| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-10 20:01:18
Temat: Re: Wątróbka po żydowskuUżytkownik Barbara Rotter - Stankiewicz <m...@w...pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:93i9ac$6g9$...@i...cnt.pl...
> Czy ktos mógł by mi podac przepis na wątróbkę po żydowsku.
W "zasadzie" powinna być koszerna.
;-)))
Pasta z wątróbek kurzych:
1. dwie drobno posiekane cebule smażymy na na rozgrzanym oleju [lepiej na
tłuszczu kurzym] na ciemnozłoty kolor.
2. Po usmażeniu:
- cebulę zdejmujemy z patelni a na pozostały tłuszcz wrzucamy wątróbkę
[ok. 0,5 kg] i smażymy z obu stron ok. 10 min. na małym ogniu.
- wątróbkę zdejmujemy odsączjąc tłuszcz.
3. z 3. jajek ugotowanych na twardo bierzemy tylko żółtka dodajemy
odsączoną cebulę i schłodzoną wątróbkę.
4. Wszystko mielimy 2. razy przez maszynkę i przecieramy przez sito.
5. To co otrzymamy mieszamy na jednolitą masę z tłuszczem pozostałym na
patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Wkładamy do zamrażarki [bądź zamrażalnika] na 0,5-1 godz.
7. Należy zrobić więcej, gdyż "ochrona" przed łakomstwem domowników może
nas kosztować więcej niż zrobienie tej potrawy.
Pasta z wątróbki [cielęcej, wołowej lub drobiowej]:
1. wodę w ilości wystarczającej do pokrycia wątróbki doprowadzić do
wrzenia [wraz z jedną pokrojoną cebulą] na to wrzucić wątróbkę [ok. 0,5
kg] i gotować z 10 min. [drobiowe krócej].
2. Wyjąć, ostudzić, zemleć przez maszynkę [2. razy] wraz z dodatkiem
drugiej [surowej] cebuli [można dodać też i tę z gotowania] z dodatkiem
dwóch jaj [posiekanych] ugotowanych na twardo.
3. Przetrzeć przez sito. Dodać trochę roztopionego tłuszczu drobiowego lub
oleju, doprawić solą i pieprzem.
Obie pasty są wspaniałe z pieczywem i zieloną sałatą, palce lizać. :-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-10 23:23:13
Temat: Wątróbka po żydowskuCzy ktos mógł by mi podac przepis na wątróbkę po żydowsku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-14 14:43:07
Temat: Re: Wątróbka po żydowskuUżytkownik Barbara Rotter - Stankiewicz <m...@w...pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:93i9ac$6g9$...@i...cnt.pl...
> Czy ktos mógł by mi podac przepis na wątróbkę po żydowsku.
z grilla ale nie wiem czy jak w temacie:
Każda wątróbka ale kurze i indycze wychodzą najlepiej.
Ilość zależy od apetytu i liczby osób. Lepiej kupić o 50% więcej gdyż tyle
wagowo tracą podczas obróbki.
To co najistotniejsze, wątróbkę czyścimy i myjemy b. dokładnie i zalewamy
wrzątkiem [2x] a jeszcze lepiej polewać, trzeba go mieć wówczas dosyć
dużo. Jak obcieknie [powinna w całości zmienić kolor] lekko wilgotną
smarujemy olejem [nie koniecznie] i posypujemy przyprawą grilową [są różne
i różnie smakują, trzeba dobrać swoją], dodatki wszelkich świeżych ziół
wskazane, to oczywiście przepis ogrodowy i bardziej na lato. Ale wrażenia
smakowe niezapomniane.
Podobnie robię żołądki z indyka.
Nie zawsze "steak wołowy" jest najlepszy, o zapomniałem o jagnięcinie,
baraninie i króliczku.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-19 11:43:26
Temat: Re: Wątróbka po żydowskuBarbara Rotter - Stankiewicz wstukal(a) pracowicie:
> Czy ktos mógł by mi podac przepis na wątróbkę po żydowsku.
Hmmm... Dokładnego przepisu na tzw. kawior żydowski nie pamiętam, ale
opierało się to na głównych składnikach:
- dobrze przysmażona wątróbka
- jajko gotowane
- pietruszka
- pieprz, sól, różne przyprawy, których właśnie nie pamiętam, zachęcam
do eksperymentów...
Wątróbkę należy posiekać z jajkiem drobniutko, dodać pietruszkę i
przyprawy. Na zimno do chleba.
Antek Goldstein
--
___/___ : I Łapówkę można dać - nie zmarnuje się, to pewne. I
< 102 >======= I I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I____________________________________(Łukasz Grochal)_I
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-21 07:33:55
Temat: Re: Wątróbka po żydowsku
Antoni Goldstein wrote:
> Barbara Rotter - Stankiewicz wstukal(a) pracowicie:
>
> > Czy ktos mógł by mi podac przepis na wątróbkę po żydowsku.
>
> Hmmm... Dokładnego przepisu na tzw. kawior żydowski nie pamiętam, ale
> opierało się to na głównych składnikach:
> - dobrze przysmażona wątróbka
> - jajko gotowane
> - pietruszka
> - pieprz, sól, różne przyprawy, których właśnie nie pamiętam, zachęcam
> do eksperymentów...
>
> Wątróbkę należy posiekać z jajkiem drobniutko, dodać pietruszkę i
> przyprawy. Na zimno do chleba.
>
> Antek Goldstein
> --
Witam,
Pasztet (ja to tak nazywam) z watrobek robie tak:
Watrobke (najlepiej cieleca, ale moze byc wolowa lub kurza) przesmazam z cebula,
przekrecam przez drobne sitko w robocie kuchennym, dodaje jajko na twardo, garsc
swiezej pietruszki. Do smazenia uzywam oleju (1 lub 2 lyzki) ale najlepiej dodac
stopionego tluszczu gesiego, do tego sol i pieprz do smaku.
Smacznego!
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |