Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Małże w sosie prowansalskim

Grupy

Szukaj w grupach

 

Małże w sosie prowansalskim

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-28 06:59:03

Temat: Re: Małże w sosie prowansalskim
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jader" <j...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:9hc5qb$2h3$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Użytkownik "Dana" <d...@n...com.pl> napisał w wiadomości
> news:3b398e6a$1@news.vogel.pl...
> > Dawno, dawno temu lowilismy w Bulgarii mule i pieklismy na blaszce.
> Wydawalo
>
> Qrde mole! To moze razem je tam pieklismy?!
>
> Jader
Lipiec 80 roku, okolice Neseberu. Ja nieszczegolnie zwracalam uwage na
roznych innych, bo bylam ze swoim, ale krecilo sie wokol nas sporo bo lyla
tez moja mlodsza siostra z przyjaciolkami. Wszystkie trzy bardzo ladne.
Wiesz, chyba zrobie strone ze zjeciami z tamtego czasu. Bo pamietam rowniez
kilogramy pomidorow, papryki, cebuli i ogorkow w postaci salatek. Zaczynam
sie pograzac we wspomnienia... Byl okropnie kwasny bialy ser pod tytulem
"krowie syro"

--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-28 08:11:42

Temat: Re: Małże w sosie prowansalskim
Od: "Jader" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dana" <d...@n...com.pl> napisał w wiadomości
news:3b3ad5a1$1@news.vogel.pl...
>
> Lipiec 80 roku, okolice Neseberu. Ja nieszczegolnie zwracalam uwage na

No ja pieklem mule w okolicach roku 75 w Złotych Piaskach. A potem
jeszcze byłem na wakacjach z moja obecna zona (wowczas kolezanka ;) gdzies w
86 - nie jestem mocny z historii nowoczesnej, ale to bylo wtedy, kiedy nam
sie ustroj zmienil - wyjechalismy w komunizmie a w trakcie wakacji byly
wybory i wrocilismy juz do kapitalizmu. Zaprzyjaznieni na miejscu bulgarzy z
wielkim przestrachem sluchali radia i pytali co sie tam u nas wyrabia :)

Jader

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-28 08:42:56

Temat: Re: Małże w sosie prowansalskim
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> No ja pieklem mule w okolicach roku 75 w Złotych Piaskach. A potem
> jeszcze byłem na wakacjach z moja obecna zona (wowczas kolezanka ;) gdzies w
> 86 - nie jestem mocny z historii nowoczesnej, ale to bylo wtedy, kiedy nam
> sie ustroj zmienil - wyjechalismy w komunizmie a w trakcie wakacji byly
> wybory i wrocilismy juz do kapitalizmu. Zaprzyjaznieni na miejscu bulgarzy z
> wielkim przestrachem sluchali radia i pytali co sie tam u nas wyrabia :)

no to możliwe, że ja podżerałem. Bo ktoś z grilla na plaży dał mi do
spóbowania. W 75 w Złotych Piaskach. A pomieszkiwałem sobie w namiocie w
Bałcziku. Uff, to były czasy.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-28 09:11:46

Temat: RE: Małże w sosie prowansalskim
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Dana

> Odwdziecze sie konfiturami
> (np. z drylowanego
> agrestu).
>

Dana, jak rany, drylowałaś agrest ?????


--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-28 10:20:52

Temat: Re: Małże w sosie prowansalskim
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Dana <d...@n...com.pl> wrote in message news:3b3b054a$1@news.vogel.pl...
Z porzeczek
> robie troche galaretki, albo marynuje sliczne grona porzeczkowe i uzywam
ich
> do ozdoby np. polmiskow, pasztetow, galaret.
>
Dana ! Jak to robisz? Musi swietnie wygladac!
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-28 10:22:24

Temat: Re: Małże w sosie prowansalskim
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Klient - rzeczoznawcyap - info" <i...@r...com.pl>
napisał w wiadomości
news:NEBBJOMGALBEKOHNOBGKIEFODOAA.info@rzeczoznawcya
p.com.pl...
> From: Dana
>
> > Odwdziecze sie konfiturami
> > (np. z drylowanego
> > agrestu).
> >
>
> Dana, jak rany, drylowałaś agrest ?????
> --
> Maya
> "When God made man, she was only testing"

