Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mam agar-agar i co dalej?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mam agar-agar i co dalej?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-01-11 06:26:34

Temat: Mam agar-agar i co dalej?
Od: "Adam Rolbiecki" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Drogą kupna zanabyłem wczoraj agar-agar. Z myślą o ptasim mleczku
oczywiście... Jednak, szczerze mówiąc nie wiem jak ma się to-to do
żelatyny? Jakie proporcje: żelatyna do agar-agar? Czy 1 łyżeczka a-a
żeluje tak samo "mocno" jak 1 łyżeczka żelatyny?
Pozdrawiam, życząc ogólnie smacznego,
Adam Rolbiecki
(z lekka zażelowany).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-01-12 12:06:58

Temat: Re: Mam agar-agar i co dalej?
Od: "Sekwens sp. z o.o." <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Siła żelowania zależy od rodzaju żelatyny i agaru. Według bardzo
uśrednionych i pobieżnych obliczeń agar powinien być dwukrotnie silniejszy
od żelatyny.

z poważaniem
Konrad Szymczak

----------------------------------------------------
------------------------
--------------
Korzystne i smaczne technologie dla przemysłu mięsnego.
Zapraszamy na www.sekwens.com.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-12 15:21:58

Temat: Re: Mam agar-agar i co dalej?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <k...@i...pwr.wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Adam Rolbiecki wrote:
>
> Witam
> Drogą kupna zanabyłem wczoraj agar-agar. Z myślą o ptasim mleczku
> oczywiście... Jednak, szczerze mówiąc nie wiem jak ma się to-to do
> żelatyny? Jakie proporcje: żelatyna do agar-agar? Czy 1 łyżeczka a-a
> żeluje tak samo "mocno" jak 1 łyżeczka żelatyny?

Mocniej.
Czy masz go w formie proszku czy takich nitek? Jesli nitki, to
koniecznie musisz go zmielic (np. w mlynku do kawy) na proszek, gdyz
nitki bardzo kiepsko sie rozpuszczaja. "Cholerstwo" lapie bardzo szybko,
wiec energicznie mieszaj w bardzo goracej wodzie czy mleku (czy co tam
chcesz zrobic) :)
Powodzenia.

Pozdro,
Cooler

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sery plesniowe
Re: kuchnia arabska
Kruche ciasteczka
kombiwar-jakiej firmy?
Re: zaproszenie na szarlotke

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »