« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-28 23:15:29
Temat: MM SpaghettiWitam
Czy mógł by mi ktoś polecić jakiś sos do spaghetti. Oczywiście sos MM
--
eRZet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2004-01-29 00:41:19
Temat: Re: MM Spaghetti
Użytkownik "eRZet" <USUN_TOmj36@USUN_TOo2.pl> napisał w wiadomości
news:bv9fjo$f6s$1@julia.coi.pw.edu.pl...
> Witam
>
> Czy mógł by mi ktoś polecić jakiś sos do spaghetti. Oczywiście sos MM
>
>
>
> --
>
> eRZet
>
>
Witam,
A w archiwum jest tyyyyyyyyle ciekawych rzeczy...
Zajrzyj tam koniecznie :
http://groups.google.com/groups?hl=pl&inlang=pl&lr=&
ie=ISO-8859-2&q=sos+spag
hetti+MM+group%3Apl.misc.dieta&meta=group%3Dpl.misc.
dieta
Pozdrawiam,
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2004-01-30 16:03:25
Temat: Re: MM SpaghettiJoanna <a...@i...pl> napisał(a):
> Witam,
>
> A w archiwum jest tyyyyyyyyle ciekawych rzeczy...
> Zajrzyj tam koniecznie :
>
> http://groups.google.com/groups?hl=pl&inlang=pl&lr=&
ie=ISO-8859-2&q=sos+spag
> hetti+MM+group%3Apl.misc.dieta&meta=group%3Dpl.misc.
dieta
Na początek nieco offtopicznie: Znowu nawala mi serwer news.icm.edu.pl, czego
mam już serdecznie dosyć. Z jakiego innego serwera mogę złapać Waszą grupę?
A teraz do rzeczy. Przejrzałam dyskusję, do której prowadzi podany przez
Joannę link. Toczyła się ona wokół tego przepisu na sos do spaghetti:
spagetti
2 puszki tunczyka w oleju
1 puszka pomidorów bez skórki (moze byc w kawalkach)
czosnek (opcjonalnie)
lyzeczka bulionu w proszku
przyprawy
W jednym garze gotujesz spagetti na al dente, a w tym samym czasie, 2
puszki tunczyka w oleju odsaczasz z oleju, nalepiej zeby byl w kawalkach
a nie w ciapkach, Oliwke na patelnie i na to czosnek posiekany ale nie
koniecznie + tunczyka, chwile posmazyc z 5 minut. Wlac na patelnie
puszke pomidorow w kawalkach bez skory, przyprawy typu bazylia,
tymianek, sol, pieprz, troche bulionu w proszku (1 lyzeczke ze
sloiczka-poprawia smak bardzo).
Trzymac na patelni tak dlugo az troche odparuje i nie bedzie wodnite
tylko sosowate
Mozna serkiem posypac na gorze i pietruszka posiekana.
Wiem, że jest w nim trochę błędów. Chciałabym sobie uściślić, co trzeba tu
zmienić aby było OK, ale że sama mam nieco problemów w ustaleniu menu proszę,
byście potwierdzili czy dobrze kombinuję:
- tuńczyk jest w porządku, ale tylko ten w sosie własnym;
- Żadnej oliwy na patelnię;
- nie posypywać serem;
- względem tej puszki z pomidorami: czy ich jakoś perfidnie potajemnie nie
słodzą? Czy bez obawy mogę ich użyć? Chyba ze świeżymi pomidorami lepiej nie
eksperymentować?
I jeszcze jedna wątpliwość: to jest przepis węglowodanowy czy tłuszczowy, bo
się zamotałam?
Mięsko, nawet najchudsze - również jest w spaghetti niedozwolone?
I jeszcze kilka malutkich pytań:
- nigdzie nie mogę znaleźć płatków (innych niż owsiane) niebłyskawicznych. Czy
można na MM jeść kaszę?
- do szkoły zabierała będę czasem kefir albo maślankę, ale nie mam pomysłu, co
do tego jeszcze mogę dołączyć?
- I to samo z jajkami na twardo - z czym je jeść (na wynos ;) )
A teraz podam Wam przepis na moją ukochaną sałatkę (zobaczcie, czy pasuje do MM):
składniki:
ogórek
tuńczyk
ser żółty (ale bardzo go mało i drobniutko starty)
majonez
jajka
(nie podaje ilości, bo to zalezy od liczby pysiów do wykarmienia ;)
Jajka ugotować na twardo, oddzielić białko od żółtka po schłodzeniu tychże.
Nie odsączonego broń Boże od sosu osobistego;) tuńczyka wrzucić na dno miski,
w której będzie cała sałatka. Na tuńczyka wrzucić warstwę cebulki - bardzo
drobno pokrojonej (ale nie tartej broń Boże) tak, żeby nie było widać
tuńczyka. Na cebulkę nałożyć cieniusieńką, delikatna warstwę majonezu. Na to
wysypać bardzo drobno pokrojonego w kosteczkę ogórka konserwowego (ale broń
Boże go nie trzeć) tak, żeby nie było widać majonezu. Zetrzeć na tarce białko
(można je lekko osolić) i zakryć majonez dosyć grubą warstwą. Na to wysypać
tarty na małych oczkach ser żółty. Na to majonez w ilości in fest;) czyli
około 1 cm. Zasypać całośc tartym drobniutko żółtkiem. Na 30 minutek odstawić
w najzimniejsze miejsce lodówkowe.
No. Czy to przejdzie na Moniniaku czy niebałdzo? Mówię Wam, ta sałatka rządzi,
no lepszej nie uświadczyłam.
Pozdrawiam wszystkich
Ruda
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2004-01-30 16:11:22
Temat: Re: MM SpaghettiRuda:
> A teraz podam Wam przepis na moją ukochaną sałatkę (zobaczcie, czy pasuje do MM):
> składniki:
> ogórek
> tuńczyk
> ser żółty (ale bardzo go mało i drobniutko starty)
> majonez
> jajka
[...]
> No. Czy to przejdzie na Moniniaku czy niebałdzo? Mówię Wam, ta sałatka rządzi,
> no lepszej nie uświadczyłam.
Jesli w majonezie ani w zalewie do ogorkow konserowych nie ma cukru, to IMHO
moze byc i wyglada nader smacznie. Ale obawiam sie, ze jest :(
(Chyba zeby majonez byl domowy, nieslodzony, a ogorki kiszone, domowe tez. Przepisem
na majonez, jakby co, sluze).
Pozdrawiam,
BA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2004-01-30 16:28:47
Temat: Re: MM SpaghettiRuda wrote:
> I jeszcze kilka malutkich pytań:
> - nigdzie nie mogę znaleźć płatków (innych niż owsiane) niebłyskawicznych. Czy
Może tu się uda:
http://www.vege.pl/str.php?dz=3
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2004-01-30 16:33:44
Temat: Re: MM SpaghettiBarbara Anna <b...@o...pl> napisał(a):
> Jesli w majonezie ani w zalewie do ogorkow konserowych nie ma cukru, to
IMHO
> moze byc i wyglada nader smacznie. Ale obawiam sie, ze jest :(
> (Chyba zeby majonez byl domowy, nieslodzony, a ogorki kiszone, domowe tez.
Prze
> pisem
> na majonez, jakby co, sluze).
Dzięki:) Majonez - to będzie kielecki, w nim cukru podobno nie ma. A
ogórki..hmmm. No tu jest problem. Naprawdę ciężko dostać niesłodzone? Chyba
zabiorę sie w takim razie za ich domową produkcję.
Ps. Sałatka naprawde jest przepyszna, polecam :))
Pozdrawiam serdecznie
Ruda
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2004-01-30 18:28:28
Temat: Re: MM SpaghettiOn 1/30/2004 5:28 PM, Chaciur wrote:
> Może tu się uda:
> http://www.vege.pl/str.php?dz=3
Dzięki, jutro jade na zakupki :)
Pozdrawiam serdecznie
Ruda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2004-02-01 18:55:29
Temat: Re: MM Spaghetti
Użytkownik "Ruda " <t...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:bvdv8d$1da$1@inews.gazeta.pl...
> W jednym garze gotujesz spagetti na al dente, a w tym samym czasie, 2
> puszki tunczyka w oleju odsaczasz z oleju, nalepiej zeby byl w kawalkach
> a nie w ciapkach, Oliwke na patelnie i na to czosnek posiekany ale nie
> koniecznie + tunczyka, chwile posmazyc z 5 minut. Wlac na patelnie
> puszke pomidorow w kawalkach bez skory, przyprawy typu bazylia,
> tymianek, sol, pieprz, troche bulionu w proszku (1 lyzeczke ze
> sloiczka-poprawia smak bardzo).
> Trzymac na patelni tak dlugo az troche odparuje i nie bedzie wodnite
> tylko sosowate
> Mozna serkiem posypac na gorze i pietruszka posiekana.
No, to NIE jest przepis na makaron zgodny z MM.
Tuńczyk do makaronu nie może być z oleju tylko musi być z wody.
Spaghetti z pszenicy durum (żadne mączne kluchy!)
Pomidory z puszki - większość zawiera cukier, choć producenci nie piszą o
tym na etykietce. Jakoś najbardziej ufam pod tym względem włoskim puszkom z
pomidorami.
Bulion w proszku to sama chemia, nie mówiąc już o cukrze w składzie.
Ser też odpada.
Jeśli makaron miałby być naprawdę zgodny z MM, to można go podać z
tuńczykiem z wody, serem 0%, jogurtem 0% i z pokorojnymi w plastry
pomidorami na wierzchu, posypać bazylią świeżą.
Co można jeszcze dodać do spaghetti?
Na przykład łososia wędzonego w kawałkach i oliwki, albo (okazjonalnie)
oliwę z czosnkiem, albo na przykład podać go z truskawkami (mrożonymi albo
świeżymi) i do tego jogurt 0%.
pozdrawiam, misiczka
--
Nie może być nic genialnego tam, gdzie nie ma odrobiny szaleństwa
(seneka Starszy)
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2004-02-02 10:30:55
Temat: Re: MM Spaghettimisiczka <U...@w...pl> napisał(a):
> Tuńczyk do makaronu nie może być z oleju tylko musi być z wody.
Jak to z wody? Taki w sosie własnym ? 8>
> Spaghetti z pszenicy durum (żadne mączne kluchy!)
Tak jest!
> Pomidory z puszki - większość zawiera cukier, choć producenci nie piszą o
> tym na etykietce. Jakoś najbardziej ufam pod tym względem włoskim puszkom z
> pomidorami.
No dobra, pomidory z puchy odpadają.
> Co można jeszcze dodać do spaghetti?
> Na przykład łososia wędzonego w kawałkach i oliwki, albo (okazjonalnie)
> oliwę z czosnkiem, albo na przykład podać go z truskawkami (mrożonymi albo
> świeżymi) i do tego jogurt 0%.
A łosoś wędzony to nietłusty jest? I w ogóle ryby wędzone?
Pozdrawiam
Ruda
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2004-02-02 10:47:49
Temat: Re: MM Spaghetti
Ruda wrote:
> Jak to z wody? Taki w sosie własnym ? 8>
Tak.
Dunia
--
All science is either physics or stamp collecting.
Ernest Rutherford
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |