Data: 2001-01-21 07:33:55
Temat: Re: Wątróbka po żydowsku
Od: Eva M <e...@i...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Antoni Goldstein wrote:
> Barbara Rotter - Stankiewicz wstukal(a) pracowicie:
>
> > Czy ktos mógł by mi podac przepis na wątróbkę po żydowsku.
>
> Hmmm... Dokładnego przepisu na tzw. kawior żydowski nie pamiętam, ale
> opierało się to na głównych składnikach:
> - dobrze przysmażona wątróbka
> - jajko gotowane
> - pietruszka
> - pieprz, sól, różne przyprawy, których właśnie nie pamiętam, zachęcam
> do eksperymentów...
>
> Wątróbkę należy posiekać z jajkiem drobniutko, dodać pietruszkę i
> przyprawy. Na zimno do chleba.
>
> Antek Goldstein
> --
Witam,
Pasztet (ja to tak nazywam) z watrobek robie tak:
Watrobke (najlepiej cieleca, ale moze byc wolowa lub kurza) przesmazam z cebula,
przekrecam przez drobne sitko w robocie kuchennym, dodaje jajko na twardo, garsc
swiezej pietruszki. Do smazenia uzywam oleju (1 lub 2 lyzki) ale najlepiej dodac
stopionego tluszczu gesiego, do tego sol i pieprz do smaku.
Smacznego!
Ewa
|