Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: a...@m...atr.bydgoszcz.pl (Krzysztof Szweda)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zaproszenie na szarlotke
Date: 10 Jan 2001 19:25:16 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 53
Message-ID: <004a01c07b0a$4d925920$a0de7ad4@albin.atr.bydgoszcz.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 979151116 9630 213.180.128.22 (10 Jan 2001 18:25:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jan 2001 18:25:16 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-Received: from albin (dsf160.atr.bydgoszcz.pl [212.122.222.160]) by
mail.atr.bydgoszcz.pl (8.11.0.Beta3/8.11.0.Beta3) with SMTP id
f0AHi2116710 for <p...@n...pl>; Wed, 10 Jan 2001 18:44:02
+0100 (CET)
X-Received: from albin (dsf160.atr.bydgoszcz.pl [212.122.222.160]) by
mail.atr.bydgoszcz.pl (8.11.0.Beta3/8.11.0.Beta3) with SMTP id
f0AHi2116710 for <p...@n...pl>; Wed, 10 Jan 2001 18:44:02
+0100 (CET)
X-Received: from albin (dsf160.atr.bydgoszcz.pl [212.122.222.160]) by
mail.atr.bydgoszcz.pl (8.11.0.Beta3/8.11.0.Beta3) with SMTP id
f0AHi2116710 for <p...@n...pl>; Wed, 10 Jan 2001 18:44:02
+0100 (CET)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40672
Ukryj nagłówki
Składniki
Ciasto kruche:
1 kg mąki
0.5kg masła
5 żółtek
1/2 szklanki śmietany
1 proszek do pieczenia
szczypta soli i cukru
Masa:
1 kg jabłek
słoik dżemu
Budyń:
1l mleka
5 żółtek
3 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier do smaku SZARLOTKA AUSTRALIJSKA
Mąke posiekać z tłuszczem, dodać pozostałę składniki wyrobić i wsadzić do
lodówki na 1/2 h.
Jabłka obrać,przekroić na pół,wybrać gnazda nasienne.
Do zimnego mleka włożyć składniki budyniu, dobrze wymieszać, zagotować na
wolnym ogniu.
Na forme wygniećć ciasto kruche w ten sposób, że urywamy kawałek ciasta,
rozgniatamy go i kładziemy na blachę następny kawałek doklejamy do
poprzedniego i w ten sposób musimy wypełnić całą blachę wraz z brzegami na
grubość około 0,5 cm.
Na ciasto kładziemy jabłka gniazdami do góry i w te gniazda(tylko w
gniazda ) wkładamy dżem.
Całość następnie zalewamy budyniem i wstawiamy do piekarnika Czas pieczenia
jest uzależniony od charakteru piekarnika ja piekę około 45 min w tem 180
stopni.
Można podawać na ciepło i gorąco z różnymi dodatkami np.bita śmietana.
Osobiście polecam polać musem truskawkowym tzn. rozmrażamy truskawki
miksujemy dodajemy do smaku cukier puder proste a bardzo smaczne .
-----Wiadomość oryginalna-----
Od: busek <b...@p...wp.pl>
Do: p...@n...pl <p...@n...pl>
Data: 9 stycznia 2001 04:16
Temat: zaproszenie na szarlotke
>witam wszystkich i zapraszam na pyszną szarlotke www.kuchnia.phg.pl
>strona juz dziala coraz lepiej w tym tygodniu bedzie okolo 100 ciekawych
>przepisow a moze wiecej tylko nie wiem jak pozwola mi na to obowiazki
>zawodowe
>
> pozdrawiam piotr buski
>
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|