Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Male pytanko o przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

Male pytanko o przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-04 10:14:28

Temat: Male pytanko o przepis
Od: Marcin S <m...@e...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jakis czas temu, przed Swietami, w Wyborczej (a dokladniej w 'Obcasach') byl
wywiad z Maklowiczem (i chyba z Bikontem). RM podal tam przepis na golabki
(takie z kapusty, nie ptaszyska) po owerniacku. Niestety w szale porzadkow
przedswiatecznych numer ow sie nam gdzies zapodzial. Czy ktos z grupowiczow
ma ten przepisik i bylby sklonny pracowicie go wklepac? Aha, aby ulatwic
identyfikacje, dodam, ze jednym ze skladnikow byly suszone sliwki - rzecz
chyba dosc niecodzienna w golabkach. Z gory slicznie dziekuje,

Marcin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-04 10:20:12

Temat: Re: Male pytanko o przepis
Od: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Marcin S" <m...@e...pw.edu.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, January 04, 2002 11:14 AM
Subject: Male pytanko o przepis


> Jakis czas temu, przed Swietami, w Wyborczej (a dokladniej w 'Obcasach')
byl
> wywiad z Maklowiczem (i chyba z Bikontem). RM podal tam przepis na golabki
> (takie z kapusty, nie ptaszyska) po owerniacku. Niestety w szale porzadkow
> przedswiatecznych numer ow sie nam gdzies zapodzial. Czy ktos z
grupowiczow
> ma ten przepisik i bylby sklonny pracowicie go wklepac? Aha, aby ulatwic
> identyfikacje, dodam, ze jednym ze skladnikow byly suszone sliwki - rzecz
> chyba dosc niecodzienna w golabkach. Z gory slicznie dziekuje,
>
> Marcin
>
Mozna znaleźć na stronach Gazety Wyborczej. Prosze bardzo:
http://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=611705&dzia
l=0203020186
Przepisywać mi sie nie chciało, przeklejam w całości:

Danie główne: gołąbki z Owernii
główka włoskiej kapusty, 800 g mielonej wieprzowiny, 200 g suszonych śliwek,
2-3 cebule, 6-8 ząbków czosnku, pęczek natki, 2-3 jajka, kieliszek brandy,
suszony tymianek, 2-3 łyżki oliwy, pół łyżki masła, sól, pieprz

Z kapusty odciąć głąb, wybrane liście wrzucić do osolonego wrzątku i gotować
5 min. Odcedzić, każdy liść dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody ścierką lub
papierowym ręcznikiem, odciąć nożem stwardniałe nerwy. Namoczone śliwki
wypestkować i pokroić w paseczki. W dużej misce wymieszać surowe mięso z
jajkami, posiekaną natką i cebulą, zgniecionym czosnkiem, tymiankiem,
brandy, posiekanymi śliwkami, doprawić solą i pieprzem. Farsz kłaść łyżką na
liść i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i
smażyć 10 min, przewracając

na wszystkie strony (na początek kłaść je ostatnim zwinięciem do dołu).
Podawać z sosem grzybowym.

Uwaga! supermarkety sprzedają czosnek chiński, który nie smakuje jak
prawdziwy. Dlatego najlepiej kupować go u baby.

Pozdr, AP.

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-04 10:55:07

Temat: Re: Male pytanko o przepis
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Anna Pawłowska-Pojawa napisala:
(...)

> Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i
> smażyć 10 min, przewracając
> na wszystkie strony (na początek kłaść je ostatnim zwinięciem do dołu).

(...)
To wystarczy? Nie trzeba poddusić?

Krycha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-04 11:01:04

Temat: Re: Male pytanko o przepis
Od: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Krystyna Chiger" <k...@p...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, January 04, 2002 11:55 AM
Subject: Re: Male pytanko o przepis


Anna Pawłowska-Pojawa napisala:
(...)

> Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i
> smażyć 10 min, przewracając
> na wszystkie strony (na początek kłaść je ostatnim zwinięciem do dołu).

(...)
To wystarczy? Nie trzeba poddusić?

Krycha

Nie mam pojęcia, ja osobiście nie próbowałam tego robić, a przepis żywcem
przekleiłam z Wysokich obcasów, z tej strony do której link podawałam
http://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=611705&dzia
l=0203020186
Możesz zerknąć i doczytać.
Może i ja się przymierzę do zrobienia....
AP



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-04 12:16:48

Temat: Re: Male pytanko o przepis
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Anna Pawłowska-Pojawa napisala:

> > Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i
> > smażyć 10 min, przewracając
> > na wszystkie strony (na początek kłaść je ostatnim zwinięciem do dołu).
> To wystarczy? Nie trzeba poddusić?
> Nie mam pojęcia, ja osobiście nie próbowałam tego robić, a przepis żywcem
> przekleiłam z Wysokich obcasów, z tej strony do której link podawałam
> http://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=611705&dzia
l=0203020186
> Możesz zerknąć i doczytać.
> Może i ja się przymierzę do zrobienia....

Tam nic więcej niem, a mnie to pachnie surowizną :-(

Krycha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-05 12:30:19

Temat: Re: Male pytanko o przepis
Od: Marcin S <m...@e...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anna Pawłowska-Pojawa <a...@p...com.pl> wrote:
>>
> Mozna znale?? na stronach Gazety Wyborczej. Prosze bardzo:
> http://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=611705&dzia
l=0203020186

Dziekuje slicznie, przeszukiwalem przedtem strony Wyborczej, ale tylko dzial
'Kuchnia', nie przyszlo mi do glowy zajrzec do dzialu 'Kobieta'.

Pozdrawiam w Nowym (jeszcze lepszym) roku,

Marcin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

specjalnie na zyczenie :-)
Wiele zastosowań ciasta.......
galeria - blizniaczki?
kuchnia finska i okolice
TORT RAFAELLO podajcie przepis

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »