Data: 2001-01-14 14:43:07
Temat: Re: Wątróbka po żydowsku
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Barbara Rotter - Stankiewicz <m...@w...pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:93i9ac$6g9$...@i...cnt.pl...
> Czy ktos mógł by mi podac przepis na wątróbkę po żydowsku.
z grilla ale nie wiem czy jak w temacie:
Każda wątróbka ale kurze i indycze wychodzą najlepiej.
Ilość zależy od apetytu i liczby osób. Lepiej kupić o 50% więcej gdyż tyle
wagowo tracą podczas obróbki.
To co najistotniejsze, wątróbkę czyścimy i myjemy b. dokładnie i zalewamy
wrzątkiem [2x] a jeszcze lepiej polewać, trzeba go mieć wówczas dosyć
dużo. Jak obcieknie [powinna w całości zmienić kolor] lekko wilgotną
smarujemy olejem [nie koniecznie] i posypujemy przyprawą grilową [są różne
i różnie smakują, trzeba dobrać swoją], dodatki wszelkich świeżych ziół
wskazane, to oczywiście przepis ogrodowy i bardziej na lato. Ale wrażenia
smakowe niezapomniane.
Podobnie robię żołądki z indyka.
Nie zawsze "steak wołowy" jest najlepszy, o zapomniałem o jagnięcinie,
baraninie i króliczku.
pozdr. Jerzy
|