczak inaczej
Od: "Mapet" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

>Proste, nie wiem, czy bardzo oryginalne, ale dobre i sprawdzone:<

Oryginalne? Ludzie! To jest rewelacja! To nie kurczak, ale dzielo sztuki!
To, co ja podalam, w ogole nie mozna nazwac przepisem, gdy sie widzi takie
rzeczy. Jestem bardzo, bardzo wdzieczna. Czegos takiego szukalam. Chyba nie
wyjde z kuchni. Nie chyba, na pewno nie wyjde z kuchni. Serdeczne dzieki i
pozdrawiam wszystkich. Mapet


"Evva" <e...@p...pl> wrote in message
news:a4tkjl$9fl$1@mail.insert.com.pl...
>
> "Mapet" <l...@w...pl>:
>



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[P] w zamian za wstrętny spam
Dopisz swoją restaurację/hotel do wyszukiwarki(gratis).
[spam] ksiazki kulinarne
[OT] Sprzedam LEKSYKON 1444 NAPOJÓW MIESZANYCH
Ptysie smażone Magdy Bassettttt

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »