Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!bignews.mediaways.net!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!
newscore.gigabell.net!fu-berlin.de!uni-berlin.de!194.95.119.16!not-for-mail
From: Ina Wildmann <i...@s...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mak niemielony
Date: Wed, 27 Sep 2000 12:56:58 +0200
Lines: 30
Message-ID: <3...@s...de>
References: <3...@h...com> <8qs7jr$esp$1@news.tpi.pl>
<002401c02857$6934aee0$8b8d808b@zakupy> <8qsa2g$ki1$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 194.95.119.16
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 970052023 17256509 194.95.119.16 (16 [31959])
X-Mailer: Mozilla 4.6 [de] (WinNT; I)
X-Accept-Language: de
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34495
Ukryj nagłówki
hallo Asiu,
ja nie dodaje bakalie ani tlusczczu, ubijam i
piecze jak Tort(170 stopni ~25-30 Min.),
po ostudzrniu przekroje, krazki posmaruje dzemem zurawinowym
albo borowkowym (1 sloik 170g) jako krem -->ubita
smietana (600 gr + cukier waniliowy)przyozdobic i
do lodowki , smakuje w zimie i w lecie
U nas nazywa sie to tort zurawinowy ? (borowkowy?)
Pytanie ktore rosna dziko zurawiny albo borowki - jaka jest roznica
ja biore do tortu te dzikie
isia
asia schrieb:
>
> justy <j...@m...com.pl> wrote in message
> news:002401c02857$6934aee0> PIEGUS (przepis na małą blachę)
> > 5 jajek, 1 szkl. cukru (można pomieszać z waniliowym lub wanilinowym), 1
> > szkl. mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 szkl. maku niemielonego i
> > dużo najróżniejszych bakalii mieszamy, dolewamy powoli 1 paczkę
> roztopionej
> > margaryny, wylewamy na nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę i
> > pieczemy - ok. 40-45 min w temperaturze ~ 200 st.
> > (ostatnio zamiast maku dodałam kokosu - PYCHA)
> To wlasnie ten przepis !
> Tyle, ze ja ubijam piane z bialek i nie dodaje bakalii.
> Z kokosem tez raz robilam, kiedy zaczelam juz mieszac skladniki, a okazalo
> sie ze maku nie mam, no i dodalam kokos. Tez dobre.
> Asia
|