« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-09 10:55:56
Temat: Wino z ryżuProszę o dobry przepis Dziękujęi pozdrawiam
|=kLo=|
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-09 13:33:56
Temat: Re: Wino z ryżuSama robiłam już 3 razy , za każdym razem klarowne i smaczne
Przepis jest z archiwum grupy
Wino z ryżu
----------------
Na butlę 12 Iitrów dać:
7 Litrów ciepłej wody przegotowanej
3 kg cukru,
1 kg ryżu,
20 dkg rodzynek,
10 dkg zwykłych drożdży spożywczych
6 ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego dokładnie pokruszonych,
2 paczki cukru waniliowego,
25 goździków,
2 cytryny: sok i skórkę i drobno pokrojone,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 imbiru,
1/2 tymianku.
Nie radzę przekraczać podanych ilości ziół, zwłaszcza gałki
muszkatołowej.
Ważna jest kolejność ładowania składników do butli przy tym winie.
Zwykłe
drożdże mają bardzo burzliwą fermentację. Należy rozpuść je w letniej
wodzie,
wlać do balonu na końcu. Ja raz wlałem ciepłą wodę, cukier, drożdże, po
jakimś
czasie resztę i zamieszałem. Jak srujnęło, to sobie musiałem rodzynki
wydłubywać
z nosa, a dywan śmierdzi do dzisiaj. Nie można tez przepełniać butli bo
stanie się
to samo, zostawcie trochę miejsca, bo to wino "rośnie". Najwyżej
później dolejecie
wody.
Po 3 tygodniach, kiedy widać, że wino już nie pracuje, trzeba je przelać
przez
jakieś płótno, butlę wypłukać do czysta, wlać do niej przecedzone wino i
dobrze
uszczelnić. Po następnych 3 tygodniach wino wyklaruje się, można rozlać
je do butelek.
--
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-09 14:56:23
Temat: Re: Wino z ryżudzięki Spróbuje Pa.
Użytkownik "Przyklejka" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:avjtnk$poi$1@news.tpi.pl...
> Sama robiłam już 3 razy , za każdym razem klarowne i smaczne
> Przepis jest z archiwum grupy
>
> Wino z ryżu
> ----------------
> Na butlę 12 Iitrów dać:
>
> 7 Litrów ciepłej wody przegotowanej
> 3 kg cukru,
> 1 kg ryżu,
> 20 dkg rodzynek,
> 10 dkg zwykłych drożdży spożywczych
> 6 ziaren czarnego pieprzu
> 10 ziaren ziela angielskiego dokładnie pokruszonych,
> 2 paczki cukru waniliowego,
> 25 goździków,
> 2 cytryny: sok i skórkę i drobno pokrojone,
> 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
> 1/2 imbiru,
> 1/2 tymianku.
>
>
> Nie radzę przekraczać podanych ilości ziół, zwłaszcza gałki
> muszkatołowej.
> Ważna jest kolejność ładowania składników do butli przy tym winie.
> Zwykłe
> drożdże mają bardzo burzliwą fermentację. Należy rozpuść je w letniej
> wodzie,
> wlać do balonu na końcu. Ja raz wlałem ciepłą wodę, cukier, drożdże, po
> jakimś
> czasie resztę i zamieszałem. Jak srujnęło, to sobie musiałem rodzynki
> wydłubywać
> z nosa, a dywan śmierdzi do dzisiaj. Nie można tez przepełniać butli bo
> stanie się
> to samo, zostawcie trochę miejsca, bo to wino "rośnie". Najwyżej
> później dolejecie
> wody.
> Po 3 tygodniach, kiedy widać, że wino już nie pracuje, trzeba je przelać
> przez
> jakieś płótno, butlę wypłukać do czysta, wlać do niej przecedzone wino i
> dobrze
> uszczelnić. Po następnych 3 tygodniach wino wyklaruje się, można rozlać
> je do butelek.
>
> --
> Kasia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |