| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-10 20:00:32
Temat: Kruche ciasteczkaKiedys, kiedy bylam mala, chodzilam do Cioci Marylki, naszej sasiadki.
Ciocia Marylka byla przemila osoba, ktora nie tylko miala cierpliwosc do
mnie, iscie nieznosnego dzieciaka, ale rowniez robila przepyszne
ciasteczka. Ja niestety bylam na tyle mala, ze sie nie nauczylam ich robic,
potem sie ciagle odchudzalam i ciasteczka nie byly mi w glowie, a potem
Ciocia Marylka odeszla do Krainy Wiecznych Lowow, ale jej ciasteczka zaczely
za mna chodzic. Jedyna rzecz, jaka wiem, to to, ze do ciasta dodawala
ugotowane zoltka. Natomiast nie znam zupelnie proporcji. No i szukam ratunku
tutaj :)))
Moze ktos z Was zna przepis na pyszne kruche ciasteczka z ugotowanymi na
twardo jajkami (tzn zoltkami tylko).
Bardzo bede wdzieczna.
Pozdrawiam,
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-10 20:34:52
Temat: Re: Kruche ciasto z gotowanymi zoltkami
Marta MJ wrote:
>
> Kiedys, kiedy bylam mala, chodzilam do Cioci Marylki, naszej sasiadki.
[...]Jedyna rzecz, jaka wiem, to to, ze do ciasta dodawala
> ugotowane zoltka. Natomiast nie znam zupelnie proporcji.
Prosze bardzo. Jest to kruche ciasto nadajace sie na ciasteczka,
babeczki i spody do slodkich tart.
Jest to przepis pochodzacy od Pani Meli, chemiczki, ktora w kuchni
uzywala takich makronomicznych wag, menzurek, itp. laboratoryjnych
narzedzi, wiec zawsze mialo sie wrazenie, ze ta jej niezwykle udana
kuchnia byla rezultatem jej wiedzy chemicznej.
Nastepny chemik, ktorego spotkalam, umial robic tylko spirytus.:))))
140 gr masla
160 gr maki
140 gr cukru pudru
3 ugotowane zoltka, rozgniecione na drobno widelcem
Nagrzac piec do 160C/325F.
Posiekac maslo z maka i cukrem pudrem, dodac zoltka, zarobic szybko
palcami w kule, jesli do tarty, lub dluga kilebaske, jesli na ciastka.
Schlodzic 20 minut.
Gdy ciasto zwiniete w dluga kielbaske zrobi sie sztywne w lodowce,
pokroic na cienkie plasterki i ulozyc na nieposmarowanej blasze. Mozna
ciasteczka nacisnac na krzyz widelcem (dekoracyjnie) lub posypac cukrem
krysztalowym delikatnie przyklepujac.
Piec 12-15 minut. Ciasteczka powinny byc blade, zaledwie brzeg powinien
zmienic kolor na bezowy.
Na spod do tarty zetrzec schlodzone ciasto na grubej tarce i wylepic
forme i jej brzegi dokladnie naokolo, i podziurkowac widelcem. Tak samo
na male babeczki.
Piec tak samo, jak ciastka.
Gotowane zoltka mozna otrzymac dwojako. Albo ugotowac cale jajka na
twardo, obrac i odrzucic bialka, albo delikatnie zsunac z talerzyka same
zoltka do gotujacej wody, potem calosc przelac przez sitko i lyzeczka
przecisnac zoltko przez sitko.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-10 20:57:41
Temat: Odp: Kruche ciasto z gotowanymi zoltkami
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
>
>
> Marta MJ wrote:
> >
> > Kiedys, kiedy bylam mala, chodzilam do Cioci Marylki, naszej sasiadki.
> [...]Jedyna rzecz, jaka wiem, to to, ze do ciasta dodawala
> > ugotowane zoltka. Natomiast nie znam zupelnie proporcji.
>
> Prosze bardzo. Jest to kruche ciasto nadajace sie na ciasteczka,
> babeczki i spody do slodkich tart.
> Magdalena Bassett
Bardzo dziekuje :)) to chyba wlasnie chodzi o ta dosyc duza ilosc zoltek w
stosunku do maki :))
Pozdrawiam,
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-11 17:36:47
Temat: Re: Kruche ciasto z gotowanymi zoltkami
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote >
> Prosze bardzo. Jest to kruche ciasto nadajace sie na ciasteczka,
> babeczki i spody do slodkich tart.
> 140 gr masla
> 160 gr maki
> 140 gr cukru pudru
> 3 ugotowane zoltka, rozgniecione na drobno widelcem
>
Nie ma tu proszku do pieczenia ??
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-12 19:49:28
Temat: Re: Kruche ciasto z gotowanymi zoltkami
Ania Derejska wrote:
>
> Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote >
>
> > Prosze bardzo. Jest to kruche ciasto nadajace sie na ciasteczka,
> > babeczki i spody do slodkich tart.
>
> > 140 gr masla
> > 160 gr maki
> > 140 gr cukru pudru
> > 3 ugotowane zoltka, rozgniecione na drobno widelcem
> >
> Nie ma tu proszku do pieczenia ??
> Ania
W kruchym ciescie? Nie, nie ma proszku. Nic tu nie rosnie - chodzi tu o
"kruche" ciasto.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-13 03:42:06
Temat: Re: Kruche ciasto z gotowanymi zoltkami
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote
>
> W kruchym ciescie? Nie, nie ma proszku. Nic tu nie rosnie - chodzi tu o
> "kruche" ciasto.
> Magdalena
OKI, dzieki... wyprobuje w niedziele :)))
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-16 00:06:52
Temat: Re: Kruche ciasto z gotowanymi zoltkamiOn Fri, 12 Jan 2001 11:49:28 -0800, Magdalena Bassett
<m...@w...net> wrote:
>
>
>Ania Derejska wrote:
>>
>> Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote >
>>
>> > Prosze bardzo. Jest to kruche ciasto nadajace sie na ciasteczka,
>> > babeczki i spody do slodkich tart.
>>
>> > 140 gr masla
>> > 160 gr maki
>> > 140 gr cukru pudru
>> > 3 ugotowane zoltka, rozgniecione na drobno widelcem
>> >
>> Nie ma tu proszku do pieczenia ??
>> Ania
>
>W kruchym ciescie? Nie, nie ma proszku. Nic tu nie rosnie - chodzi tu o
>"kruche" ciasto.
>Magdalena
ja osobiscie dodaje troszke proszku do kruchego ciasta... jest
kruchsze (pulchniejsze). Nikt nie wie i nie musi sie dowiadywac!
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-16 00:52:35
Temat: Re: Kruche ciasto z gotowanymi zoltkami
Krysia Thompson wrote
>>
> >> Magdalena Bassett <wrote >
> >>
> >> > Prosze bardzo. Jest to kruche ciasto nadajace sie na ciasteczka,
> >> > babeczki i spody do slodkich tart.
> >>
> >> > 140 gr masla
> >> > 160 gr maki
> >> > 140 gr cukru pudru
> >> > 3 ugotowane zoltka, rozgniecione na drobno widelcem
> >> >
> >> Nie ma tu proszku do pieczenia ??
> >> Ania
> >
> >W kruchym ciescie? Nie, nie ma proszku. Nic tu nie rosnie - chodzi tu o
> >"kruche" ciasto.
> >Magdalena
>
>
> ja osobiscie dodaje troszke proszku do kruchego ciasta... jest
> kruchsze (pulchniejsze). Nikt nie wie i nie musi sie dowiadywac!
>
> Krysia
Osobiscie tez dodaje proszek do pieczenia do kruchego ciasta ale
te ciasteczka wyraznie nie potrzebowaly zadnego spulchniacza.
Wczoraj upieklam te ciasteczka , wyszly rzeczywiscie bardzo dobre.
Troche nawet urosly mimo, ze bez proszku do pieczenia.
Mysle ze to ciasto mogloby byc super do babaeczek.
Dziekuje Magdalenie za przepisik :)))
Pozdrawiam Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-17 17:00:45
Temat: Re: Kruche ciasto z gotowanymi zoltkamiUżytkownik Ania Derejska <a...@v...ca> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:qXM86.4082$h...@w...videotron.net..
.
> > >W kruchym ciescie? Nie, nie ma proszku. Nic tu nie rosnie - chodzi tu
o
> > >"kruche" ciasto.
> > >Magdalena
> > ja osobiscie dodaje troszke proszku do kruchego ciasta... jest
> > kruchsze (pulchniejsze). Nikt nie wie i nie musi sie dowiadywac!
> > Krysia
> Osobiscie tez dodaje proszek do pieczenia do kruchego ciasta ale [...]
> Ania
zdaje się, że nie ma kto wam wygniatać tego ciasta. ;-)))
pozdr Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-18 02:47:42
Temat: Re: Kruche ciasto z gotowanymi zoltkami
Jerzy <0...@m...pl> wrote in message
news:944ivj$mf1$1@sunsite.icm.edu.pl...
> zdaje się, że nie ma kto wam wygniatać tego ciasta. ;-)))
> pozdr Jerzy
>
Ciasta kruchego sie nie wygniata, nozem sieka sie
tluszcz z maka dodaje sie reszte skladnikow i szybko zlepia palcami ........
Ania
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |