Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: zaproszenie na szarlotke

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: zaproszenie na szarlotke

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-01-10 18:25:16

Temat: Re: zaproszenie na szarlotke
Od: a...@m...atr.bydgoszcz.pl (Krzysztof Szweda) szukaj wiadomości tego autora

Składniki
Ciasto kruche:
1 kg mąki
0.5kg masła
5 żółtek
1/2 szklanki śmietany
1 proszek do pieczenia
szczypta soli i cukru
Masa:
1 kg jabłek
słoik dżemu
Budyń:
1l mleka
5 żółtek
3 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier do smaku SZARLOTKA AUSTRALIJSKA

Mąke posiekać z tłuszczem, dodać pozostałę składniki wyrobić i wsadzić do
lodówki na 1/2 h.
Jabłka obrać,przekroić na pół,wybrać gnazda nasienne.
Do zimnego mleka włożyć składniki budyniu, dobrze wymieszać, zagotować na
wolnym ogniu.
Na forme wygniećć ciasto kruche w ten sposób, że urywamy kawałek ciasta,
rozgniatamy go i kładziemy na blachę następny kawałek doklejamy do
poprzedniego i w ten sposób musimy wypełnić całą blachę wraz z brzegami na
grubość około 0,5 cm.
Na ciasto kładziemy jabłka gniazdami do góry i w te gniazda(tylko w
gniazda ) wkładamy dżem.
Całość następnie zalewamy budyniem i wstawiamy do piekarnika Czas pieczenia
jest uzależniony od charakteru piekarnika ja piekę około 45 min w tem 180
stopni.
Można podawać na ciepło i gorąco z różnymi dodatkami np.bita śmietana.
Osobiście polecam polać musem truskawkowym tzn. rozmrażamy truskawki
miksujemy dodajemy do smaku cukier puder proste a bardzo smaczne .
-----Wiadomość oryginalna-----
Od: busek <b...@p...wp.pl>
Do: p...@n...pl <p...@n...pl>
Data: 9 stycznia 2001 04:16
Temat: zaproszenie na szarlotke


>witam wszystkich i zapraszam na pyszną szarlotke www.kuchnia.phg.pl
>strona juz dziala coraz lepiej w tym tygodniu bedzie okolo 100 ciekawych
>przepisow a moze wiecej tylko nie wiem jak pozwola mi na to obowiazki
>zawodowe
>
> pozdrawiam piotr buski
>

--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kuchnia arabska
Wątróbka po żydowsku
jakHotWings-PikantneSkrz ydelkaKFC
Re: Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy?
Prażona cebulka - jak ją zrobić?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »