Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Ana" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: MM torcik czekoladowy
Date: Tue, 25 Mar 2003 15:55:56 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 30
Message-ID: <b5pqll$eg$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: 30-mia-5.acn.waw.pl
X-Trace: foka.acn.pl 1048604150 464 62.121.72.30 (25 Mar 2003 14:55:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Mar 2003 14:55:50 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:16360
Ukryj nagłówki
Na oslode zycia dla MM-aniakow:
Wklejam przepis otrzymany od Anety Baran, jest prosty a jaki pyszny !!!
Skladniki: 250g czarnej czekolady (70% kakao), 5 jajek, 1 lyzeczka utartej
skorki pomaranczowej, szczypta soli, 2 lyzki koniaku.
Przygotowanie: Stopic czekolade (polamana w drobne kawalki i zalana 1/2
szklanka wody) na lazni wodnej. Oddzielic zoltka od bialek, ubic bialka na
sztywna piane ze szczypta soli.
Zdjac czekolade z lazni wodnej, przelozyc do wiekszego naczynia, dodac
koniak
i polowe skorki pomaranczowej. Przestudzic przez 2-3 minuty, dodac zoltka,
wymieszac. Gdy wszystko sie ladnie polaczy, dodac piane z bialek i
wymieszac
na jednolita mase. Wlac do formy na ciasto (ja wlalam do tortownicy po
prostu), posypac wierzch reszta skorki pomaranczowej. Piec okolo 20 minut w
letnim piekarniku (100 stopni).
Mozna podawac z bita smietana bez cukru lub ostatecznie z fruktoza, albo z
galka lodow (to juz mniej ortodoksyjne).
Sprobujcie koniecznie
AniaK
|