Data: 2000-09-27 10:56:58
Temat: Re: Mak niemielony
Od: Ina Wildmann <i...@s...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
hallo Asiu,
ja nie dodaje bakalie ani tlusczczu, ubijam i
piecze jak Tort(170 stopni ~25-30 Min.),
po ostudzrniu przekroje, krazki posmaruje dzemem zurawinowym
albo borowkowym (1 sloik 170g) jako krem -->ubita
smietana (600 gr + cukier waniliowy)przyozdobic i
do lodowki , smakuje w zimie i w lecie
U nas nazywa sie to tort zurawinowy ? (borowkowy?)
Pytanie ktore rosna dziko zurawiny albo borowki - jaka jest roznica
ja biore do tortu te dzikie
isia
asia schrieb:
>
> justy <j...@m...com.pl> wrote in message
> news:002401c02857$6934aee0> PIEGUS (przepis na małą blachę)
> > 5 jajek, 1 szkl. cukru (można pomieszać z waniliowym lub wanilinowym), 1
> > szkl. mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 szkl. maku niemielonego i
> > dużo najróżniejszych bakalii mieszamy, dolewamy powoli 1 paczkę
> roztopionej
> > margaryny, wylewamy na nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę i
> > pieczemy - ok. 40-45 min w temperaturze ~ 200 st.
> > (ostatnio zamiast maku dodałam kokosu - PYCHA)
> To wlasnie ten przepis !
> Tyle, ze ja ubijam piane z bialek i nie dodaje bakalii.
> Z kokosem tez raz robilam, kiedy zaczelam juz mieszac skladniki, a okazalo
> sie ze maku nie mam, no i dodalam kokos. Tez dobre.
> Asia
|