W tym roku jeszcze nie, bo dopiero zaczyna porzadnie sie zielenic, ale
wogole to tak: szydelkiem. Przy ilosci 2-2,5 kg to zadna sztuka i wyczyn.
Probowalam tez drylowac PORZECZKI, bo znalazlam fajny przepis, ale dalam
sobie spokoj - kobiety na poczatku XX wieku musialy miec mnostwo czasu,
cierpliwosci, samozaparcia i nie wiem jakich jeszcze motywacji, zeby
drylowac porzeczki czerwone lub biale i robic z nich konfitury. Z porzeczek
robie troche galaretki, albo marynuje sliczne grona porzeczkowe i uzywam ich
do ozdoby np. polmiskow, pasztetow, galaret.

--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-28 10:48:30

Temat: RE: Małże w sosie prowansalskim
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Dana

>
> W tym roku jeszcze nie, bo dopiero zaczyna porzadnie sie
> zielenic, ale
> wogole to tak: szydelkiem. Przy ilosci 2-2,5 kg to zadna
> sztuka i wyczyn.

I tak jestem pełna podziwu.

Ja wczoraj też wykonywałam dość żmudną pracę - młode marcheweczki
pasteryzowane w całości, tylko obrane - i żeby sobie urozmaicić przy
tym życie popróbowałam trochę podróbki malibu. Obierać skończyłam już
z zamkniętymi oczami ;-)), otworzyłam je przy wyciąganiu
zblanszowanych marchewek z gara - nie za bardzo dało się to zrobić
widelcem, więc grzebałam w ukropie gołą dłonią. Żeby to wytrzymać
musiałam się już porządnie zaprawić - i rzeczywiście, nic nie czułam,
ale teraz na palcach ciało odchodzi mi od kości ;-))

> Z porzeczek
> robie troche galaretki, albo marynuje sliczne grona
> porzeczkowe i uzywam ich
> do ozdoby np. polmiskow, pasztetow, galaret.

Dana, jak ???? To musi świetnie wyglądać, ja też chcę !!!

--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-28 11:42:31

Temat: Re: Małże w sosie prowansalskim
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Z porzeczek
> > robie troche galaretki, albo marynuje sliczne grona
> > porzeczkowe i uzywam ich
> > do ozdoby np. polmiskow, pasztetow, galaret.
>
> Dana, jak ???? To musi świetnie wyglądać, ja też chcę !!!
>
> --
> Maya

O marynowanych porzeczkach pisze juz w nowym watku "marynowane porzeczki"

--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-28 11:46:50

Temat: Re: Małże w sosie prowansalskim
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Klient - rzeczoznawcyap - info" <i...@r...com.pl>
napisał w wiadomości
news:NEBBJOMGALBEKOHNOBGKGEGHDOAA.info@rzeczoznawcya
p.com.pl...
> From: Dana
> Ja wczoraj też wykonywałam dość żmudną pracę - młode marcheweczki
> pasteryzowane w całości, tylko obrane - i żeby sobie urozmaicić przy
> tym życie popróbowałam trochę podróbki malibu. Obierać skończyłam już
> z zamkniętymi oczami ;-)), otworzyłam je przy wyciąganiu
> zblanszowanych marchewek z gara - nie za bardzo dało się to zrobić
> widelcem, więc grzebałam w ukropie gołą dłonią. Żeby to wytrzymać
> musiałam się już porządnie zaprawić - i rzeczywiście, nic nie czułam,
> ale teraz na palcach ciało odchodzi mi od kości ;-))
>
> --
> Maya
> "When God made man, she was only testing"
>
Marchewki do lodu? Mozna bylo wybierac cedzakowa albo sitkiem, malibu tez
bym sie napila...

--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-28 13:17:52

Temat: RE: Małże w sosie prowansalskim
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Dana
>
> Marchewki do lodu?

Teraz to raczej palce ;-))

> Mozna bylo wybierac cedzakowa albo
> sitkiem,

Nie bardzo, bo ja je od razu pakowałam w takie wysokie, wąskie
słoiczki, cedzakową byłoby ciężko.

malibu tez
> bym sie napila...
>

Zapraszam, nie udało mi się wytrąbić całego (mimo usilnych starań ;-))

--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

spróbujcie przygotować sobie taką pastę ( kiedyś)
kurs gotowania
Troszke zawiedziony...
jeszcze raz platki rozy
szwedzki stol???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »