| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-08-15 12:32:30
Temat: LODY?Jak zrobić coś przypominającego lody gałkowe?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-08-15 21:21:21
Temat: Re: LODY?To dość proste.
Sekret tkwi w "maszynce do lodów".
Taka machina składa się z chłodzonego pojemnika w którym jest tzw. mieszanka
czyli płynna mieszanina np. mleka, wody, cukru, przypraw, przecieru
owocowego itd.
W pojemniku jest umieszczone mieszadełko które podczas zamarzania mieszanki
rozbija tworzący się lód nie pozwalając na zamarznięcie wszystkiego w jedną
bryłę.
Jeśli chcesz zrobić prawdziwe lody musisz mieć coś takiego, skład mieszanki
jest tu sprawą drugorzędną.
Można "na upartego" zrobić lody w ten sposób że do niewielkiego garneczka
wlewamy mieszankę np.:
mleko, cukier, przecier z truskawek (np. mrożonych), do smaku wanilia,
kwasek cytrynowy, nieco rozpuszczonej w wodzie żelatyny (zwiększa trwałość
lodów - wolniej się roztapiają)
Garnek umieszczamy w zamrażalniku i co jakiś czas sprawdzamy (łyżką) czy
przy ściankach mieszanka nie zamarza. Jeśli tylko pojawi się lód to
natychmiast mieszamy zawartość garnka.
Z biegiem czasu zawartość garnka zacznie coraz bardziej przypominać
"prawdziwe" lody.
Jest to metoda dość pracochłonna ale za to prosta i nie wymagająca żadnego
specjalnego wyposażenia.
"Roj" <r...@a...net.pl> wrote in message
news:yLam5.21303$FO3.520937@news.tpnet.pl...
> Jak zrobić coś przypominającego lody gałkowe?
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |