Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!n
ot-for-mail
From: "Andrzej" <w...@c...pg.gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <yLam5.21303$FO3.520937@news.tpnet.pl>
Subject: Re: LODY?
Lines: 33
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Message-ID: <lvim5.22215$FO3.543836@news.tpnet.pl>
Date: Tue, 15 Aug 2000 21:21:21 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.117.10.251
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 966374481 195.117.10.251 (Tue, 15 Aug 2000 23:21:21 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Aug 2000 23:21:21 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32413
Ukryj nagłówki
To dość proste.
Sekret tkwi w "maszynce do lodów".
Taka machina składa się z chłodzonego pojemnika w którym jest tzw. mieszanka
czyli płynna mieszanina np. mleka, wody, cukru, przypraw, przecieru
owocowego itd.
W pojemniku jest umieszczone mieszadełko które podczas zamarzania mieszanki
rozbija tworzący się lód nie pozwalając na zamarznięcie wszystkiego w jedną
bryłę.
Jeśli chcesz zrobić prawdziwe lody musisz mieć coś takiego, skład mieszanki
jest tu sprawą drugorzędną.
Można "na upartego" zrobić lody w ten sposób że do niewielkiego garneczka
wlewamy mieszankę np.:
mleko, cukier, przecier z truskawek (np. mrożonych), do smaku wanilia,
kwasek cytrynowy, nieco rozpuszczonej w wodzie żelatyny (zwiększa trwałość
lodów - wolniej się roztapiają)
Garnek umieszczamy w zamrażalniku i co jakiś czas sprawdzamy (łyżką) czy
przy ściankach mieszanka nie zamarza. Jeśli tylko pojawi się lód to
natychmiast mieszamy zawartość garnka.
Z biegiem czasu zawartość garnka zacznie coraz bardziej przypominać
"prawdziwe" lody.
Jest to metoda dość pracochłonna ale za to prosta i nie wymagająca żadnego
specjalnego wyposażenia.
"Roj" <r...@a...net.pl> wrote in message
news:yLam5.21303$FO3.520937@news.tpnet.pl...
> Jak zrobić coś przypominającego lody gałkowe?
>
>
|