Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wątróbka po żydowsku
Date: Wed, 10 Jan 2001 21:01:18 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 35
Message-ID: <93ieu8$i94$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <93i9ac$6g9$1@i26.cnt.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 979156744 18724 193.218.115.254 (10 Jan 2001 19:59:04
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Jan 2001 19:59:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40684
Ukryj nagłówki
Użytkownik Barbara Rotter - Stankiewicz <m...@w...pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:93i9ac$6g9$...@i...cnt.pl...
> Czy ktos mógł by mi podac przepis na wątróbkę po żydowsku.
W "zasadzie" powinna być koszerna.
;-)))
Pasta z wątróbek kurzych:
1. dwie drobno posiekane cebule smażymy na na rozgrzanym oleju [lepiej na
tłuszczu kurzym] na ciemnozłoty kolor.
2. Po usmażeniu:
- cebulę zdejmujemy z patelni a na pozostały tłuszcz wrzucamy wątróbkę
[ok. 0,5 kg] i smażymy z obu stron ok. 10 min. na małym ogniu.
- wątróbkę zdejmujemy odsączjąc tłuszcz.
3. z 3. jajek ugotowanych na twardo bierzemy tylko żółtka dodajemy
odsączoną cebulę i schłodzoną wątróbkę.
4. Wszystko mielimy 2. razy przez maszynkę i przecieramy przez sito.
5. To co otrzymamy mieszamy na jednolitą masę z tłuszczem pozostałym na
patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Wkładamy do zamrażarki [bądź zamrażalnika] na 0,5-1 godz.
7. Należy zrobić więcej, gdyż "ochrona" przed łakomstwem domowników może
nas kosztować więcej niż zrobienie tej potrawy.
Pasta z wątróbki [cielęcej, wołowej lub drobiowej]:
1. wodę w ilości wystarczającej do pokrycia wątróbki doprowadzić do
wrzenia [wraz z jedną pokrojoną cebulą] na to wrzucić wątróbkę [ok. 0,5
kg] i gotować z 10 min. [drobiowe krócej].
2. Wyjąć, ostudzić, zemleć przez maszynkę [2. razy] wraz z dodatkiem
drugiej [surowej] cebuli [można dodać też i tę z gotowania] z dodatkiem
dwóch jaj [posiekanych] ugotowanych na twardo.
3. Przetrzeć przez sito. Dodać trochę roztopionego tłuszczu drobiowego lub
oleju, doprawić solą i pieprzem.
Obie pasty są wspaniałe z pieczywem i zieloną sałatą, palce lizać. :-)))
pozdr. Jerzy
|