| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-11 06:26:34
Temat: Mam agar-agar i co dalej?Witam
Drogą kupna zanabyłem wczoraj agar-agar. Z myślą o ptasim mleczku
oczywiście... Jednak, szczerze mówiąc nie wiem jak ma się to-to do
żelatyny? Jakie proporcje: żelatyna do agar-agar? Czy 1 łyżeczka a-a
żeluje tak samo "mocno" jak 1 łyżeczka żelatyny?
Pozdrawiam, życząc ogólnie smacznego,
Adam Rolbiecki
(z lekka zażelowany).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-12 12:06:58
Temat: Re: Mam agar-agar i co dalej?Witam
Siła żelowania zależy od rodzaju żelatyny i agaru. Według bardzo
uśrednionych i pobieżnych obliczeń agar powinien być dwukrotnie silniejszy
od żelatyny.
z poważaniem
Konrad Szymczak
----------------------------------------------------
------------------------
--------------
Korzystne i smaczne technologie dla przemysłu mięsnego.
Zapraszamy na www.sekwens.com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-12 15:21:58
Temat: Re: Mam agar-agar i co dalej?Adam Rolbiecki wrote:
>
> Witam
> Drogą kupna zanabyłem wczoraj agar-agar. Z myślą o ptasim mleczku
> oczywiście... Jednak, szczerze mówiąc nie wiem jak ma się to-to do
> żelatyny? Jakie proporcje: żelatyna do agar-agar? Czy 1 łyżeczka a-a
> żeluje tak samo "mocno" jak 1 łyżeczka żelatyny?
Mocniej.
Czy masz go w formie proszku czy takich nitek? Jesli nitki, to
koniecznie musisz go zmielic (np. w mlynku do kawy) na proszek, gdyz
nitki bardzo kiepsko sie rozpuszczaja. "Cholerstwo" lapie bardzo szybko,
wiec energicznie mieszaj w bardzo goracej wodzie czy mleku (czy co tam
chcesz zrobic) :)
Powodzenia.
Pozdro,
Cooler
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |