| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-27 07:30:07
Temat: Re: Mak niemielony
Gamon' <r...@h...com> wrote in message
news:39D1A67D.21E37924@hotbot.com...
> czesc!
>
> Co mozna zrobic z niemielonego maq (bo nie mam w czym zmielic)?
Mozesz zrobic pycha ciasto o nazwie Piegus, jesli tylko bedziesz mial tyle
cierpliwosci, zeby poczekac do jutra az wklepie przepis. Nistety nie znam go
na pamiec, a przepis mam w domu.
Asia :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-27 07:48:56
Temat: Re: Mak niemielony----- Original Message -----
From: asia <j...@h...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, September 27, 2000 9:30 AM
Subject: Re: Mak niemielony
>
> Gamon' <r...@h...com> wrote in message
> news:39D1A67D.21E37924@hotbot.com...
> > czesc!
> >
> > Co mozna zrobic z niemielonego maq (bo nie mam w czym zmielic)?
> Mozesz zrobic pycha ciasto o nazwie Piegus, jesli tylko bedziesz mial tyle
> cierpliwosci, zeby poczekac do jutra az wklepie przepis. Nistety nie znam
go
> na pamiec, a przepis mam w domu.
> Asia :)
>
PIEGUS (przepis na małą blachę)
5 jajek, 1 szkl. cukru (można pomieszać z waniliowym lub wanilinowym), 1
szkl. mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 szkl. maku niemielonego i
dużo najróżniejszych bakalii mieszamy, dolewamy powoli 1 paczkę roztopionej
margaryny, wylewamy na nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę i
pieczemy - ok. 40-45 min w temperaturze ~ 200 st.
(ostatnio zamiast maku dodałam kokosu - PYCHA)
Pozdrawiam
Justy
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-27 07:49:17
Temat: Mak niemielonyczesc!
Co mozna zrobic z niemielonego maq (bo nie mam w czym zmielic)? I czy
efekt bedzie podobny jak po przemieleniu, jesli np. utre w makutrze?
Pozdrawiam,
robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-27 08:12:03
Temat: Re: Mak niemielony
justy <j...@m...com.pl> wrote in message
news:002401c02857$6934aee0> PIEGUS (przepis na małą blachę)
> 5 jajek, 1 szkl. cukru (można pomieszać z waniliowym lub wanilinowym), 1
> szkl. mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 szkl. maku niemielonego i
> dużo najróżniejszych bakalii mieszamy, dolewamy powoli 1 paczkę
roztopionej
> margaryny, wylewamy na nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę i
> pieczemy - ok. 40-45 min w temperaturze ~ 200 st.
> (ostatnio zamiast maku dodałam kokosu - PYCHA)
To wlasnie ten przepis !
Tyle, ze ja ubijam piane z bialek i nie dodaje bakalii.
Z kokosem tez raz robilam, kiedy zaczelam juz mieszac skladniki, a okazalo
sie ze maku nie mam, no i dodalam kokos. Tez dobre.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-27 10:56:58
Temat: Re: Mak niemielonyhallo Asiu,
ja nie dodaje bakalie ani tlusczczu, ubijam i
piecze jak Tort(170 stopni ~25-30 Min.),
po ostudzrniu przekroje, krazki posmaruje dzemem zurawinowym
albo borowkowym (1 sloik 170g) jako krem -->ubita
smietana (600 gr + cukier waniliowy)przyozdobic i
do lodowki , smakuje w zimie i w lecie
U nas nazywa sie to tort zurawinowy ? (borowkowy?)
Pytanie ktore rosna dziko zurawiny albo borowki - jaka jest roznica
ja biore do tortu te dzikie
isia
asia schrieb:
>
> justy <j...@m...com.pl> wrote in message
> news:002401c02857$6934aee0> PIEGUS (przepis na małą blachę)
> > 5 jajek, 1 szkl. cukru (można pomieszać z waniliowym lub wanilinowym), 1
> > szkl. mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 szkl. maku niemielonego i
> > dużo najróżniejszych bakalii mieszamy, dolewamy powoli 1 paczkę
> roztopionej
> > margaryny, wylewamy na nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę i
> > pieczemy - ok. 40-45 min w temperaturze ~ 200 st.
> > (ostatnio zamiast maku dodałam kokosu - PYCHA)
> To wlasnie ten przepis !
> Tyle, ze ja ubijam piane z bialek i nie dodaje bakalii.
> Z kokosem tez raz robilam, kiedy zaczelam juz mieszac skladniki, a okazalo
> sie ze maku nie mam, no i dodalam kokos. Tez dobre.
> Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 09:41:58
Temat: Re: Mak niemielonyTo zalezy co chcesz zrobic Jest na przyklad wspanialy przepis na babke z
makiem i nie trzeba ucierac tylko sie dodaje do ciasta Moge sluzyc przepisem
Babka z makiem
11/2 szklanki maki
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
150 g margaryny
4 jajka odzielic bialko od zoltka
1 maly proszek do pieczenia
olejek migdalowy
Utrzec w mikserze najpierw bialka na piane dodac zoltka cukier i margaryne.
Nastepnie olejek i make i nakladac na blaszke posmarowana tluszczem i wlozyc
do dobrze nagrzanego piekarnika Pycha palce lizac mozna dodac bakalie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |