Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Male pytanko o przepis
Date: 4 Jan 2002 11:20:12 +0100
Organization: PAP S.A.
Lines: 49
Message-ID: <07c401c19509$4a2cf870$17640a0a@PAPNET1621>
References: <a13va4$okc$1@julia.coi.pw.edu.pl>
Reply-To: Anna Pawłowska-Pojawa <A...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1010139612 19895 192.168.240.245 (4 Jan 2002 10:20:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Jan 2002 10:20:12 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-Received: from PAPNET1621 ([10.10.100.23]) by mx.pap.com.pl (Netscape Messaging
Server 4.15) with SMTP id GPESOF00.0A2 for <p...@n...pl>;
Fri, 4 Jan 2002 11:19:27 +0100
X-Received: from PAPNET1621 ([10.10.100.23]) by mx.pap.com.pl (Netscape Messaging
Server 4.15) with SMTP id GPESOF00.0A2 for <p...@n...pl>;
Fri, 4 Jan 2002 11:19:27 +0100
X-Received: from PAPNET1621 ([10.10.100.23]) by mx.pap.com.pl (Netscape Messaging
Server 4.15) with SMTP id GPESOF00.0A2 for <p...@n...pl>;
Fri, 4 Jan 2002 11:19:27 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90092
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "Marcin S" <m...@e...pw.edu.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, January 04, 2002 11:14 AM
Subject: Male pytanko o przepis
> Jakis czas temu, przed Swietami, w Wyborczej (a dokladniej w 'Obcasach')
byl
> wywiad z Maklowiczem (i chyba z Bikontem). RM podal tam przepis na golabki
> (takie z kapusty, nie ptaszyska) po owerniacku. Niestety w szale porzadkow
> przedswiatecznych numer ow sie nam gdzies zapodzial. Czy ktos z
grupowiczow
> ma ten przepisik i bylby sklonny pracowicie go wklepac? Aha, aby ulatwic
> identyfikacje, dodam, ze jednym ze skladnikow byly suszone sliwki - rzecz
> chyba dosc niecodzienna w golabkach. Z gory slicznie dziekuje,
>
> Marcin
>
Mozna znaleźć na stronach Gazety Wyborczej. Prosze bardzo:
http://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=611705&dzia
l=0203020186
Przepisywać mi sie nie chciało, przeklejam w całości:
Danie główne: gołąbki z Owernii
główka włoskiej kapusty, 800 g mielonej wieprzowiny, 200 g suszonych śliwek,
2-3 cebule, 6-8 ząbków czosnku, pęczek natki, 2-3 jajka, kieliszek brandy,
suszony tymianek, 2-3 łyżki oliwy, pół łyżki masła, sól, pieprz
Z kapusty odciąć głąb, wybrane liście wrzucić do osolonego wrzątku i gotować
5 min. Odcedzić, każdy liść dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody ścierką lub
papierowym ręcznikiem, odciąć nożem stwardniałe nerwy. Namoczone śliwki
wypestkować i pokroić w paseczki. W dużej misce wymieszać surowe mięso z
jajkami, posiekaną natką i cebulą, zgniecionym czosnkiem, tymiankiem,
brandy, posiekanymi śliwkami, doprawić solą i pieprzem. Farsz kłaść łyżką na
liść i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i
smażyć 10 min, przewracając
na wszystkie strony (na początek kłaść je ostatnim zwinięciem do dołu).
Podawać z sosem grzybowym.
Uwaga! supermarkety sprzedają czosnek chiński, który nie smakuje jak
prawdziwy. Dlatego najlepiej kupować go u baby.
Pozdr, AP.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|