| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-22 18:18:09
Temat: Makłowicz - krem z brokulowDzien dobry!
Troche dzisiaj przegapilem, a w TVP2 Maklowicz robil krem z brokulow.
Czy ktos moze oglaadal i moglby strescic?
(Czy on najpierw rozdrobnil i podsmazyl czosnek, czy wrzucila cale
zabki do wywaru? Brokuly tylko zblanszowal, czy ugotowal?)
Bede wdzieczny za pomoc
Tomek
--
Freedom is not free
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-22 20:22:14
Temat: Re: Makłowicz - krem z brokulowco to znaczy zblanszowac?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-22 20:38:34
Temat: Re: Makłowicz - krem z brokulow
Użytkownik "Kasik" <p...@f...fuj> napisał w wiadomości
news:dr0ot8$1n23$1@node2.news.atman.pl...
> co to znaczy zblanszowac?
>
poczytaj pare postow wyzej
--
gosiaczek
zapraszam do mojego sklepu www.pphuadma.bazarek.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-22 22:21:16
Temat: Re: Makłowicz - krem z brokulow> >
> poczytaj pare postow wyzej
wyzej nie ma zadnych postow
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-22 22:33:14
Temat: Re: Mak?owicz - krem z brokulow
Le dimanche 22 janvier 2006 ? 23:21:16, dans <dr110r$1t3j$1@node3.news.atman.pl> vous
écriviez :
>> >
>> poczytaj pare postow wyzej
> wyzej nie ma zadnych postow
Watek byl dzisiaj omawiany, zaledwie przed kilkoma godzinami. Pod
wyraznie napisanym tematem "co to jest blanszowanie ???". Otrzymal
zreszta wiele odpowiedzi.
Zaczal sie od wiadomosci news:dqvkio$qu3$1@atlantis.news.tpi.pl
Wiec
A. albo nie umiesz czytac ze zrozumieniem
B. albo z czystego lenistwa nie chce ci sie rzucic okiem nawet na
*dzisiejsze* dyskusje
C. albo masz serwer tak dziurawy ze gubi cale watki
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-23 07:43:48
Temat: Re: Makłowicz - krem z brokulow
Użytkownik "Kasik" <p...@f...fuj> napisał w wiadomości
news:dr0ot8$1n23$1@node2.news.atman.pl...
> co to znaczy zblanszowac?
>
Blanszowanie to inaczej krótkie obgotowanie warzyw w dużej ilości wrzącej
wody i następnie zanurzanie ich w wodzie lodowatej. Nie chodzi w tym
bynajmniej o "utrwalenie" kolorów, a o zatrzymanie procesu gotowania zanim
te kolory zblakną.
Fizycznie to polega na tym, że w miarę gotowania komórki roślin
rozszerzają się aż doprowadzają do pękania ścianek komórkowych. Ciepło
usuwa z komórek tlen, przez co warzywa stają się jaśniejsze i
intensywniejsze. Po jakichś 7 minutach te żywe kolory zaczynają blednąć, w
miarę rozkładania się barwnika w cieple. Blanszowanie to właśnie proces
"rozjaśniania" i "ożywiania" kolorów i nagłe zatrzymanie tego procesu,
żeby już te kolory nie blakły.
Faktycznie jest o tym pare postow wyzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-01-23 13:15:30
Temat: Re: Mak?owicz - krem z brokulowEwa (siostra Ani) N. wrote:
> Le dimanche 22 janvier 2006 ? 23:21:16, dans
> <dr110r$1t3j$1@node3.news.atman.pl> vous écriviez :
>
>>> >
>>> poczytaj pare postow wyzej
>
>> wyzej nie ma zadnych postow
>
...
> Wiec
>
> A. albo nie umiesz czytac ze zrozumieniem
> B. albo z czystego lenistwa nie chce ci sie rzucic okiem nawet na
*dzisiejsze* dyskusje
> C. albo masz serwer tak dziurawy ze gubi cale watki
>
===
Albo
D. Ty i gosiaczek macie odwrotnie ustawione sortowanie wiadomosci i dla
was stare jest na górze.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-01-23 14:57:23
Temat: Re: Makłowicz - krem z brokulow"Stalker" wrote in message news:dr0i7g$7bo$1@news.dialog.net.pl...
| Dzien dobry!
|
| Troche dzisiaj przegapilem, a w TVP2 Maklowicz robil krem z brokulow.
| Czy ktos moze oglaadal i moglby strescic?
| (Czy on najpierw rozdrobnil i podsmazyl czosnek, czy wrzucila cale
| zabki do wywaru? Brokuly tylko zblanszowal, czy ugotowal?)
Witaj :)
Spróbuj poszukać tu:
http://kuchnia.mckornik.com/
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-01-23 19:34:10
Temat: Re: Makłowicz - krem z brokulowUżytkownik "Stalker" <t...@W...interia.pl> napisał w wiadomości
news:dr0i7g$7bo$1@news.dialog.net.pl...
> Dzien dobry!
>
> Troche dzisiaj przegapilem, a w TVP2 Maklowicz robil krem z brokulow.
> Czy ktos moze oglaadal i moglby strescic?
> (Czy on najpierw rozdrobnil i podsmazyl czosnek, czy wrzucila cale
> zabki do wywaru? Brokuly tylko zblanszowal, czy ugotowal?)
>
> Bede wdzieczny za pomoc
Jeśli pamiętasz, który to był odcinek to znajdziesz przepis tutaj:
http://www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/lista.htm
--
luckass
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=407743
www.twk.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |