| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-04 10:14:28
Temat: Male pytanko o przepisJakis czas temu, przed Swietami, w Wyborczej (a dokladniej w 'Obcasach') byl
wywiad z Maklowiczem (i chyba z Bikontem). RM podal tam przepis na golabki
(takie z kapusty, nie ptaszyska) po owerniacku. Niestety w szale porzadkow
przedswiatecznych numer ow sie nam gdzies zapodzial. Czy ktos z grupowiczow
ma ten przepisik i bylby sklonny pracowicie go wklepac? Aha, aby ulatwic
identyfikacje, dodam, ze jednym ze skladnikow byly suszone sliwki - rzecz
chyba dosc niecodzienna w golabkach. Z gory slicznie dziekuje,
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-04 10:20:12
Temat: Re: Male pytanko o przepis
----- Original Message -----
From: "Marcin S" <m...@e...pw.edu.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, January 04, 2002 11:14 AM
Subject: Male pytanko o przepis
> Jakis czas temu, przed Swietami, w Wyborczej (a dokladniej w 'Obcasach')
byl
> wywiad z Maklowiczem (i chyba z Bikontem). RM podal tam przepis na golabki
> (takie z kapusty, nie ptaszyska) po owerniacku. Niestety w szale porzadkow
> przedswiatecznych numer ow sie nam gdzies zapodzial. Czy ktos z
grupowiczow
> ma ten przepisik i bylby sklonny pracowicie go wklepac? Aha, aby ulatwic
> identyfikacje, dodam, ze jednym ze skladnikow byly suszone sliwki - rzecz
> chyba dosc niecodzienna w golabkach. Z gory slicznie dziekuje,
>
> Marcin
>
Mozna znaleźć na stronach Gazety Wyborczej. Prosze bardzo:
http://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=611705&dzia
l=0203020186
Przepisywać mi sie nie chciało, przeklejam w całości:
Danie główne: gołąbki z Owernii
główka włoskiej kapusty, 800 g mielonej wieprzowiny, 200 g suszonych śliwek,
2-3 cebule, 6-8 ząbków czosnku, pęczek natki, 2-3 jajka, kieliszek brandy,
suszony tymianek, 2-3 łyżki oliwy, pół łyżki masła, sól, pieprz
Z kapusty odciąć głąb, wybrane liście wrzucić do osolonego wrzątku i gotować
5 min. Odcedzić, każdy liść dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody ścierką lub
papierowym ręcznikiem, odciąć nożem stwardniałe nerwy. Namoczone śliwki
wypestkować i pokroić w paseczki. W dużej misce wymieszać surowe mięso z
jajkami, posiekaną natką i cebulą, zgniecionym czosnkiem, tymiankiem,
brandy, posiekanymi śliwkami, doprawić solą i pieprzem. Farsz kłaść łyżką na
liść i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i
smażyć 10 min, przewracając
na wszystkie strony (na początek kłaść je ostatnim zwinięciem do dołu).
Podawać z sosem grzybowym.
Uwaga! supermarkety sprzedają czosnek chiński, który nie smakuje jak
prawdziwy. Dlatego najlepiej kupować go u baby.
Pozdr, AP.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 10:55:07
Temat: Re: Male pytanko o przepisAnna Pawłowska-Pojawa napisala:
(...)
> Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i
> smażyć 10 min, przewracając
> na wszystkie strony (na początek kłaść je ostatnim zwinięciem do dołu).
(...)
To wystarczy? Nie trzeba poddusić?
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 11:01:04
Temat: Re: Male pytanko o przepis
----- Original Message -----
From: "Krystyna Chiger" <k...@p...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, January 04, 2002 11:55 AM
Subject: Re: Male pytanko o przepis
Anna Pawłowska-Pojawa napisala:
(...)
> Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i
> smażyć 10 min, przewracając
> na wszystkie strony (na początek kłaść je ostatnim zwinięciem do dołu).
(...)
To wystarczy? Nie trzeba poddusić?
Krycha
Nie mam pojęcia, ja osobiście nie próbowałam tego robić, a przepis żywcem
przekleiłam z Wysokich obcasów, z tej strony do której link podawałam
http://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=611705&dzia
l=0203020186
Możesz zerknąć i doczytać.
Może i ja się przymierzę do zrobienia....
AP
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 12:16:48
Temat: Re: Male pytanko o przepisAnna Pawłowska-Pojawa napisala:
> > Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i
> > smażyć 10 min, przewracając
> > na wszystkie strony (na początek kłaść je ostatnim zwinięciem do dołu).
> To wystarczy? Nie trzeba poddusić?
> Nie mam pojęcia, ja osobiście nie próbowałam tego robić, a przepis żywcem
> przekleiłam z Wysokich obcasów, z tej strony do której link podawałam
> http://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=611705&dzia
l=0203020186
> Możesz zerknąć i doczytać.
> Może i ja się przymierzę do zrobienia....
Tam nic więcej niem, a mnie to pachnie surowizną :-(
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-05 12:30:19
Temat: Re: Male pytanko o przepisAnna Pawłowska-Pojawa <a...@p...com.pl> wrote:
>>
> Mozna znale?? na stronach Gazety Wyborczej. Prosze bardzo:
> http://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=611705&dzia
l=0203020186
Dziekuje slicznie, przeszukiwalem przedtem strony Wyborczej, ale tylko dzial
'Kuchnia', nie przyszlo mi do glowy zajrzec do dzialu 'Kobieta'.
Pozdrawiam w Nowym (jeszcze lepszym) roku,
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |