« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-09 10:01:24
Temat: Kurczak w miodzieCzy ktos z Was zna przepis na kurczaka w miodzie? Był bardzo smaczny, ale
Pani Domu nie chciała zdradzić przepisu :(((
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-09 10:13:19
Temat: Re: Kurczak w miodzie> Czy ktos z Was zna przepis na kurczaka w miodzie? Był bardzo smaczny, ale
> Pani Domu nie chciała zdradzić przepisu :(((
> Pozdrawiam serdecznie
> Kasia
Ja znam tylko przepis na skrzydelka miodowo-barbecue, jesli chcesz. Smaczne i
latwe w przygotowaniu.
Pozdrawiam,
AniaR
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-09 11:09:01
Temat: Re: Kurczak w miodziePoproszę bardzo.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-09 11:54:12
Temat: Re: Kurczak w miodzie> Poproszę bardzo.
> Kasia
A wiec prosze:
Przepis na 1 kg skrzydełek - dla 3-4 osób, zależnie od apetytu :).
Skrzydełka umyć, gotować przez 10 min.
W tym czasie przygotować sos:
3 łyżki oleju rozgrzać na patelni,
dodać:
3 łyżki miodu,
3 łyżki oleju sojowego,
3 ząbki czosnku zmiażdżone,
3/4 łyżki imbiru,
1 łyżka przecieru pomidorowego
W tym sosie dusić skrzydełka przez ok. 1/2 godz. Pod koniec duszenia dodać 1
szkl. wina. Doprawić do smaku.
Podawać z ryżem i gotowanymi brokułami albo z bagietka.
Smacznego!
To byl moj "wkupny" przepis na grupe w kwietniu 2000 r. To czy jestem juz
weteranka? :)))
Pozdrawiam,
AniaR
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-09 12:25:09
Temat: Re: Kurczak w miodzie
Użytkownik "Kasia"
> Czy ktos z Was zna przepis na kurczaka w miodzie?
Nie wiem czy to bedzie ten sam kurczak, ale:
ostra musztarda (sarepska na przyklad) w proporcji 50:50 do miodu - niech
tego bedzie dosc sporo, tak pol kubka
Wymieszac starannie
Tym wymazac starannie pokrojonego na cwiartki kurczaka
Wlozyc do nagrzanego pieca i piec do skutku - jak zwykle czasu podac nie
umiem, temp. okolo 180 celsjuszow
Dokladac mazi w trakcie pieczenia, packajac kurczaka po wierzchu za pomoca
lyzki
Ewentualnie mozna mazi zrobic wiecej i upiec w niej obok kuraka ziemiaki,
ale ja tam wole zwykle.
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-09 13:13:53
Temat: Re: Kurczak w miodzie==========
Dosyc czesto robie rozne miodowe kuraki i musze
powiedziec, ze najbardziej odpowiada mi przepis niemal
tradycyjny. Tzn:
- nacieram kurczaka sosem z: sosu sojowego, soli,
pieprzu, ostrej i slodkiej papryki, rozmarynu, sporo
czosnku.
- Pol godziny przed koncem pieczenia (pieke ok. 1h
40min w 200C) smaruje ptaka miodem (miod musi byc
polplynny - mozna go podgrzac, albo wymieszac z sosem z
pieczeni). Miodu nie daje wczesniej, bo sie moze
przypalic.
- 10 minut przed wyjeciem sprawdzam, czy miod sie
dobrze karmelizuje. Jak za slabo - podkrecam gaz.
Chodzi o to, aby caly sie skarmelizowal, ale nie zaczal
zweglac!
Taki kurczak po upieczeniu ma chrupiaca, pergaminowa
skorke, w pieknym kolorze, a smak... sprobojcie sami!
Zazwyczaj pieke 2 szt. Jednego zjadam in statu
nascendi, drugiego, kulturalnie podaje rodzinie z ryzem
i salata.
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 00:16:33
Temat: Re: Kurczak w miodzieBardzo Wam Wszystkim dziękuję!!!!!!:))))
Zrobię w niedziele i kurczaka i skrzydełka!!!!!
I napiszę jak wyszło!
Buziaczki
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 12:12:38
Temat: Re: Kurczak w miodzieKurcze w miodzie
1 kurcze,
4 ząbki czosnku,
1 szklanka oliwy,
2 cebule,
1 marchewka,
2 łyżki octu lub soku z cytryny,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
10 ziaren pieprzu,
3 łyżki miodu sól
Obrać czosnek i cebulę, pokroić na plasterki. Marchewkę oczyścić, umyć,
pokroić drobno. Wymieszać oliwę z winem i octem (lub sokiem z cytryny),
dodać cebulę, czosnek, marchewkę, pieprz. Zalać ta marynata kurczaka w
garnku, pozostawić na 2 godz, obracając co jakiś czas. Następnie wyjąć
kurczaka, odsączyć, nadziać na rożen i piec obracając. Rozpuścić miód w
małej ilości marynaty i polewać nim drób w czasie pieczenia wiele razy. Po
około 1-3/2 godz. kurczak będzie upieczony, ma złocistą skórkę i jest lekko
chrupiący.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |